Cocosul galic e mai ingamfat ca niciodata. Dupa repartierea fortata a romilor in Romania si Bulgaria, Franta se arata indignata de reactiile internationale si ia pozitie prin secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Pierre Lellouche. Mai mult, acesta sustine ca majoritatea tarilor Uniunii europene se opun administerii Romaniei si Bulgariei in zona Schengen inainte de ridicarea mecanismului de monitorizarea, dupa ce ministrii tarilor UE au recomandat, luni, prelingirea acestei monitorizari, dupa cum relateaza site-ul EurActiv.com, preluat de Mediafax.
„Comisia are dreptul sa spuna orice vrea. Dar Uniunea este alcatuita din 27 state (…) care isi pun laolalta fragmente de suveranitate pentru a fi mai puternice impreuna. Insa nu exista un drept divin, care sa vina de la nu stiu ce Dumnezeu, dintr-un nor, ca lucrurile sa stea asa”, a declarat Lellouche cu privire la precizarea Comisiei.
Lellouche si-a pornit tirul asupra Romaniei si Bulgariei declarand ca „nu este doar opinia Frantei. Eu cred ca legatura implicita facuta de toate guvernele statelor Uniunii este ca, din moment ce conditiile cerute de mecanismul de control nu sunt total indeplinite, nu sunt fezabile multe lucruri, inclusiv asigurarea (de către cele două ţari a) controlului la frontierele externe ale Uniunii. Nimeni nu s-a opus acestui punct de vedere”
Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, se afla sub monitorizarea Comisiei Europene (CE), din cauza unor deficiente ale sistemelor judiciare si in lupta împotriva coruptiei. Comisia a precizat insa ca nu exista nicio legatura directa sau cerinta de ordin legal ca Mecanismul de Verificare si Cooperare sa fie ridicat inaintea accederii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, potrivit Mediafax.
Secretarul de stat al Afacerilor Externe,Pierre Lellouche si-a incheiat tirada, criticand jurnalistii si spunand raspicat „Stati asa. Franta este o tara mare, o tara suverana. Noi am fondat drepturile omului. Nu intentionez (sa accept) sa fiu tratat ca un baietel. Republica Franceza nu poate fi criticata din cauza unei circulare (…) Ajunge cu interogatoriul. Acesta nu este un tribunal, iar Franţa nu se afla in fata unui tribunal”, dupa ce jurnalistii l-au intrebat daca Franta a remis Comisiiei o circulara controversata a Minsterului de Interne.
Cum zice francezul? Cine se scuza, se acuza!