Mi-am propus , pentru că tot vin alegerile europarlamentare, să trec în revistă pentru dvs, cititorii ziarului Intransigent, cele mai importante prevederi statutare ale partidelor care ne cer voturile. Nu știu de ce, dar sunt convins că mulți dintre cei care candidează habar nu au despre prevederile pe care noi le vom discuta aici. Altfel, cu siguranță, s-ar comporta altfel în raport cu cetățenii și ar face tot ce ține de funcțiile pe care le dețin, să aducă România în topul țărilor europene, nu în coada lor.
Partidul Social Democrat
Cu cine puteam să începem, dacă nu cu PSD, ai cărui lideri, de ani de zile, ne spun că nivelul de trai a crescut? Așa o fi, pentru unii, bineînțeles. Mi-a atras atenția articolul de mai jos care arată celor care mai cred în povești că modul în care sunt promovate cadrele din PSD, în funcții în cadrul administrațiilor locale și centrale ori în Parlament este un bazat pe performanță. Normal așa ar fi, într-un partid care se respectă și care a câștigat alegerile cu 45% din voturi. Dar aș putea să dau câteva exemple, la repezeală, care să arate că articolul de mai jos este o glumă proastă. Cu siguranță îi știți, atât la nivel local cât și la nivel central, așa că nu are rost să îi mai menționez.
ARTICOLUL 8
(4) Partidul Social Democrat promovează competiţia internă în structurile de partid, ale administraţiei publice centrale sau locale, precum şi în Parlament, și propune acei membri care au demonstrat o pregătire profesională necontestată, îndeplinesc criteriile de selecţie statutare şi respectă normele stabilite prin decizii sau hotărâri ale organelor de conducere ale PSD.
M-a amuzat teribil ipocrizia din art. 9, pe care îl regăsiți mai jos. Am să spun sub fiecare punct de m-a m-a amuzat, deși dacă n-ar fi de râs ar fi de plâns.
ARTICOLUL 9
- Partidul Social Democrat promovează şi susţine statul de drept, democratic şi social în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic, reprezintă valori supreme în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi a idealurilor Revoluţiei din Decembrie 1989.
Vă aduceți aminte de 10 august 2018, când manifestanții au fost gazați, bătuți, umiliți pentru se exprimau democratic și demn împotriva PSD și modului în care era guvernată țara de oameni preocupați de legile justiției, nu de sănătate sau educație, măcar. Unde erau atunci democrația, deminitatea, drepturile și libertățile cetățenilor sau libera dezvoltare a personalității umane? Poate sub tunurile de apă sau jeturile de gaze…
- Partidul Social Democrat militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei și a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a României, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.
Trecerea legilor considerate importante au dus la alianțe cu UDMR care au atentat la suveranitatea și independența statului român, îndeplinind cerințele maghiarilor pentru a avea asigurate voturile pentru legile care interesau PSD.
- Partidul Social Democrat promovează valorile şi interesele naţionale, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii.
- Partidul Social Democrat acţionează pentru respectarea Constituţiei României şi a legilor ţării, a formei republicane de guvernământ, promovează principiul separării puterilor în stat şi militează pentru asigurarea unor raporturi corecte între individ, societatea civilă şi stat.
Atâta tmp cât nu e stipulat in Constituție că cei care au fost condamnați penal să nu poată ocupa funcții sau demnități publice, nu putem invoca nerespectarea legii fundamentale. Dar ne putem revolta față de asigurarea unor raporturi corecte între individ, societatea civilă şi stat, pentru că cetățeanul de rând nu are acest privilegiu, decât la nivel declarativ.
Articolul 10 este, prin prisma a ceea ce vedem din 2016 încoace, o ipocrizie în formă pură. Citeam și nu-mi venea să cred că arată atât de bine statutul PSD dar, în schimb, tot ce se intamplă e paralel cu acesta. Am desprins mai jos, cu adâncă tristețe, doar ceea ce e de-a dreptul bătaie de joc din cele 11 puncte, în sensul că nu se respectă nici cât e negru sub unghie( https://www.psd.ro/despre/statut) :
ARTICOLUL 10
Partidul Social Democrat urmăreşte numai obiective politice, în conformitate cu Statutul PSD şi Programul Politic al partidului, astfel:
- susţine că proprietatea privată stă la baza economiei de piaţă, fiind expresia economică a liberei iniţiative a cetăţeanului; consideră că proprietatea privată este un factor esenţial al progresului economic general şi al bunăstării individuale;
- promovează dezvoltarea învăţământului, cercetării, ştiinţei şi culturii, a bisericii şi tradiţiilor sale – condiţii esenţiale ale progresului general al ţării şi ale spiritualităţii româneşti şi universale;
- promovează programe și acțiuni care pun în valoare pregătirea și competențele tinerilor;
- acţionează pentru ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului;
- apără drepturile şi libertăţile omului;
- susţine strategia de afirmare şi de apărare a intereselor României în structurile europene, euroatlantice şi internaţionale; promovează politica externă a statului consacrată dezvoltării relaţiilor cu toate statele, îndeosebi cu ţările vecine;
- recunoaşte valorile şi principiile promovate de Partidul Socialiştilor Europeni, de Internaţionala Socialistă şi militează pentru aplicarea acestora în viaţa social politică românească; colaborează şi întreţine relaţii cu partide sau organizaţii social-democrate sau de altă orientare politică democratică.
Dacă privim în profunzime observăm un fals patriotism care maschează incompetența, dar mai ales preocuparea obsesivă pentru legile justiției, punând în așteptare adevărate probleme ale Romaniei, adică sănătatea, educația, sportul, infrastructura rutieră.
Concluzie: Nu pare a fi o soluție viabilă, pentru că deși a avut puterea în ultimii ani, statisticile arată că viața românului nu s-a îmbunătățit. Percepția țărilor din Uniunea Europeană despre România în acest mandat de guvernare este una dezastruoasă, în condițiile în care de la începutul anului am deținut președenția Uniunii Europene.
Partidul Național Liberal
Ne interesează ce prevede statutul PNL în dreptul obiectivelor și ce au făcut aleșii acestui partid în mandatul 2016-2019, pentru ca cei care candidează la europalramentare să câștige voturile românilor. Iată un extras din statul, ce ni s-a parut mai interesant:
Obiectivele PNL
Art. 5
…PNL își asumă ca obiectiv principal reprezentarea valorilor fundamentale ale democrației pe scena politică românească, precum și dialogul și colaborarea cu toate forțele politice democratice.
În realizarea obiectivelor sale, PNL acționează pentru participarea cetățenilor la dezvoltarea și modernizarea statului și a societății românești ca societate democratică, liberă și dreaptă.
Cel puțin în teritoriu acest lucru lasă de doritla nivel de parlamentari. Dacă și europarlamentarii procedează tot așa, în sensul că vor sfida cetățenii sau organziațiile care îi reprezintă, PNL trebuie să-și recnsidere poziția.
În conformitate cu prevederile prezentului Statut și ale Programului său politic, PNL asigură promovarea principiilor democrației și consolidarea statului de drept și acționează prioritar pentru realizarea următoarelor obiective politice:
- g) asigurarea egalității în fața legii a tuturor cetățenilor români;
- i) reducerea rolului statului prin asigurarea unei autonomii locale bazate pe alocarea descentralizată a resurselor în economie și pe respectarea principiilor subsidiarității și descentralizării;
Aici chiar sună deosebit de frumos dar, din păcate, nu a existat această preocupare din partea PNL nici înainte, când au fost la putere și nici acum, când sunt în opoziție.
- l) creșterea nivelului de cultură, asigurarea accesului liber și egal al cetățenilor României la educație,
încurajarea dezvoltării educației, a educației permanente și a cercetării ca dimensiune determinantă a
societății cunoașterii, educarea cetățenilor în spiritul democrației și încurajarea acestora de a participa la
viața publică;
“Educarea cetățenilor în spiritul democrației”, mi-a atras atenția în mod deosebit. Pentru că democrația înseamnă comunicare, dialog, ori cu indivizi ca cei menționați, aleși în județul Prahova, care comunică doar când și cu cine vor ei, e greu să poată educa ei pe cineva.
- n) consolidarea democrației și încurajarea participării cetățenilor la viața publică și la întărirea controlului public asupra statului;
- o) încurajarea dezbaterii și a schimbului de idei, atât în interiorul, cât și în exteriorul partidului;
Deja democrația devine o sintagmă prea des folosită în acest statut și foarte rar aplicată de către cei care fac parte din el, din păcate. Când te confrunți cu aroganțele lor îți dai seama că nu au înțeles nimic din democrație și că partciparea cetățenilor la viața publică e ultimul lucru pe care și l-ar dori.
- p) restrângerea categoriei bunurilor ce fac obiectul proprietății publice;
Această prevedere sună periculos, pentru că restrânge proprietatea statului și nu iese în evidență un scop benefic pentru cetățean.
- r) combaterea corupției, a crimei organizate și a terorismului; garantarea siguranței cetățeanului;
O prevedere dorită de multă lume normală și ne-am bucura ca, în măsura în care PNL va căpăta mai multă putere pe scena politică așa cum își dorește, să aibă un program bine definit pentru ca cetățeanul și statul să se simtă în siguranță. Bine ar fi să nu fie doar vorbe, pentru că avem podul plin de ele.
Concluzie: Fiind în opoziție prea multe daune nu a produs, dar pentru că se pretinde a fi un partid elitist, păcătuiește prin aroganța membrilor săi care, ca orice aroganți vorbesc mult și fac puțin. Dacă ar inversa aceste lucruri ar fi o variantă viabilă. Aroganța membrilor la vârful partidului există și la PSD, dar în cazul lor altele sunt problemele grave.
USRPlus
În lipsa unui statut propriu, fiind vorba despre o alianță electorală se poate spune că, în cadrul acestei analize, USRPLus este avantajată, pentru că are un site unde sunt postate obiective detaliate. Pe noi ne interesa o analiză asupra statutului acestei construcții politice, dar am dat de un site unde sunt promovate obiectivele pentru europarlamentare. Statutul arată o congruență între vorbe și fapte, care creează premisele unei credibilități politice. USR, cel puțin, în mandatul său, de la înființare a arătat în Parlament preocupare pentru a respecta statutul. La loc de frunte stă înițiativa “Fără penali în funcții”, care e motto-ul de campanie europarlamentară.
Despre Plus nu putem spune prea multe deoarece este un partid nou înființat, fără parlamentari sau aleși locali. Își construiește un drum către culmile politicii românești și europene formând o alianță electorală. Nu vom menționa prevederile din statut, analizate, pentru că în acest moment sunt doar intenții care, spre deosebire de USR, nu au avut timpul necesar să fie transpuse în fapte.
Concluzia: Pare a fi o construcție tânără și bine intenționată, care vine cu entuziasm. Nu știm și cu câtă sinceritate, pentru că România are nevoie de politicieni sinceri, care nu promit marea cu sarea și după ce își iau voturile dispar ca măgarul în ceață. De aștia suntem sătui de 30 de ani, tot așa procedează. Pare a fi o variantă bună pentru viitor.
Partidul Mișcarea Populară
Acest partid , de la formarea sa nu a venit cu nimic concret, din păcate, deși experiența politică a fostului președinte al României trebuie să fie garanția că va atinge procente importante. A fost într-o continuă gargară politică cu toți ceilalți comportându-se ca un om firav care vrea să iasă în evidență și singura lui șansă e să-l provoace pe cel voinic să-l lovească pentru a strânge empatia celor din jur și a profita de ea. Nici obectivele partidului nu sunt strălucitoare sau motivante și nici foarte multe, adică numai patru, iar dintre acestea le reținem pe cele mai importante:
Art.7 (1) Scopul fundamental al activităţii politice este dezvoltarea şi modernizarea societăţii româneşti, prin crearea unei economii bazată pe respectarea normelor şi principiilor democratice, ale egalităţii în faţa legii, precum şi ale principiilor solidarităţii sociale.
