Take a fresh look at your lifestyle.

Oana Antonescu: „Mandatul European de arestare – Un instrument esențial în combaterea și controlul infracționalității transfrontaliere la nivel comunitar”

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, a subliniat în ședința plenară de la Strasbourg că instrumentul Mandatului European de Arestare s-a dovedit extrem de eficient în accelerarea transferului între țările Uniunii a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni majore inclusiv în domeniul terorismului și al crimei organizate, însă, pentru a fi cu adevărat eficient, acest instrument trebuie perfecționat.

Oana Antonescu a pledat pentru perfecționarea instrumentului de arest european și a atras atenția și asupra cazurilor de infracționalitate minoră cu privire la care au fost emise mandate de arestare care a dus la alocarea disproporționată a unor resurse financiare și umane.

“Prea dese au fost cazurile în care acest instrument a fost folosit pentru mica infracționalitate. S-a ajuns la tratarea egală a unor cazuri profund inegale. Mandatul a fost emis atunci când folosirea lui nu era nici necesara, nici proporțională. Aceasta a dus nu numai la situații nedrepte pentru cel învinuit dar și la o povară nejustificată asupra resurselor statului executant”, a declarat Oana Antonescu.

„Nu poți aloca aceleași resurse și un efort similar în capturarea și extrădarea unui lider al crimei organizate și a unui hoț care a furat o bicicletă. Folosirea disproporționată a acestui instrument esențial pentru lupta împotriva criminalității transfrontaliere duce la erodarea încrederii și va determina anumite state să facă controlul de proporționalitate după reguli proprii atunci când hotărăsc executarea unui Mandat European de Arestare. Efectul va fi aplicarea inconsistentă și neuniformă și, în consecință, neîncrederea în conceptul de recunoaștere reciprocă”, a subliniat Oana Antonescu.

Europarlamentarul consideră că, pe viitor, procedura emiterii unui mandat european de arestare trebuie să țină cont de aspecte precum gravitatea infracțiunii sau lungimea pedepsei primite de un infractor.

„Criminalitatea organizată ne-a arătat de atâtea ori, în ultimii ani, că are capacitatea de a se organiza în adevărate rețele transfrontaliere care să nu ocolească niciun stat membru.

În fața acestui pericol reprezentat de indivizi uniți în infracționalitate, Mandatul European de Arestare trebuie să fie unul din mecanismele care să îi ofere cetățeanului european certitudinea că nicio faptă ilegală nu rămâne nepedepsită”, a încheiat europarlamentarul.

Consolidarea drepturilor procesuale ale inculpatului și cele ale învinuitului este esențială pentru asigurarea încrederii reciproce în sistemele juridice ale Statelor Membre.

Oana Antonescu a fost unul dintre inițiatorii întrebării orale pe marginea Mandatului European de Arestare care s-a dezbătut în Plenul Parlamentului European la Strasbourg.

 

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, face parte din Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European și este membru supleant al Comisiei Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne.

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy