Este din ce în ce mai ușor să fie prins cu mâța-n sac acest primar, după care aleargă oameni care își doresc cu orice preț lucruri, fără să înțeleagă că orice schimbare reală impune respectarea legii. Această mentalitate a condus la gradul ridicat de corupție din România, sub masca transparenței și a unei aparente integrități.
Intransigent merge înainte cu investigațiile privind activitatea primarului Mihai Polițeanu și, dacă vom constata că încalcă legislația în acțiunile sale, indiferent de domeniu, nu vom ezita să sancționăm aceste abateri, atât în instanță, cât și, mai ales, expunându-le public.
Lipsa de pregătire administrativă a actualului primar este evidentă. Face gafe puerile, iar motivul – sperăm – să nu fie parandărătul, ci pur și simplu incompetența, pe care nu e în stare să și-o recunoască. Interpretează legile după cum îi convine, își construiește singur premisele aberațiilor pe care ajunge apoi să le creadă.
Continuăm partea a doua a anchetei noastre…
Citește aici ca să înțelegi de ce primarul minte în legătură cu retragerea din ADI deșeuri: Iluzia retragerii UAT Ploiești din ADI deșeuri. Minciuni, haos și prejudicii uriașe care vor urma
Ce a decis Consiliul Local prin HCL 5/2025, ce a înțeles primarul și ce a făcut
După ce ați citit articolul despre iluzia retragerii din ADI Deșeuri, devine evidentă disperarea primarului Mihai Polițeanu de a considera că statutul ADI Deșeuri este ilegal. Motivația? Consecințele sunt devastatoare pentru Ploiești: penalități de aproximativ 60 de milioane de lei, pe care municipiul va fi obligat să le plătească din cauza încăpățânării unui primar preocupat mai mult de putere și glorie decât de respectarea legii.
Urmează rezultatele auditului cerut de ADI Deșeuri, prin directorul Cristian Ganea, pe care Polițeanu îl atacă în mod constant: îl jignește, îl umilește și îl acuză, tocmai pentru că acesta cere respectarea statutului. Statut pe care primarul îl declară ilegal fără vreo bază reală, doar pentru că refuză să își asume propriile greșeli.
Dacă primarul ar recunoaște legalitatea statutului, ar trebui să admită că:
Nu a respectat procedura stabilită prin Art. 12 pentru retragerea legală din ADI Deșeuri;
Fosta Rosal, actuala Bin Go Solution SRL, ar fi putut continua colectarea până pe 16 aprilie, asigurând o tranziție legală;
Asocierea Brantner Soluții Ecologice – ROECO ar fi avut timp să semneze contractul cu rampa ecologică a Vitaliei și stația de tratare gestionată de SWO SRL;
Prin această procedură, s-ar fi obținut corect autorizația de mediu de la APM Prahova, și nu prin dubioasa intervenție la APM Mehedinți, care reprezintă o gravă încălcare a legii.
Deciziile luate de Consiliul Local prin HCL 5/2025 nu coincid nici cu interpretarea primarului, nici cu acțiunile sale. În loc să urmeze calea legală, Polițeanu a preferat să creeze haos administrativ, să ignore procedurile legale și să transforme problema salubrizării într-un spectacol de manipulare și orgoliu personal.
Ploieștenii vor fi cei care plătesc prețul pentru această incompetență administrativă. Rămâne de văzut cine va răspunde pentru aceste încălcări și cât timp mai poate fi tolerată această abordare iresponsabilă.
Citește aici de ce nu are autorizație de mediu noul operator: Scandal de proporții// Administrația Polițeanu încearcă să introducă ilegal Brantner + ROECO în Ploiești cu o autorizație de mediu de la Mehedinți?
Mergem mai departe… Cum și-a depășit atribuțiile primarul Polițeanu și cine se dezice de el
Așa cum se poate observa clar în fotografie, Consiliul Local a aprobat:
Caietul de sarcini
Contractul de delegare
Modelul de contract de delegare
Fișa aferentă procedurii
Nicidecum nu a aprobat ca primarul să semneze contractul de delegare!
Pentru ca acest lucru să fie legal, era nevoie de o nouă Hotărâre de Consiliu Local, pe care însă primarul Mihai Polițeanu nu a mai inițiat-o. De ce? Pentru că, în propria-i minte, domnia sa este deasupra legilor și regulilor, crezându-se un împărat care poate face orice, fără să dea socoteală nimănui.
Îmi amintesc toate discursurile sale din campania electorală, în care acuza corupția, lipsa de transparență și deciziile abuzive. Acum, culmea ironiei, tocmai el calcă legea în picioare, semnează contracte fără mandat și creează haos în oraș, ignorând procedurile pe care era obligat să le respecte.
Ce nu înțelege acest primar este că nu-și face rău doar lui, prin ilegalitățile și minciunile pe care le rostogolește disperat, în încercarea de a scăpa de criza pe care el însuși a generat-o. Face rău și celor din „Mișcarea Noi, Ploieștenii”, cei care l-au susținut și au muncit pentru victoria lui.
Dar nu e treaba mea să le explic asta. Să-și rezolve ei problema!
Citește aici ce a declarat consilierul local Gheorghe Sârbu: Consilierul Gheorghe Sârbu și președintele CJ Prahova, Virgiliu Nanu, se dezic de primarul Polițeanu, după ce acesta a produs criza gunoaielor și a făcut afirmații nefondate legate de contractul de delegare pe care l-a semnat
Cine este această asociere pe care Polițeanu vrea să o impună cu japca?
Înainte ca Mihai Polițeanu să semneze contractul de delegare a serviciului de salubritate, acesta a încercat să mascheze realitatea, mințind o jurnalistă în cadrul conferinței sale că nu știe de vreo asociere, deși îl semnase deja pe 31 ianuarie, cu șapte zile înainte.
Dar acum începe buba. Acordul de asociere care a stat la baza semnării contractului a fost semnat pe 28 ianuarie 2025, între SC Brantner Servicii Ecologice SRL și ROECO SRL, cu trei zile înainte ca Primăria Ploiești să oficializeze contractul de delegare a serviciului de salubritate.
Este ilegal? Nu neapărat, dar ridică suspiciuni serioase de blat, care, în acest moment, nu pot fi sancționate direct, dar care trebuie monitorizate îndeaproape.
Cine este ROECO SRL și ce legături are?
Aici lucrurile devin cu adevărat interesante. ROECO SRL nu este un gigant al industriei de salubrizare, ci o firmă mică, foarte mică, care, conform bilanțului pe anul 2023, postat pe site-ul Ministerului de Finanțe, avea:
Ca activitate principală: „Comerț cu amănuntul altfel efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioșcurilor și piețelor”;
Un singur angajat;
O pierdere de 23.870 lei în loc de profit.
Iar partea cea mai interesantă? Asociatul unic și administratorul ROECO SRL este Alecsandru Cimpoeru (vezi foto), un nume des menționat în presă în legătură cu frații Prigoană și fosta firmă Rosal.
Un detaliu care schimbă tot: ROECO și-a schimbat denumirea!
Dar aici apare problema reală, legal vorbind, nu pe la Radio Erevan:
La 1 ianuarie 2023, ROECO SRL și-a schimbat denumirea în West Art Life.
Acest detaliu face contractul de delegare cel puțin discutabil din punct de vedere legal, pentru că o firmă cu o altă denumire decât cea din contract nu poate semna acte oficiale în numele unei entități care nu mai există sub acea denumire.
Acest aspect tehnic, care poate părea nesemnificativ la prima vedere, poate deveni motivul pentru care contractul de delegare poate fi contestat în instanță, iar întreaga operațiune prin care Polițeanu vrea să impună această asociere cu forța ar putea fi declarată nulă.
Așadar, este o afacere curată?
Nu pare. Este încă un joc de culise, marca Polițeanu, în care, la fel ca în multe alte cazuri, respectarea legii este opțională, iar miza reală nu este interesul ploieștenilor, ci cine controlează contractele de salubrizare.
Vom reveni cu noi detalii, pentru că ce urmează ar putea fi exploziv!
Acord de asociere cu reguli clare, dar nerespectate
Îmi pare rău, trebuie să vă mai țin un pic la baza discuției despre asocierea dintre SC Brantner Servicii Ecologice și ROECO( așa cum reiese din acordul semnat la 28.01.2025).
Părțile acordului de asociere sunt:
SC Brantner Servicii Ecologice SRL cu sediul’în Cluj-Napoca, str. Lalelelor nr. 11 ap. 46, tel 0264 412888, reprezentată prin Zeininger David Alexander, în calitate de administrator
şi
SC Roeco SRL cu sediul în Bucuresti, sector 3, Str. Fildeşului nr. 4, parter Bl B6, Scara 1, ap. 6 reprezentată prin Cimpoeru Alecsandru, în calitate de administrator.
Deci și prin urmare, ROECO semnează acordul de asociere , nu West Art Life, demunirea nou, trecută prin Monitorul oficial și așa cum se regăsește acum, pe termene.ro.
De ce subliniem acest lucru? Pentru simplul fapt că este unul dintre motivele pentru care contractul de delegare de care face atâta caz “corectul” primar Polițeanu, trebuie anulat, reziliat, rupt în bucăți.
Mai aveți nevoie de câteva informații utile ca să înțelegeți de ce spun că trebuie anulat. Iată prima dintre ele:
- Obiectul acordului:
2.1 Asociații au convenit să desfășoare în comun următoarele activități:
a) participarea la procedura de achiziție publică organizată de Municipiul Ploiești pentru atribuirea Contractului de delegare a gestiunii activității de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale în municipiul Ploiești;
b) derularea de către asociat a Contractului de delegare a gestiunii activității de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale în municipiul Ploiești, în cazul desemnării ofertei comune ca fiind câștigătoare.
2.2 Alte activități ce se vor realiza în comun:
- elaborarea ofertei;
- organizarea și managementul activităților contractuale.
2.3 Contribuția financiară/tehnică/profesională a fiecărei părți la îndeplinirea contractului de achiziție publică este:
- 35% S.C. Brantner Servicii Ecologice SRL
- 65% S.C. Roeco SRL
2.4 Repartizarea beneficiilor sau pierderilor rezultate din activitățile comune desfășurate de asociați se va efectua proporțional cu cota de participare a fiecărui asociat, respectiv:
- 35% S.C. Brantner Servicii Ecologice SRL
- 65% S.C. Roeco SRL
Ce observăm de aici? Că procentul atribuit fiecărei părți este de 35%( SC Brantner Servicii Ecologice SRL cu peste 614 angajați în 2023 și înființată în 1995), firma austriacă pe care d-ul primar a lăudat-o că este performantă și onestă, și 65% firmei de apartament fostă ROECO, actualmente West Art Life, cu un angajat și înființată în 14 iunie 2021.
Nu vi se pare ciudată această asociere? Mie da, chiar foarte tare, pentru că atunci când pui ditamai filma în inferioritate și tu firmă de apartamentai aproape dublul procentelor, înseamnă că cine e în spatele firmei mici deține controlul și e doar de fațadă asocierea pentru a masca un contract direct.
Mai trebuie știut un alt amănunt important din acordul de asociere:
3.1 Durata asocierii constituite în baza prezentului acord este egală cu perioada derulării procedurii de atribuire și se prelungește corespunzător cu perioada de îndeplinire a contractului (în cazul desemnării asocierii ca fiind câștigătoare a procedurii de achiziție).
Rețineți acest articol 3.1.până la finalul acestei investigații jurnalistice pentru că voi face o conexiune cu el și veți înțelege de ce Mihai Polițeanu e atât de disperat că să intre cu japca cu noul operator în Ploiești, încât nu contează că ne-a băgat în alta criză a gunoaielor…
Încă una din acordul de asociere și pe urmă trecem la contractul de delegare
Ultimul amănunt important din acordul de asociere ar trebui să vă ridice semne de întrebare despre ilustrul filozof ajuns primar, recte Polițeanu Laurențiu Mihai, deoarece confirmă ce am spus mai sus.
Adică acordul de asociere a adus în față o firmă puternică, cu 30 de ani de experiență, pentru a înlătura supiciunile, când de fapt în spate sunt alte interese care se ascund în spatele firmei mici care s-a vrut a fi ținută la secret de Polițeanu care a jucat teatru în cionferința de presă, mințind că nu știe de nicio asociere. Iar ea era semnată cu 3 zile înainte de semnare cobntractului.
Ca să lămurim lucrurile, iată cum aflăm din articolele din acordul de asociere, de mai jos, cine e împuternicit a fi liderul de asociere “pentru întocmirea ofertei comune, semnarea și depunerea acesteia …. pentru semnarea contractului în numele și pentru asocierea constituită prin prezentul acord (în cazul desemnării asocierii ca fiind câștigătoare a procedurii de achiziție).” Așadar, după cum vedeți mai jos, avem stabilit cine semnează toate documentele aferente desfășurării activității d colectare deșeuri în Ploiești. Să rețineți și acest aspect…
Articolul 4 – Condițiile de administrare și conducere a asociației
4.1 Se împuternicește SC Brantner Servicii Ecologice SRL, având calitatea de lider al asociației, pentru întocmirea ofertei comune, semnarea și depunerea acesteia în numele și pentru asocierea constituită prin prezentul acord.
4.2 Se împuternicește SC Brantner Servicii Ecologice SRL, având calitatea de lider al asociației, pentru semnarea contractului în numele și pentru asocierea constituită prin prezentul acord (în cazul desemnării asocierii ca fiind câștigătoare a procedurii de achiziție).
Trebuie să subliniem că vorbim despre Negociere fără Publicare Prealabilă(NFP), ca procedură de achiziție, care și ea este destul de dubioasă. Dar dezvoltăm subiectul în partea următoare…
Buba cea mai mare pentru care cer tuturor Consilierilor Locali, inclusiv presupusului uzurpator de funcții publice, Mihai Tonsciuc, să inițieze și aprobe o HCL prin care să ceară rezilierea contractului de delegare semnat de Mihai Polițeanu pe data de 31 ianuarie 2025.
După cum v-am prezentat mai sus, liderul asociației, a fost împuternicit a fi Zeininger David Alexander, directorul SC Brantner Servicii Ecologice. Problema este că putem presupune că e semnatura sa pe actul din fotografie, dar de ce încalcă acordul de asociere și pune ștampila ROECO SRL, o firmă care nu mai există decât prin CUI, dar cu altă denumire: West Art Life?
Iar dacă semnătura nu este a a d-ului Zeininger David Alexander ci a d-ului Alecsandru Cimpoieru, atunci nu prea e deloc legal, pentru că în baza acordului care a fost înregistrat la ANRSC, alta e…ordinea în acte.
Bună dimineața d-le inspector șef Ginel Preda, vă autosesizați și dvs conform art. 292 din Codul de procedură penala sau să nu vă deranjez? Sunteți mai ceva ca FNI.
Altă minciună marca Polițeanu. Voi credeți-l, dar lumina vine de la Dumnezeu
Am ajuns la partea in care facem conexiune cu art. 3.1 despre care vă spuneam mai sus. Dacă l-ați uitat, nu-i problemă, derulați un pic și recitiți-l, pentru că e important ce vom dezvolta.
Practic, vorbim despre o premeditare a șederii acestei asocieri Brantner Servicii Ecologice cu ROECO(West Art Life) a la long în Ploiești
Vă readuc aminte că în conferința de presă(7 februarie), primarul Polițeanu a spus, în tirada sa despre alții, că acest contract de delegare se încheie pe o perioadă de 24 de luni, pentru a preveni problemele create de eventualele contestații care ar putea bloca orașul cu gunoaie.
Minciuni gogonate! În primul rând pentru că ieșirea din ADI Deșeuri s-a produs prin HCL 624 în 12 decembrie, iar contractul de delegare a serviciului de salubritate cu asocierea menționată pe data de 31 ianuarie 2025.
Nu mai repet ce am spus despre această retragere. Să presupunem că este ca Polițeanu și am ieșit din ADI Deșeuri și de-aia l-a durut în moțul de la bască și a decis … că statutul e ilegal, motiv pentru care nu a respectat nimic din procedura conform art.12.
Un bun strateg, cum ar trebui să fie un primar, trebuia sa aiba pregătite documentele pentru licitație pentru ca, (mergând pe convingerea sa c ă Ploieștiul nu mai e în ADI Deșeuri), imediat după 12 decembrie trebuia să urce documentele pe SEAP. E o fractură de logică care pornește de la incertitudinea legată de retragerea din ADI Deșeuri, pe care o spune cu voce tare.
Păi atunci, de ce nu ai fost în stare să organizezi licitația normal, să faci un parteneriat cu ADI Deșeuri și să lași operatorul vechi să desfășoare activitatea de colectare deșeuri până pe 15 aprilie, timp suficient ca să organziezi licitația. Și nu mai generai criza asta idioată a gunoaielor. Poate vrei să spui că era ilegal?
Nu omule, ilegal e ce faci tu acum de ne-ai băgat în criză, cu trafic de influență al APM Prahova, minciuni pe Facebook și acuze și jigniri nefondate. Ar fi fost legal pentru că îi dădeai formă legală printr-un parteneriat public privat și ar fi fost functional până rezolvai problema. Asta, mergând pe varianta ta că Ploieștiul s-a retras din ADI Deșeuri.
Dar tu ce ai făcut? Te-ai certat cu toată lumea, ai acuzat pe toată lumea, ai indus idei false în spațiul public. Ți-ai luat jucăriile și ai plecat și ai ostilizat pe liderii instituțiilor cu care trebuia să colaborezi, care ar fi putut să te ajute.
Hai să încheim și acest capitol legal de golănia făcută în contractul de delegare pentru a face pârtie, ca să mă exprim plastic, asocierii Brantner Servicii Ecologice si ROECO(West Art Life) în Ploiești printr-un NFP dubios care rămâne de aprofundat.
Pe lângă art 3.1 din acordul de asociere dintre părți despre care spun să îl aveți în atenție, în contractul de delegare sunt alte articole ciudate care prevăd posibilitatea, mai mult ca sigură, de a prelungi contractul prin act aditional. Sau… în cazul desemnării asocierii ca fiind câștigătoare a procedurii de achiziție, adică după ce va câștiga licitația pe care Polițeanu a promis că o va organiza din martie încolo. Nici nu mai e vreo grabă, odată intrata asocierea în pâine, filiera pe care o vrea cu atâta ardoare Polițeanu se va înfige în Ploiești mult timp. Măcar să fie serviciile bune, după ce se intră în legalitate.
Repet, primarul avea timpul să organizeze licitația normal(12.12.2024-17.02.2025), dacă nu avea alte interese, care l-au făcut să o lungească prin nerespectarea statutului cu privire la retragerea din ADI Deșeuri, pentru a creea premise unei urgențe. Dar despre asta și cine este, de fapt Brantner Servicii Ecologice, cine sunt acționarii și ce isprăvi negative a făcut prin țară ,vom vorbi în partea următoare a anchetei noastre.
Încheiem această parte cu articolele din contract care creează premisele intrării pe termen lung în Ploiești a asocierii cu pricina. Hai să vă spun ce va face Polițeanu după ce ne va mai ține în criza gunoaielor până când noul operator obține autorizația de mediu și va intra în legalitate, nu știm când. Partea proastă e că nici el nu știe!
Polițeanu va face tot ce poate ca să îngroape acest subiect și să vă închidă gura, pentru a poza în Salvatore de la Patria și a-i ține prin act additional, pe termen lung, fără să mai organzieze licitația normal, pris ă o organizeze joi, iar câștigătorul să se știe de marți.. Dacă e cu parandarăt, voi afla cumva.
Prin urmare…
Articolul 4 – Durata Contractului
(1) Durata prezentului contract este de 24 de luni de la data intrării în vigoare, care este data înregistrării la Delegatar, după semnarea acestuia de către ambele părți.
…
(3) Părțile pot conveni prelungirea perioadei de mobilizare prin act adițional, la cererea scrisă motivată a Delegatului, notificată Delegatarului cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea termenului de 15 zile de la data intrării în vigoare. Prelungirea se poate face o singură dată și pentru maximum 15 zile, doar pentru motive care nu sunt imputabile Delegatului.
…
(5) Părțile pot conveni asupra prelungirii duratei contractului, cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:
a) la solicitarea Delegatarului, transmisă Delegatului cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea duratei contractului;
b) nefinalizarea licitației deschise organizate de către Delegatar, menționată la alin. (4), sau neîmplinirea perioadei de mobilizare în cadrul noului contract atribuit prin licitație deschisă;
c) prelungirea se face pentru o perioadă limitată de timp, corespunzătoare situației care determină necesitatea acestei măsuri.
Cam despre asta e vorba dragi cititori ai Intransigent. Da, sunt prevederi normale, dar dacă se întâmplă așa cum am zis mai sus, nu înseamnă că Mihai Polițeanu a făcut niște jocuri de culise și public a mimat integritatea și transparența?
Vom vedea, dar până atunci mai are de trecut niște hopuri, un pic de contencios administratyiv, niște plângeri penale, fix ca cele pe care le făcea el altora.
Va urma…
Dacă vreunul dintre cei invocați se simt lezați și vor să dea un drept la replica, îi rog să îl trimită pe adresa de mail: [email protected]