Prin obiectivele propuse, acţiunea urmăreşte informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a proprietăţii. Fiind vorba de încercarea de modificare a unor atitudini campania “Un plus de siguranţă” va avea un rol informativ, prin transmiterea unui mesaj preventiv complet – recomandări şi soluţii de securitate.
Iniţiatorii acestei campanii, respectiv Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate propun grupului ţintă un concurs. Asociaţiile de proprietari pot participa la acesta prin completarea unui formular disponibil pe site-urile partenerilor (www.arts.org.ro, respectiv www.politiaromana.ro/prevenire ).
Premiul se va acorda, prin tragere la sorţi, la finalul campaniei, în luna decembrie şi constă în oferirea unei soluţii de securitate pentru imobilul câştigător.
Studiile statistice realizate la nivel naţional arată faptul că un sfert din numărul furturilor din locuinţă au fost favorizate de comportamentul ignorant sau neglijent al proprietarilor.
Ignoranţa se manifestă atunci când nu schimbăm o yală aproape stricată de la uşa propriei case, sau un bec ars de pe scara blocului. Ignoranţă este atunci când montezi un interfon la scara blocului, dar nimeni nu îl foloseşte corespunzător, ignoranţă este atunci când având montată o yală la uşa blocului, ţinem uşa încuiată doar noaptea nu şi ziua, ignoranţă este atunci când, în mod nejustificat, considerăm că „nouă nu ni se va întâmpla niciodată aşa ceva”.
Putem vorbi despre Neglijenţă este atunci când primeşti în casă orice necunoscut care iţi oferă cele mai tentante promoţii sau cele mai ieftine produse.
Neglijenţă este atunci când, locuind la parter, laşi ferestrele deschise pe timpul nopţii, sperând ca aşa va fi mai răcoare, neglijenţă este când laşi anunţuri pe telefon sau la poartă că eşti plecat în concediu şi te întorci abia peste o săptămâna etc.
Furturile din locuinţă reprezintă infracţiuni cu un puternic impact asupra percepţiei opiniei publice cu privire la gradul de siguranţă.
Pe lângă prejudiciile materiale cauzate, „invadarea” spaţiului personal are, pentru fiecare dintre noi, consecinţe deosebite în plan psihologic şi emoţional.
Din această cauză nu trebuie să fim indiferenţi la ce se întâmplă în jurul nostru şi să renunţăm la percepţia eronată „mie nu mi se poate întâmpla”.
Numai adoptând o conduită preventivă şi luând unele măsuri minime de autoprotecţie vom reuşi să nu devenim victime ale furturilor din locuinţe.
Spotul campaniei un plus de siguranţă poate fi vizionat pe http://www.youtube.com/watch?v=oDNl5_ZJa8M