Take a fresh look at your lifestyle.

Masa Rotunda: Solutii pentru sistemul de sanatate in judetul Prahova

Vineri, 18.05.2012, la Scoala Postliceala Sanitara “Thoma Ionescu” din Ploiesti, la initiativa Federatiei ONG Muntenia, Asociatiei Athis Sinaia, Confederatiei Sindicale Nationale “Meridian” si Asociatiei “Noi si Ceilalti Prahova, a avut loc masa rotunda cu tema” Solutii pentru sanatate in judetul Prahova”.

Tema a fost aleasa in perioada de campanie electorala si s-a adresat unui numar de 5 candidati la functia de Presedinte de Consiliu Judetan.

De ce candidati pentru Consiliu Judetean? Pentru ca tema sanatatii este o tema cu adresabilitate oricarui locuitor al acestui judet indiferent de domiciliu- Ploiesti sau mediu rural- indiferent de varsta ori pregatire profesionala.

De ce doar 5 candidati din 10 aflati in cursa electorala? Pe principiul ca cei cinci –conform emisiunilor televizate, articolelor din presa locala, accesarii site-urilor si paginilor personale de facebook- sunt favoritii acestei curse si deci, ei, au cele mai multe sanse sa aplice in mandatul lor solutiile gasite pentru sistemul sanitar prahovean.

Invitati au fost: dl. Mircea Cosma-USL, dl. Adrian Dobre-PDL, dl. Florin Auras Dragomir –PP-DD, dl. Daniel Niculae-UNPR, dl. Constantin Chirita-PNT-CD.

Intrebarile au fost adresate de un panel media reprezentat de dl. Marius Nica de la Observatorul prahovean si dl. Sebastian Ignat de la ziarul on-line Actualitatea prahoveana.

Au confirmat si au participat doar doi candidati: dl. Florin Auras Dragomir PP-DD si Constantin Chirita –PNTCD. Dl. Daniel Niculae – UNPR a solicitat sa I se adreseze intrebarile prin telefon, in aceeasi zi, la ora 14.30. Ulterior nu s-a mai obtinut opinia dumnealui referitor la intrebarile pe care panelul media le-a adresat invitatilor perezenti, intrucat a dorit sa I se trimita pe mail aceste intrebari. Din considerente etice fata de candidatii prezenti, organizatorii au refuzat s-o faca.

Invitatii au fost rugati sa-si prezinte platforma electorala cu insistare pe domeniul sanatatii.

 

 

Astfel, dl. Constantin Chirila:

– Pune accent pe preventia ce trebuie realizata in domeniul sanatatii, mergand pe ideea ca este mai bine sa previi decat sa vindeci. Considera important ca mancarea sa fie sanatoasa, conform dictonului ” Mancarea sa-ti fie leac si leacul, mancare”.

– Dezvoltarea retelelor de canalizare si a statiilor de epurare.

– Analizarea posibilitatilor de infiintare a spitalelor desfiintate si crearea de centre medicale de permanenta.

Dl. Florin Auras Dragomir :

– Considera important sa se realizeze un spital regional in Prahova in care sa se regaseasca toate specialitatile ce ar putea deservi si pacientii din judetele limitrofe.

– Descongestionarea sistemului medical. (Dispensarele medicale dotate cu aparate de prima urgenta).

– Asocierea CJ cu Consiliile locale pentru sustinerea financiara a spitalelor.

– Infiintarea unui departament consultativ pe sanatate in cadrul CJPrahova.

La intrebarea dlui Nica pentru dl. Dragomir: “ Considerati normal ca 400.000 de euro sa fie alocati de catre CJ Prahova pentru constructia unei cladiri cu character administrative in curtea Spitalului Judetean, in conditiile in care vorbim de lipsa banilor in sanatate”.

Dl. Florin Auras Dragomir- Nu.

Pentru dl. Chirila: Care ar fi prima masura pe care ati lua-o daca ati fi presedintele CJ, in legatura cu cele 3 cladiri din curtea Spitalului Judetean?”

Dl. Ctin Chirila: O vizita pentru a vedea situatia, pentru a analiza la fata locului.

La intrebarea dlui Sebastian Ignat pentru ambii invitati: “Cum vedeti rezolvate problemele legate de proiectele medicale? Cadrele medicale sa ramana in judet.”

Dl. Florin Auras Dragomir: – 1. Competenta deblocarii posturilor medicale este de competent Guvernului.

2. Exista multinationale in Prahova care ar putea da fonduri in cadrul unui parteneriat public-privat.

3. Descentralizarea la nivel de CJ s-a facut doar ca atributii nu si ca sursa de finantare, ceea ce limiteaza puterea CJ.

Dl. Ctin Chirila: 1. Descentralizarea Ministerului Sanatatii care sa permita administratiei locale sa ia decizii.

2.Colegiile de senatori si deputati de Prahova sa realizeze proiecte comune.

La intrebarea dlui. Ignat:” In Prahova exista peste 10.000 de pacienti cu afectiune oncologica iar sectia existenta este insuficienta si conditiile de spitalizare foarte proaste. Ce solutie ati vedea pentru a imbunatati situatia?’

Dl. Florin Auras Dragomir: Managerul spitalului sa vina cu propunere de alocare a spatiului.

Dl. Ctin Chirila: Se poate imbunatati cadrul legislativ pentru a permite alocarea de fonduri.

Elena Ciobanu-Actualitatea prahoveana: “La UPG a existat un cabinet medical ce deservea 10.000 de student anual. Dintre acestia 200 sunt straini care nu au asigurare medicala, nu au medic de familie. A fost desfiintat. Cum vedeti rezolvata situatia?”

Dl. Florin Auras Dragomir: Solutia ar fi o Hotarare de Consiliu Local si Consiliu Judetean, de propunere a unei masuri comune.

Din public:

Dna Adriana Sarbu- Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic Romania-Filiala Prahova: “ Cum se poate realize o echipa multidisciplinara care sa se deplaseza acasa la persoanele cu handicap sever sau grav, atunci cand acestea nu pot fi transportate?”

Dl. Florin Auras Dragomir: Serviciile medicale sunt aprobate de Ministerul Sanatatii. CJ nu poate finanta ci doar CNAS. Dar CJ poate finanta proiecte realizate de ONG –urile care lucreaza in domeniu.

Mesajul de incheiere a celor doi invitati:

Dl. Ctin Chirila: Doresc ca serviciile din domeniul alimentatiei publice sa fie verificate si sa se realizeze programe nationale de prevenire a bolillor.

Dl. Florin Auras Dragomir: Mergeti la vot. Daca doriti sa schimbati ceva, mergeti si votati.

 

Asa cum li s-a spus si invitatilor, indifferent cine va castiga cursa electorala si indifferent ce loc vor ocupa in cadrul Consiliului Judetean, in timpul mandatului vor fi intrebati ce au reusit sa faca din ceea ce au propus la aceasta intalnire.

Absenta celor doi candidati – dl. Mircea Cosma si dl. Adrian Dobre -a dezamagit puternic pe tinerii aflati in sala –unii vor merge prima data la vot- pe pacienti, cadrele medicale prezente, care au inteles cata atentie ofera domniile lor acestui aspect al vietii.

 

Ploiesti, 21.05.2012

 

Comisia de organizare:

Iolanda Gheorghiu- Presedinte Federatia ONG Muntenia

Duta Stefana Oana- Psiholog Asociatia “Noi si Ceilalti Prahova”

Adrian Nania- Presedinte C..N.S. Meridian

 

 

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy