Am participat astazi la Comisia de Patrimoniu, pentru ca urmaresc un caz social. E vorba de o familie de etnie roma, compusa din sapte persoane, dintre care cinci copii. Familia Gogolan, caci despre ea e vorba, a beneficiat in anul 2009 de un spatiu, in apropierea stadionului, in mandatul Volosevici. Intial au stat in Caminul Fero, unde totul era la comun. Nu comentam conditiile de viata oferite de primarie, pentru ca stim ca atata se poate, iar viata in comunitatea respectiva, locatarii trebuie s-o gestioneze cat mai bine. La fel de bine trebuie sa gandeasca locatarii, oricat de nevoiasi ar fi, ca intretinerea si chiria trebuie platite, indiferent cat de proaste ar fi conditiile.
Pornind de la aceasta premisa, amvrut sa aducem la cunostinta opiniei publice, totate datele problemei. Astfel, familia Gogolan, a inregistrat o datorie de peste 5.000 lei pe perioada cat a stat la Caminul Fero. “Ne-a cerut cate 130 lei pentru fiecare persoana pe luna la asociatia de locatari”, spune Valentina Gogolan. Daca este asa, atunci, asa cum am spus si la Comisie, problema de aici porneste, pentru ca trebuie tras la raspundere presedintele asociatiei si aministratorul. Inca nu am inceput sa cercetam acest aspect, dar cert este ca domnul Dinu, cel care conduce ASSC, este strain de acest lucru, la fel ca si colegul sau Ovidiu Badulescu, care se cred cei mai onesti dintre pamanteni, desi… Ei trebuia sa fie primi care sa se interseze daca aceasta datorie este reala, pentru a evita evacuarea si remedierea situatiei.
In urma datoriei inregistrate la Caminul Fero, familia Gogolan a fost evacuata si, dupa multe incercari, au primit un spatiu in care locuiesc si acum. Singura poblema este ca din 2009 si pana acum nu s-a gasit solutia pentru a incheia un contract de inchiriere.
Dupa ce Gogolanii si-au sustinut pledoaria si subiectula fost incheiat, am ramas un pic pentru a ma lamuri cu privire la aceasta suma de 130 lei de persoana. Asa cum spuneam, Dinu si Badulescu erau paraleli cu veridicitatea acestei sume, fapt care demonstreaza lipsa de preocupare fata de cei a caror viata o pastoresc. Vor spune ca acolo este vorba despre o asociatie, asa cum au lasat sa se inteleaga, numai ca le atragem atentia ca acea cladire apartine primariei municipiului Ploiesti si, chiar daca a fost infiintata conform Legii 230/2007, chiria si intretinerea se duc la primarie. Astfel, cei doi necunoscatori ai Legii 230/2007, ma trimiteau sa obtin informatii la ineficientul Birou pentru Relatiile cu Asociatiile de Propietari, in conditiile in care raspunsul era chiar in ograda lor. De aici trag concluzia ca Dinu si Badulescu, posesorii unor locuri de munca extrem de caldute la ASSC, sunt doar doi simpli gestionari…de destine, total dezinteresati de cei care le cer ajutorul. Sau poate doar de anumite persoane care se lupta pentru drepturile lor. Apropo, d-le Dinu, chiar sunteti paralel cu legile, daca ati putut afirma ca exista eventualitatea actionarii in justitie a Valentinei Gogolan pentru calomnie. Nici insulta, nici calomnia nu mai exista in Codul Penal de ani de zile.
Trebuie spus ca cei doi parinti Gogolan sunt nestiutori de carte, iar acest lucru face cu atat mai imbecila afirmatia facuta de o angajata de la Directia de Patrimoniu, numita Branza. Aceasta mi-a spus, inainte sa parasesc Comisia ca familia Gogolan trebuia sa stie Codul Civil. Ce poti sa te astepti de la d-na Branza, care cere unor analfabeti sa stie Codul Civil? Asta demonstreaza opacitatea unor functionari publici care, sub vesnica nemultumire a unui salariu de mizerie, isi permit sa trateze cu atata indecenta pe cei sarmani. Ar fi o intrebare pentru ei: Oare de ce stati pe un salariu de mizerie si nu va duceti in privat? Sa dau raspunsul?
Cel mai cerebral dintre toti membri Comisiei de Patrimoniu a fost George Pana, presedintele ei, care a gasit singura solutie legala si datatatoare de oarecare speranta. A actionat in instanta familia Gogolan, pentru a putea demonstra ca nu a intrat abuziv in locuinta in care sta de trei ani si unde are incheiate contracte cu Electrica si Apa Nova in nume propriu. A evitat astfel evacuarea pe cale administrativa, dand prilejul celor sapte sa locuiasca in continuare in casa. Totul ramane la latitudinea instantei care are destule circumstante pntru a emite o hotarare prin care primaria sa incheie un contract de inchiriere cu Gogolanii.
Toate aceste stari de fapt risca sa conduca la un gest disperat pe care atat Valentina Gogolan cat si sotul ei sunt dispusi sa-l faca. Vor sa intre in greva foamei si, mai mult, in caz ca nu se va gasi o rezolvare…sa-si dea foc.
Ca familia Gogolan sunt multi. Poate ca, mai mult ca oricand, se poate ridica in Consiliul Local, problema modulelor de genul celor construite de Radu Mazare la Constanta. Era imperios necesar sa fie achizitionata cladirea PECO pentru primarie, cu 11 locuri de parcare, pentru 700.000 de euro? Oare cate locuinte sociale se puteau face cu banii astia?
Intrebari pentru Dinu, Badulescu si Branza:
- Daca se dovedeste ca persoanelor care au locuit sau locuiesc la Camnilul Fero li s-a prceput 130 de lei de persoana, cine raspunde?
- In acest caz, mai este reala datoria inregistrata de familia Gogolan?
- In cazul in care datoria este nereala si evacuarea de la Caminul Fero are la baza o datorie umflata, atunci cine este vinovat?
- Care este HCL care decide ca cei care au fost evacuati nu mai primesc locuinte sociale?
- Pe ce loc in lista de prioritati se afla familia Gogolan?( Aici se va raspunde ca evacuarea de la Caminul Fero nu perimite inscrierea in lista. Dar pana atunci?)
- De ce nu li se reinoieste dosarul celor din familia Gogolan si nu se tine cont ca oamenii vor sa achite esalonat datoria catre primarie?