Take a fresh look at your lifestyle.

Liber la debransare, dupa sedinta Comisiei constituita pe aceasta tema

Ieri, 23 ianuarie, a avut loc sedinta Comisiei pentru rezolvarea situatiei debransarilor de la SACET. Amfitrionul acestei Comisii a fost viceprimarul Iulian Teodorescu, iar membri ei sunt consilierii locali Sorin George Botez, Gabriel Minea, Sanda Dragulea, Cristian Dumitru. Din parte RASP a participat Radu Branzei, ANRSC Prahova a fost sustinuta Corneliu Ionete, in timp ce Cozeta Simion a lipsit invocand ca este bolnava. Dalkia a fost reprezentata de Noel Aime, Lavinia Saniuta, Mihai Dogaru si Florin Dumbrava. Cu statut de invitati au fost Maria Manea, presedinte UAP, Vasile Cornea si Mihai Matache, vicepresedinti, Gheorghe Sarbu, consilier local, precum si subsemnatul, Eugen Cristescu, presedinte al Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania(A.D.O.R.).

Maria Manea a inceput discutiile prezentand o adresa oficiala depusa la primarie impreuna cu un sondaj de opinie, in care un numar de 479 de membri ai UAP si-au exprimat parerea, in proportie de 97%, ca debransarea nu poate fi interzisa, in conditiile in care solicitantul respecta conditiile cumulative cerute de Legea 325/2006. De asemenea, expunerea Mariei Manea a fost foarte bine documentata in vederea sustinerilor sale legate de neingradirea libertatii de a alege debransarea si a o pune in practica, cu conditia respectarii conditiilor cumulative.

La randul meu, ca presedinte al A.D.O.R. am subliniat ca Dalkia a aplicat abuziv legea mentionata si ca, in conformitate cu aceasta, solicitantul debransarii nu cere acordul Dalkia ci numai notifica furnizorul de energie termica. De asemenea, am sugerat ca art. 246 din HCL 318/2007, cu privire la regulamentul de functionare al serviciilor de alimentare cu energie termica, sa fie modificat, deoarce ingradeste din start orice dorinta de debransare, incalcand legea termiei( vezi mai jos articolul din lege)

Consilierii locali, rand pe rand au sustinut punctele de vedere ale invitatilor si au solicitat Dalkia sa respecte legea termiei. Alte aspecte atinse au fost legate de micsorarea tarifului la gigacalorie, dar nu s-a primit un raspuns pe loc.

Noel Aime, directorul SC Termo Dalkia Prahova SRL a subliniat in peldoaria domniei sale, ca in viziunea sa, celor care sunt vecini cu solicitantii debransarilor le sunt incalcate drepturile atunci cand se produce acest act. Domnia sa, intr-o filozofie de afacere… cu orice pret, a comis o grava eroare in sustinerea sa. A uitat ca atunci cand se produce debransarea, vecini trebuie sa isi dea acordul prin liberul arbitru, astfel nefiindu-le incalcat niciun drept.

Disperarea reprezentantilor Dalkia este nejusificata, chiar daca exista riscul de a pierde clienti. Au ales tactica cea mai paguboasa, aceea de a majora tariful, in loc de a crea premisele unei scaderi a acestuia, prin diverse mijloace tehnologice, in vederea atragerii de noi clienti.

S-a vorbit, pe buna dreptate, despre sanctionarea celor care se debranseaza fara respectarea legii, adica cine constata si cine aplica sanctiunile. Radu Branzei, de la RASP dadea din umeri ca orice om care fuge de raspundere, in timp ce Corneliu Ionete invoca in mod eronat articole din legea termiei, fiind evident ca raspunsul nu este cel cautat.

Iulian Teodorescu a concluzionat ca trebuie ca Dalkia sa nu se mai opuna, pentru ca nu are aceste prerogative, dar trebuie gasite metodele prin care cei care se drebranseaza ilegal, sa fie sanctionati. Pana marti, 28 ianuarie, se asteapta concluziile Comisiei, pentru ca ele sa fie atasate proiectului de Hotarare ce va fi supus votului in sedinta din 30 ianuarie.

Asadar, liber la debransare, cu conditia respectarii conditiilor cumulative, respectiv art. 30 din Legea 325/2006:

Protecţia utilizatorului de energie termică

Art. 30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;

c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy