Ploiestenii care vor sa isi reabiliteze termic blocurilor, vor trebui cotizeze cu sume cuprinse intre 1000- circa 3000 de euro in functie de suprafata
Programul de reabilitare termica a blocurilor din municipiul Ploieşti pe cheltuiala statului a luat sfarsit. Din 2013, acest program va suferi modificari majore. Daca, pana acuma Primaria Ploieşti achita 50% din costuri, iar Ministerul Dezvoltarii restul, de anul viitor, locatarii vor plati cota parte la acest program de reabilitare.
Lucrarile de reabilitare termica a blocurilor din municipiul Ploieşti nu vor mai fi gratuite, din 2013, pentru asociatiile de proprietari. „A aparut o completare la Ordonanta nr. 18/2009, in sensul ca reabilitarea termica se poate realiza prin atragerea de finantare europeana. Noul act normativ, OUG 63/2012, prevede ca lucrarile pot fi suportate prin finantare europeana, cota parte din bugetul local şi cota parte din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari”, a declarat Simona Baicoianu, preşedintele UAP Ploiesti. Aceasta, a mai specificat ca a fost popularizat noul proiect in mai toate asociatiile de proprietari. In sensul ca din 2013 si proprietarii trebuie sa contribuie cu bani la aceste lucrari. „Proprietarii trebuie sa inteleaga ca nu se va face nimic gratuit. Conform legislatiei in vigoare, locatarul este obligat sa contribuie cu o cota parte”, a mai spus Simona Baicoianu. Conform datelor furnizate de aceasta, pana in prezent doar doua asociatii s-au aratat interesate de a participa la programul de reabilitare termica. Acestea sunt blocurile 105 de pe strada Petuniei si blocul nr 97 de pe strada Erou Arhip Nicolae. Cele doua asociatii, care au in „parohie” blocurile mai sus scrise, au depus cererea catre Primaria Ploiesti pentru reabilitare termica. Dosarele au fost preluate de catre firma INTERGROUP ENGINEERING BUCURESTI pentru verificarea documentatiilor depuse si consiliere in situatia in care acestea nu sunt corect intocmite si necesita completari.
In urma unor calcule sumare, facute de specialisti in domeniul constructiilor, a rezultat ca partea care trebuie depusa de locatar ar fi cuprinsa intre 1000 si 3000 de euro in functie de suprafata locuintei. ” Am facut si noi cateva simulari si de exemplu la un apartament cu doua camere si o suprafata de circa 52 metri patrati, proprietarul ar trebui sa plateasca in jur de 2mii de euro”, a explicat la final sefa Asociatiilor de Proprietari din Ploiesti, Simona Baicoianu.
Conditii obligatorii pentru reabilitarea blocurilor cu fonduri europene
Accesarea fondurilor europene pentru astfel de proiecte impune acordul tuturor locatarilor din bloc. Este suficient ca unul dintre locatari sa nu fie de acord ca proiectul nu mai poata fi finantat. Concret, blocurilor de locuinte construite in perioada 1950-1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse din municipiile resedinta de judet (peste 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro).
Potrivit declaratiilor oficialilor din cadrul Ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, beneficiarii vor trebui sa participe la lucrari printr-o co-finantare de 40% din costul total, restul fondurilor, de 60%, urmand a fi asigurate din bani europeni nerambursabili de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FDER) si bugetul de stat. Ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari vor fi modulate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse, dupa cum urmeaza:
• 30% contributia autoritatii publice locale si 10% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;
• 20% contributia autoritatii publice locale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;
• 10% contributia autoritatii publice locale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.
Bugetul total al schemei de finantare este de 304 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, respectiv 154 de milioane de euro rezultata din contributia nationala (co-finantare de la bugetul de stat, contributia autoritatilor publice locale si a asociatiilor de proprietari).
Autoritatile locale pot elabora proiectul si, apoi, tot ele vor contracta finantarea, insa doar prin solicitare, de la asociatiile de locatari. Se va merge pe sistemul primul venit, primul servit, pentru ca asa e normal.
Amintim ca anul acesta, in municipiul Ploiesti in cadrul proiectului de reabilitare termica, au fost incluse un numar de 46 de blocuri. In mare parte, lucrarile au fost finalizate, exceptie facand cateva blocuri din cartierul malu Rosu, a caror lucrari se desfasoara in ritm de melc.