Take a fresh look at your lifestyle.

Exponate valoroase în prima expoziţie Artmark la Ploieşti

Pentru prima dată, Artmark aduce la Ploieşti o selecţie dintre cele mai importante loturi incluse în licitaţiile tematice ale lunii aprilie care vor avea loc la Bucureşti, pe 10, respectiv 11 aprilie, la Athénée Palace Hilton. Ca o avanpremieră a licitaţiilor, la Ploieşti vor fi expuse aproximativ 100 de opere de pictură, sculptură, obiecte de colecţie şi curiozităţi ce vor putea fi vizionate, timp de trei zile.

Bucureşti, 29 martie 2012

Începând de vineri, 30 martie, şi până duminică, 1 aprilie, oraşul Ploieşti va fi gazda unui eveniment în premieră: o expoziţie de artă de patrimoniu şi obiecte de colecţie, aduse de cea mai mare Casă de Licitaţii din România, Artmark, în foaierul Teatrului „Toma Caragiu”. Evenimentul care pune Ploieştiul pe harta pieţei româneşti de artă este organizat cu sprijinul Teatrului „Toma Caragiu”, Primăriei Municipiului Ploieşti şi Prefecturii Prahova.

Ploieştenii vor putea admira cele mai spectaculoase loturi ale celor şase licitaţii Artmark din luna aprilie, printre care se află mai multe opere de artă românească majoră, precum picturi de Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Camil Ressu, Dumitru Ghiaţă, Eustaţiu Stoenescu sau Nicolae Vermont, sculpturi excepţionale, ale celor mai cunoscuţi autori şi piese istorice spectaculoase, legate de conflicte armate întâmplate de-a lungul timpului.

Unul dintre exponatele de maximă importanţă este nudul „După baie” de Ştefan Luchian, o pictură deosebit de rară în opera maestrului prin tematica sa, provenind din Colecţia Bogdan Piteşti, cu participări la două expoziţii, menţiuni şi reproduceri în mai multe volume de specialitate, care îi confirmă valoarea şi unicitatea.

„Debarcader pe Sena” de Theodor Pallady este o altă operă remarcabilă, care a făcut parte din Colecţia Marie Jeanne (Diamandy) şi Nicolae Bastaki, confiscată de autorităţi în anii ’80 şi restituită moştenitorilor în 2008. Pictura s-a aflat timp de două decenii în expunere la Muzeul Municipiului Bucureşti, pregătindu-se acum să intre din nou într-o colecţie privată.

Însă cele mai interesante exponate vin dintre loturile Licitaţiei „Milităria şi Antichităţi”: un coif persan decorat cu inserţii de aur şi argint, datând din secolul XVIII, o rapieră franceză extrem de fin realizată, din cca. 1630-1645, identică cu spada lui Ludovic al XIV-lea, care se păstrează la Muzeul Militar din Paris şi o armură europeană de la începutul secolului al XVII-lea, compusă din 9 piese de metal.

În această primăvară, Artmark a pregătit nu mai puţin de şase licitaţii pe diferite teme pasionante, care vor avea loc în perioada 10-11 aprilie la Athénée Palace Hilton din Bucureşti: în prima zi, Licitaţia „25 de Capodopere din Colecţii Importante”, Licitaţia de Sculptură şi Mobilier de Grădină şi Licitaţia de Postmodernism & Contemporană, iar în a doua zi, Licitaţia de Art-Nouveau, Romantism & Biedermeier, Licitaţia de Vinuri Rare şi Licitaţia „Milităria şi Antichităţi”. Toate loturile propuse vor putea fi văzute apoi, între 3 şi 10 aprilie, la sediul Artmark din Palatul Cesianu-Racoviţă, Bucureşti.

Publicul iubitor de artă poate vizita expoziţia în foaierul Teatrului „Toma Caragiu”, între orele 11.00 – 21.00.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei patru ani de existenţă, Artmark a organizat 50 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare aprox. 5.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aprox. 14 milioane euro în 2011.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. În 2010 şi 2011, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Persoană de contact:

Valeriu Sângeorzan

Tel.: 021 210 30 16

Mobil: 0757 056 109

valeriu.sangeorzan@artmark.ro

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy