Take a fresh look at your lifestyle.

Minerva s-a întors acasă

Minerva este numele roman al zeiţei, numite de către greci Pallas Athena, aceasta era zeiţa înţelepciunii şi a războiului drept (spre deosebire de Ares, zeul războiului nedrept şi  al violenţei). S-a născut din capul lui JupiterZeus după ce mama ei a fost înghiţită de către acesta şi a ales să rămână pe veci fecioară. Mai este totodată şi zeiţa artelor şi a meşteşugurilor patronând deopotrivă mobilitatea şi agerimea minţii.

Eu însă nu doresc să vă ţin o lecţie de mitologie ci să vă povestesc despre Minerva a noastră a ploieştenilor şi anume Statuia Libertăţii ce care mai bine de un secol a tronat în faţa Primăriei şi a hotelului Central. Timp de aproape 2 (doi) ani statuia a lipsit din peisajul nostru al ploieştenilor şi nu numai, fiind la restaurare. De curând locul unde a fost timp de mai bine de un veac a fost luat de un ansamblu statuar cu nenea Iancu şi câteva din personajele sale, statuia Libertăţii fiind relocată în sens giratoriul de la catedrala Sfântul Ioan Botezătorul. Trebuie să recunosc că, în noul amplasament, Statuia Libertăţii beneficiază de o vizualizare şi expunere mult mai mare decât în faţa Palatului Administrativ, iar aşa proaspăt renovată realizează o asociere deplină şi reuşită cu Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul.

 

Totuşi nu pot să nu mă întreb: oare de ce a trebuit să aşteptăm startul campaniei electorale ca să ne bucurăm din nou de prezenţa Minervei printre noi !?!? Adică sufletul meu de „republican”, de iubitor al Ploieştiului nu se putea bucura de anul trecut de prezenţa Statuii Libertăţii !?!? A trebuit lăsată să zacă într-un depozit pentru momentul oportun (a se citi: campania electorală) !?!? Mai sunt  numai ZECE ZILE până la alegerile locale, oare chiar atât de disperat este domnu’ primar după capital electoral încât vrea să fie convins că ploieştenii îşi amintesc, ce a făcut el pentru oraş !?!?!? spun asta deoarece cineva îmi spunea: „Uite că a făcut primarul ceva frumos pe oraş !” dar totuşi cei 469.344 de lei (declaraţi oficial, fără contractele adiacente generate de acţiune) normal că tot din banii noştri ai contribuabililor ploieşteni au fost luaţi, că doar nu i-a adus primarul de la el de acasă.

Mă uitam pe panourile electorale care au împânzit oraşul în care se făceau paralele (2008-2012) cu „realizările măreţe” a lu’ domnu’ primar, asta chiar dacă unele erau făcute pe proiectele realizate de fosta administraţie. La momentul la care scriu acest articol doar doi dintre candidaţi sunt cotaţi că au şanse reale de a fi primar al Ploieştiului până în 2016, unul este „actualul viitorul fost primar” şi celălalt senatorul Iulian Bădescu, însă sunt ferm convins că anul acesta v-om asista la prima surpriză electorală şi că sacoşele şi pomenile electorale date cu generozitate de alţii NU vor mai conta atunci când suntem noi în cabina de vot.

Poate sunt eu mai republican (de Ploieşti) şi plin de patriotism local, dar când văd că apare câte unul cu pretenţii de mare lider politic şi-mi poceşte oraşul (Casa Radu Stanian o ruină, Muzeul Ceasului şi Paul Constantinescu două instituţii de marcă pline de petice şi crăpături, Catedrala Sf. Ioan Botezătorul şi Palatul Culturii două şantiere eterne) nu pot să stau nepăsător şi să nu semnalez şi altora aceste lucruri, fiindcă nu vreau ca domnu’ primar să trăiască în confuzie şi să creadă că a prostit toată prostimea. Un lucru este cert: duminică 10 iunie 2012 (când voi avea puterea-n mâini) îmi voi exercita fără doar şi poate dreptul meu de cetăţean liber, de republican, de ploieştean, aşa că ne vedem cu toţii acolo la urne.

În proporţie de 90% am idee ce voi vota pe 10 iunie 2012 la Primăria Ploieşti, doar dacă ceva neaşteptat sau scandalos nu va interveni între timp. Un  lucru  este cert înainte de a vota voi fi în faţa Catedralei Sf. Ioan Botezătorul cerându-i un sfat zeiţei înţelepciunii Minerva !!!

Ce va fi după aceea vom vedea cu toţi, eu sigur am să trec din nou să vă mai povestesc, aşa că … „Stay there i’ll be back!” !!!

Cu stimă şi consideraţie al dumneavoastră Robert Codescu


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy