O decizie controversată, luată pe repede înainte
Pe 12 decembrie 2024, Consiliul Local Ploiești a adoptat Hotărârea 624/2024 privind retragerea municipiului din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Prahova. O decizie istorică, dar nu lipsită de controverse majore, mai ales că primarul Mihai Politeanu nu a catadicsit să respecte Legea 52/2003 si sa pună în dezbatare proiectul acestei HCL, cu 30 de zile înainte de a fi aprobată.
Primarul Mihai Polițeanu a vândut publicului iluzia unei ieșiri imediate dintr-un sistem care, spune el, a blocat orașul în gunoaie. Au fost ani în care ar fi putut spune acest lucru, dar domnia sa nu era împăratul de azi. Numai că realitatea juridică și administrativă este mult mai complexă, iar analiza faptelor arată că Ploieștiul ar putea plăti scump această decizie pripită.
Un act administrativ viciat de lipsa de transparență
Un prim semnal de alarmă este faptul că HCL 624/2024 nu a fost pusă în dezbatere publică, așa cum cere Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Cetățenii Ploieștiului nu au avut ocazia să analizeze documentele aferente proiectului, deoarece pe site-ul Primăriei nu au fost publicate actele justificative, cu excepția unui referat de aprobare semnat de primar. Acest fapt ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care a fost fundamentată această hotărâre.
Mai mult, nu este clar dacă proiectul de HCL a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței sau dacă a fost un proiect suplimentar. În cazul în care a fost adăugat suplimentar, există o vulnerabilitate juridică majoră, care ar putea fi invocată într-un eventual proces de contestare a hotărârii.
HCL 624/2024: Un text care ignoră Statutul ADI Deșeuri
Conform Articolului 12 din Statutul ADI Deșeuri, retragerea unui asociat nu poate fi făcută unilateral, ci doar după o serie de pași clari:
- Alin (2) Retragerea din ADI este condiționată de retragerea din Contractul de Delegare a gestiunii serviciului de salubritate.
- Alin (3) Adunarea Generală a ADI trebuie să analizeze consecințele retragerii și să modifice statutul și actul constitutiv.
- Alin (5) Asociatul care se retrage trebuie să achite sumele corespunzătoare investițiilor realizate și despăgubirile prevăzute în Contractele de Delegare.
Or, HCL 624/2024 nu menționează nicăieri dacă aceste condiții au fost respectate. Nici nu ar avea cum, pentru că e vorba despre acte ulterioare care trebuiau duse la îndeplinire pentru a legifera statutar retragerea și a-și produce efectele legal, pentru ca astăzi asocierea Brantner Servicii Ecologice- ROECO SRL să poată colecta legal deșeurile. Despre acest contract vom vorbi mai încolo. Stați pe aproape și distribuiți această investigație jurnalistică și următoarele.
Dar, după toate aroganțele pe care le-a făcut Polițeanu Laurențiu Mihai( PLM), retragerea nu s-a produs și veți vedea în cee ace urmează de ce…
ADI Deșeuri este cel care trebuie să aprobe retragerea, iar lipsa unui astfel de acord ar putea anula efectele hotărârii. Ploieștiul se poate trezi într-o dispută juridică cu ADI, iar în cazul unui proces, există toate șansele ca HCL 624/2024 să fie anulată. NU mai spunem că și noi, Alianța pentru Drepturile Omului din România am solicitat în instanță suspendarea și anularea HCL 624/2024, pentru nerespectarea legii transparenței decizionale.
Manipularea primarului Polițeanu, o dovadă crasă de incompetență administrativă
În conferința de presă și în fața Consiliului Local, primarul Polițeanu a susținut mai multe afirmații eronate sau manipulative:
- „Municipiul Ploiești nu are nicio obligație financiară legată de retragerea din ADI.”
- FALS: Conform Art. 12 alin. (5) din Statut, Ploieștiul trebuie să achite sumele corespunzătoare investițiilor realizate și despăgubiri prevăzute în contractele de delegare.
- Nu există nicio analiză financiară care să confirme absența unor obligații.
- „Retragerea din ADI este o simplă formalitate.”
- FALS: Statutul ADI impune aprobarea retragerii de către AGA și modificarea actelor constitutive.
- „HCL 624/2024 este suficient pentru retragere.”
- FALS: Retragerea nu este automata, ci trebuie validată prin proceduri statutare.
Acum începem demonstrația.
Pornim de la premisa că știm cu toții că în 12.12.2024, a fost aprobată HCL 624. Mergem mai departe, pentru că de aici încolo veți vedea cât de gravă este aroganța d-ului PLM, care mai are și tupeul să se laude prin primărie că face ce vrea, pentru că are spate. Am mai atenționat o data spatele, pe care îl bănuim, să-și ia mâna după el, pentru că face numai ilegalități și vor răspunde și cei cu care individul se laudă.
Cu ce începem? Avem la dispoziție schimbul de corespondență care demonstraz ce am spus, respectiv că UAT Ploiești nu este retras din ADI Deșeuri, decât în mintea d-ului PLM, iar contractual cu asocierea Brantner Servicii Ecologice- ROECO SRL, nu trebuia încheiat, cel puțin pân 15 aprilie 2025.
Primăria nu a notificat conform statutului, ADI Deșeuri
Ce trebuia să facă statutar d-ul PLM era să notifice oficial ADI Deșeuri, ori domnia sa, din informațiile noastre a trimis HCL 624/2024 fără o notificare propriu-zis, oficială, care să arate, în primă fază, conform art. 12 alin 2 ieșirea din Contractul de delegare. Ce să vezi, nu există așa ceva.
Tot conform art.12 alin 2, primarul Ploieștiului trebuia să notifice președintele ADI Deșeuri și ceilalți membri, până la 104, respective 103 primării și Consiliul Județean. Din păcate, nu a făcut aceste lucruri. Când ai alături un specimen ca city managerul Sorin Dumitrașcu, despre care duduie internetul cu șmecheriile lui ieftine poți să fii sigur că te duci la pușcărie. Dar nu în afara ei, cum era obișnuit d-ul Dumitrașcu pe când era director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, ci înăuntru, după câte ilegalități fac cei doi, din dorința de a impresiona cât mai mulți ploieșteni.
Prin urmare pornind de la premisa că nu a existat nicio notificare. Nici pentru ieșirea din Contractul de Delegare a serviciului de salubritate, nici către președintele ADI Deșeuri, Auraș Dragomir, nici către ceilalți 104, de fapt 103 membri, primăria Ploiești fiind între acestea, pentru ca retragerea să producă efecte.

După cum vedeți în documentul atașat(foto), nu numai că primarul nu a respectat pașii menționați în statut și reluați în investigația noastră mai sus, dar a arătat foarte multă aroganță pe această temă controversată. Pentru a fi și mai clari, vom prezenta explicit ce trebuia să facă primarul pentru a ieși cu adevărat din ADI Deșeuri. Astfel, pe data de 18.12.2024, s-a zbârcit la ADI Deșeuri, notificând-o că măria sa nu participă la ședința Adunării Generale a AGA ADI Deșeuri unde urma să se discute retragerea Ploieștiului din asociația de dezvoltare intercomunitară, pentru că ce să vezi? Individul și-a umflat mușchii cu singurul argument pe care îl vede: HCL 624/2024, dar care nu valorează nimic fără respectarea art. 12 din Statut.
Apropo, la conferința de presă din 7 februarie când s-a umflat în pene cu noul salubrist, care de fapt erau doi în asociere și s-a făcut că plouă când l-am întrebat de statut și prevederile pe care era obligat să le respecte, a avut nesimțirea să-mi spună că statutul e illegal. ADI Deșeuri funcționează de 12-13 ani cu un statut aprobat prin instanță și dumnealui spune că e illegal. Vă dați seama de gradul de aroganță și incompetență pe care l-a adus în administrația locală?
Încă o dovadă a incompetenței sau analfabetismului functional
Pe data de 8 ianurie 2025, ADI Deșeuri transmite o adresă către primăria Ploiești, pentru ca aceasta să respecte procedura stabilită în art. 12 alin 2 din Statut și să trimită notificarea , nu doar HCL 624/2024 așa cum fusese trimisă după aprobarea ei. Trecuse aproape o lună de zile și Polițeanu, nimic, motiv pentru care se impunea o notificare de bună credință din partea ADI Deșeuri, pentru a se intra în legalitate.

Am ajuns pe data de 15 ianuarie 2025, când acest Harap Alb al administrațiilor locale din sud- estul Europei sorosiste a dat cu mucii în fasole din nou. Ia priviți la adresa primăriei din data menționată.
“Prin adresa noastră nr. 22777/18.12.2024 v-am adus la cunoştinţă retragerea Muniicipiului Ploieşti din Asociaţie, urmare a adoptării Hotărârii Consiliului Local al Municipiulu_ Ploieşti nr. 624/12.12.2024.
Prin urmare, în această situaţie devin inaplicabile dispoziţiile aii. 12 alin. 2 din Statut întrucât vorbim de retragerea Municipiului Ploieşti din Asociaţiei la încetarea Contractului, ca urmare a refuzului de prelungire, iar nu de o retragere înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat”, afirmă sub semnătură primarul vostru. O ține langa cu aberația sa de scuză în orice discuție și, iată, în scris, desi teoretic și statutar este încă membru ADI Deșeuri.
Pentru ca analfabetismul funcțional să iasă și mai mult în evidență, notifică ADI Deșeuri că …Contractul de Delegare a încetat ca urmare a refuzului de prelungire, nu pentru că s-a retras prin HCL 624/2024. De ce? Pentru că așa vor mușchii lui, atâta are capacitate să înțeleagă.
Mai mult, pentru că în mintea domniei sale contractual de delegare a încetat, prin aceasta adresă din 15 ianuarie, după

cum vedeți pagina 2(foto), nervos din fire, îi cere ADI deșeuri să predea înapoi bunurile de retur și cităm din clasici în viață, recte d-ul PLM:
“Totodată, solicităm Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară <<Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova>> să stabilească şi să ne comunice data şi locul în vedere preluării de către Municipiul Ploieşti, la data încetării Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare, transport şi transfer a deşeurilor municipale în zonele:2-Boldeşti Scăeni şi 6 -Valea Doftanei, nr.1792/13.09.2016, a bunurilor de retur si a bunurilor de preluare după caz, ce îi revin conform dispoziţiilor art. 37 alin. 4 din Contractul de delegare…”
Cum spuneam, Polițeanu Laurențiu Mihai nu a respectat statutul pentru a se retrage legal și statutar din ADI Deșeuri și a decis cu de la sine putere că acel contract de delegare a încetat, motiv pentru care cere bunurile de inventar sau retur.
În analfabetismul funcțional de care dă dovadă, învățat probabil la Universitatea Europeană de la Budapesta finanțată de George Soros, nu vrea să înțeleagă că, pe lângă faptul că nu a respectat prevederile statutare pe care le neagă în permanență, primarul nu înțelege că, nerespectându-le întocmai, primăria Ploiești este, încă, în ADI deșeuri, iar continuitatea serviciului de către SC Bin Go Solutions SRL(fostă UWS/Rosal) este stabilită de legea 51/2006, cu privire la serviciile publice, care este peste contractul de delegare de gestiune pe care l-a decretat ca fiind încheiat.
Așa cum răzbate din documente, contractul de delegare a serviciului de salubritate, încheiat între ADI Deșeuri și fosta Rosal actualmente SC Bin Go Solutions SRL, consemnată printr-un act adițional noua denumire, a expirat pe 15 ianuarie 2025. Având în vedere că retragerea din ADI Deșeuri s-a produs doar în mintea d-ului primar, nu și legal și statutar, operatorul menționat este obligat să asigure serviciul încă 90 de zile, până pe 15 aprilie, timp în care ni s-a comunicat că ADI Deșeuri a demarat procedura de licitație.
Retragere pe hârtie, realitate încurcată

Pentru a rezolva problema retragerii Ploieștiului din ADI Deșeuri, asociația a luat decizia să convoace o Adunare Generală a AGA, în data de 22 ianuarie, motiv penttru pune în discuție, în cazul Ploieștiului HCL 624 care a fost trimisă către Asociație(foto). La fel și notificările de retragere ale UAT Ariceștii Rahtivani( unde e primar fostul coleg de USR al d-ului Polițeanu, d-ul Gheorghe Orbu) și UAT Băicoi.
E interesant de menționat că, nefăcând notificarea pentru încetarea contractului de delegare și către ADI Deșeuri și celalți 103 membri, în acest moment retragerea este doar pe hârtie sau, cum spuneam, în mintea d-ului Polițeanu, din păcate.
După cum puteți vedea în foto, procesul verbal al ședinței AGA ADI Deșeuri a consemnat că nu s-a întrunit cvorumul, din

104 membri, doar 22 fiind prezenți. Prin urmare, la ora actuală, neproducându-se efectiv retragerea UAT Ploiești ADI Deșeuri, situație generată de încăpățînarea de sorginte sososita gen Ilie Bolojan a d-ului Polițeanu, suntem în situația de a avea doi operatori pe terirtoriul Ploieștiului. Dar despre asta vom discuta în episodul viitor.
Mai menționăm că în data de 5 februarie, ADI Deșeuri a aprobat un audit pentru a constata care sunt penalitățile pe care UAT Ploiești trebuie să le plătească, în conformitate cu art. 12 alin 5 din statutul pe care primarul Ploieștiului îl consideră ilegal. Intransigent, NU!
Mai jos aveți pașii care trebuiau urmați de către d-ul Polițeanu, ăentru ca retragerea din ADI Deșeuri să fie legală și statutară:
- Primul pas: Retragerea unilaterală din Contractul de Delegare
12 decembrie 2024 – Consiliul Local Ploiești a aprobat retragerea din ADI Deșeuri prin HCL 624/2024
Ce trebuia făcut imediat după această dată?
Primăria Ploiești trebuia să se retragă unilateral din Contractul de Delegare cu operatorul desemnat.
Condiție esențială: Art. 12 alin. (2) din statut nu permite retragerea din ADI fără ieșirea din Contractul de Delegare.
Primăria trebuia să notifice atât ADI, cât și operatorul de salubritate că renunță la acest contract.
- Pasul doi: Notificarea oficială către ADI și ceilalți asociați
Cel târziu 13 decembrie 2024 (imediat după adoptarea HCL 624/2024)
Primăria trebuia să transmită o notificare oficială către președintele ADI Deșeuri Prahova și către ceilalți membri ai ADI, prin care să își exprime clar intenția de retragere, conform art. 12 alin. (2) din statut.
- Pasul trei: Convocarea Adunării Generale a ADI
Cel târziu 12 ianuarie 2025 (30 de zile de la notificare)
Președintele ADI era obligat să convoace Adunarea Generală a Asociației în termen de 30 de zile de la primirea notificării de retragere (art. 12 alin. (2)).
Adunarea Generală trebuia să analizeze consecințele retragerii, inclusiv:
- Impactul asupra Contractului de Delegare.
- Necesitatea modificării statutului și a actului constitutiv al ADI.
- Situația investițiilor (art. 12 alin. 3).
- Pasul patru: Adoptarea modificărilor statutare
În termen de câteva săptămâni după Adunarea Generală
Dacă Adunarea Generală a acceptat retragerea Ploieștiului, trebuia să modifice:
- Statutul ADI pentru a reflecta retragerea Ploieștiului.
- Contractele de Delegare, în special cele referitoare la investiții.
- Pasul cinci: Plata sumelor datorate pentru investițiile realizate
Imediat după decizia Adunării Generale
Art. 12 alin. (5) obligă orice membru retras să plătească sumele aferente investițiilor realizate în infrastructura serviciului de salubrizare.
Primăria trebuia să obțină o evaluare a sumelor datorate și să negocieze modalitatea de plată.
Dacă aceste sume nu au fost stabilite clar, ADI poate bloca retragerea pe motiv că Primăria nu și-a îndeplinit obligațiile financiare.
Concluzie: O decizie periculoasă, luată în orb
Măsura pe care primarul Polițeanu a prezentat-o drept o „eliberare” ar putea deveni un dezastru financiar pentru oraș, riscând să pună Ploieștiul într-un cerc vicios al crizelor de salubritate.
💡 Ulterior HCL 624/2024 nu au fost respectate procedurile statutare ale ADI Deșeuri, ceea ce o face vulnerabilă la o contestare în instanță.
💡 Primarul Polițeanu a indus publicul în eroare cu privire la consecințele financiare și legale ale retragerii.
💡 Ploieștiul risca să fie obligat să plătească milioane de euro, dacă ADI Deșeuri contestă decizia.
💡 Problemele de transparență și legalitate ar putea duce la anularea hotărârii.
💡 Municipiul risca să rămână fără un operator de salubritate legal desemnat.
Retragerea Ploieștiului din ADI Deșeuri a fost prezentată ca o victorie, dar în realitate, pare mai degrabă o bombă cu ceas, gata să explodeze în fața administrației și a ploieștenilor.
Va este teama ca pierdeti cascavalul,inutililor.Orice contract poate fi denunțat,lasati vorbaria si acceptati dorinta noastra ,a ploiestenilor.
Noua nu ne e teama ca pierdem nimic…din nimic. Să-i fie lui Polițeanu teamă că-și pierde libertatea pentru ce face, pornind de la Targul Ilegal de Craciun, majorarea tarifului la gigacalorie pentru populatie si retragerea din ADI Deseuri pe care o sustine pe ce e in mintea lui, nu in statut. Dar daca nu pricepi, nu-i problema. Iti explica primarul care nu e bun decat sa faca scandal ca sa impresioneze prostii care habar nu au de legislatie