Proiectul “Restaurarea si consolidarea conacului Pana Filipescu”, domeniul de restaurare si valorificare durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe; din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 5: dezvoltarea durabila si promovarea turismului, a trecut astazi, 17 martie 2011, intr-o noua etapa de evaluare, in vederea obtinerii finantarii in acest an.
„Cultura reprezinta un sector de activitate care trebuie sprijinit. In acest context, Consiliul Judetean Prahova urmareste ca prin salvarea acestui monument unic in arhitectura zonei sa aduca o contributie decisiva la conservarea si valorificarea stiintifica si culturala a unei parti importante a patrimoniului cultural imobil al judetului”, considera presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.
Obiectivul general al proiectului il constituie: restaurarea si consolidarea conacului Pana Filipescu, monument istoric si de arhitectura; iar obiectivele specifice sunt: redarea si introducerea obiectivului de patrimoniu circuitului turisitc, pastrarea identitatii culturale; cresterea atractivitatii regiunii, stimularea crearii si producerii unor servicii culturale de calitate; completarea traseului turistic “Drumul Voievozilor”.
Prin acest proiect, Consiliul Judetean Prahova (solicitant) si Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova (administratorul cladirii) urmaresc sa valorifice, la adevaratul sau potential, obiectivul de patrimoniu aflat in proprietate, respectiv Conacul Pana Filipescu.
Conacul, produs cultural si turistic in ansamblul sau, constituie singurul edificiu existent in judetul Prahova ce face trecerea catre stilul architectural brancovenesc si care, datorita stilului cladirii si functionalitatea ce i se va da, creste potentialul zonei pe piata turistica. Conacul Pana Filipescu este un monument de arhitecura laica, ridicat la mijlocul sec. al XVII-lea, inscris in lista monumentelor de patrimoniu la nivel national; vechea resedinta boiereasca adauga un plus de cunoastere si expresie stilistica a arhitecturii autohtone a epocii, aducand o pretioasa contributie la imbogatirea patrimoniului medieval al regiunii.
Valoarea proiectului este de 18.251.155, 98 lei, dupa cum urmeaza: asistenta financiara nerambursabila solicitata : 15.058.176, 36 lei; valoarea totala eligibila: 15.365.486, 08 lei; valoarea totala neeligibila: 0, 00 lei; T.V.A.: 2.885.669, 90 LEI; contributia Consiliului Judetean Prahova la cheltuielile eligibile: 307.309, 72 lei; cheltuieli neeligibile: 0, 00 lei.
Prahova se inscrie, astfel, in randul judetelor cu un numar mare de monumete inscrise in Lista Monumentelor Istorice, intocmita de Ministerul Culturii si Culterlor, iar Conacul Pana Filipescu face parte din Grupa A, monumente istorice de valoarea nationala si universala.
Reamintim in acest context ca Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Muntenia este o institutie neguvernamentala, non profit, de utilitate publica, cu personalitate juridica, care functioneaza în domeniul dezvoltarii regionale.
„Restaurarea si consolidarea Conacului Pana Filipescu” este primul proiect derulat de Consiliul Judeetan si Muzeul de Istorie si Arhelogie Prahova pe probleme de restaurare a patrimoniului cultural al judetului.