Fundaţia Motivation România (FMR) a organizat joi, 5 mai 2011, la Ploieşti, dezbaterea regională cu tema „Integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi prin economia socială. Aplicarea unor modele europene în România”.
La eveniment, au participat 40 de reprezentanţi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ai Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă şi ai organizaţiilor neguvernamentale din judeţele Prahova, Braşov, Vrancea, Galaţi, Buzău, Argeş şi Sibiu.
În cadrul dezbaterii, participanţii au discutat despre necesitatea ca sumele care se colectează de la angajatorii cu peste 50 de salariaţi care nu au angajate 4% persoane cu dizabilităţi, conform legii 448/2006, să fie direcţionate către programe care să sprijine integrarea în muncă a acestei categorii. Reprezentanţii instituţiilor şi ONG-urilor au susţinut că este nevoie de încurajarea angajatorilor prin scutiri de taxe sau acordarea de subvenţii pentru a încadra în muncă persoane cu dizabilităţi. Participanţii au ajuns la concluzia că o soluţie pentru creşterea gradului de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi ar putea fi parteneriatul public – privat.
La eveniment, au fost prezentate şi discutate modele europene de integrare pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi sursele lor de finanţare.
Dezbaterea organizată pe 5 mai de Fundaţia Motivation România este a cincea din seria celor opt care au loc în întreaga ţară în cadrul proiectului „Alianţa pentru dezvoltarea economiei sociale” derulat de Fundaţia „Alături de Voi” România în parteneriat cu Direcţia Generală Persoanelor cu Handicap – MMSF, Fundaţia Motivation România, DGASPC Iaşi şi Cooperativa Socială ”Il Poliedro” Italia, următoarea dezbatere fiind programată pentru 10 mai 2011, la Drobeta Turnu Severin. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni!, Axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”.
Concluziile celor opt dezbateri vor fi înglobate într-un document de poziţie ce vizează o analiză la nivel naţional a situaţiei persoanelor cu dizabilităţi încadrate în structuri de economie socială, o cercetare comparativă a legislaţiei din 15 ţări europene în domeniul economiei sociale şi exemple de bună practică din Italia, Suedia, Belgia, Olanda, Germania, Ungaria şi Finlanda.
Pentru detalii, vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail la adresa: [email protected] sau la telefon 0725.133.144, persoană de contact Oana Grosu, coordonator proiect din partea Fundației Motivation România.