(2) Garantarea proprietăţii private, a concurenţei loiale în activitatea economică şi încurajarea liberei iniţiative, concomitent cu asigurarea dreptului la liberă exprimare, creşterea nivelului de educaţie şi combaterea oricăror discriminări în viaţa politică, economică şi socială, sunt obiective care au ca scop dezvoltarea economică şi progresul social general.
Din păcate, aceste idei au rămas doar pe hârtie pentru că în afară de câteva voci care le-au mai adus în discuție, nu au făcut obiectul vreunei lupte cu puterea și care să dea și rezultate.
Concluzie: Pentru a consolida opoziția actuală în Parlamentul European și a nu pune puterea în mâna unui singur partid, cred că ar fi nevoie de distribuirea voturilor necesare și spre acest partid.
Alianţa Liberalilor şi Democraţilor
Acest partid care și-a însușit liberalismul istoric din România deși este înființat de câțiva ani, a venit ca un surogat în acea construcție utopică USL, formată din PSD și înlocuind PNL. Este un refugiu pentru liberalii care nu și-au găsit locul în PNL și au lăsat în urmă ani de fidelitate față de acest partid. Nu e nimic nou, diferă doar motivul veniri în ALDE, față de alte partide care colecționează cadre. Când cine vorba despre obiective se schimbă situația. Sunt cinci mari și late și acum, spre finalul analizei noastre, ne dăm seama că …cu cât este mai mic partidul cu atât mai puține sunt și obiectivele. Reținem că există în statut idei interesante, dar în acest mandat 2016-2020, ALDE nu a fost decât o anexă a PSD care a profitat cât a putut de această alianță, atât la nivel central cât și la nivel local. Acțiunile acestui partid au fost perfect similare cu cele ale PSD, scopurile din statut fiind uitate într-un colț pe etajeră.
Concluzie: Dacă românii vor vedea în ALDE partidul care a fost în umbra PSD pentru a-I servi interesele în schimbul menținerii la butoane, adversitatea față de ALDE va conduce la un vot care să nu permită intrarea în Parlamentul Europei. Poate că ar fi o lecție pentru liberalii săi pentru a vedea dacă se pot descurca și singuri pe scena politică românească.
Pro România
Ca și USR, Pro România este un partid nou, care s-a format din inerție, ca mod de respingere a președintelui actual al PSD, care devenise insuportabil pentru liderul actual al Pro România. Dar și pentru o mare parte a românilor. Practic, desfășurările de forță ale acestui partid s-au rezumat la luptele directe cu celui de=al doilea om în stat, președintele PSD, prezentându-l pe acesta ca pe răul cel mai mare al României. Totodată, Pro România, prin liderul său a atras din PSD mai mulți oameni de la vârf, ceea ce arată că ideologia partidului este doar în scripte, în acest moment, lupta la baionetă cu liderul PSD rămânând scopul principal. Pare a fi un rău necesar acest partid, care a strâns și oameni de calitate în interiorul său, unii dintre ei regăsindu-se pe listele electorale.
Concluzie: Este o variantă pentru consolidarea opoziției actuale, cu condiția ca orgoliile liderilor să dispară și să primeze România și interesele ei.
P.S. Pentru cei care nu înțeleg, alegerile europarlamentare, oricât de insignificante ar părea, au rolul lor de barometru pentru viitoarele alegeri prezidențiale, locale și parlamentare. Din acest motiv se impune să ieșim masiv la vot, dar și la referndum, pentru ca să decidem prin votul nostru destinul acestei țări și drumul pe care va merge. Adică vrem să rămânem, în continuare, o țară curuptă la toate nivelurile si atunci alegem continuitatea ori vrem să ni se îmbunătățească viața și alegem schimbarea!
Sa nu uităm că Silviu Brucan a preconizat 20 de ani pentru ca românii să se depindă cu democrația și iată că au trecut încă 10 peste ei. Nu credeți că a venit timpul să arătăm că am înțeles că democrația înseamnă nu numai drepturi ci și obligații și să ieșim la vot?