Ministerul Justiţiei salută aprobarea Legii de punere în aplicare a Codului Civil în şedinţa Camerei Deputaţilor de marţi, 24 mai 2011. Legea de punerea în aplicare a Codului Civil a fost adoptată cu 281 voturi pentru şi o singură abţinere. Data de intrare în vigoare stabilită de Parlament este 1 octombrie 2011.
„Adoptarea ieri de către Parlament a Legii pentru punerea în aplicare a Noului Cod Civil şi intrarea acestuia în vigoare la 1.10.2011 împlineşte peste 14 ani de eforturi continue pentru înnoirea şi modernizarea codurilor fundamentale ale României. Legea a fost adoptată cu 281 voturi pentru şi o singură abţinere, ceea ce înseamnă că în jurul acestui proiect a fost realizat un consens politic remarcabil. Noile coduri fundamentale ale României demonstrează că societatea românească îşi poate asuma proiecte instituţionale de anvergură, sprijinite de toate partidele politice parlamentare. Doresc, în calitate de ministru al Justiţiei, să mulţumesc tuturor celor care, de-a lungul vremii, au crezut în proiectul noilor coduri ale României şi au lucrat cu perseverenţă şi bună credinţă pentru realizarea lui.
Noul Cod Civil reprezintă o reformă a instituţiilor fundamentale ale dreptului civil privit în sensul său cel mai larg, precum instituţia familiei, a proprietăţii, obligaţiilor, contractelor şi garanţiilor. Noul Cod Civil va permite cetăţenilor şi persoanelor juridice să-şi diversifice raporturile juridice, să le flexibilizeze şi să le dinamizeze, să le facă mai juste, să le organizeze în raport cu cerinţele lumii în care trăim şi ale lumii de mâine, după reguli dintre cele mai avansate din punctul de vedere al tehnicii dreptului. Bătrânul Cod Civil de la 1865 va trece astfel în istorie, după ce a servit la timpul său aceluiaşi scop nobil al modernizării României.
Ministerul Justiţiei va continua susţinerea acestui proiect până la împlinirea sa prin punerea în aplicare la 1.10.2011.
Ministerul Justiţiei a demarat deja operaţiunile tehnice pentru republicarea Noului Cod Civil în perioada următoare şi tipărirea acestuia, în vederea punerii sale la dispoziţia instanţelor. De asemenea, Ministerul Justiţiei este în curs de pregătire a unei campanii de popularizare a Noului Cod Civil în societate. Ministerul Justiţiei continuă seria de seminarii privind pregătirea profesională pentru implementarea noilor coduri fundamentale.
Doresc de asemenea să salut seminariile de pregătire profesională desfăşurate sau în curs de organizare de către Consiliul Superior al Magistraturii, ICCJ şi Ministerul Public, alături de asociaţiile profesionale ale magistraţilor, mediul academic şi nu în ultimul rând, profesiile juridice.
Îmi exprim speranţa că în lunile următoare toate instituţiile din sistemul judiciar vor continua aceste demersuri.
Doresc să subliniez faptul că prin punerea în aplicare a Noului Cod Civil, sistemul judiciar şi profesiile juridice îşi aduc aportul concret şi calificat la procesul de înnoire şi modernizare a societăţii româneşti. În condiţii logistice care nu se ridică peste tot în ţară la nivelul reclamat de dificultatea sarcinilor asumate, sistemul judiciar, alături de profesiile juridice, îşi va face încă o dată datoria faţă de societatea românească, faţă de ţară, prin punerea în aplicare a Noului Cod Civil. Pentru aceste eforturi, în calitate de ministru al Justiţiei, doresc să mulţumesc anticipat instituţiilor din sistemul judiciar, magistraţilor, personalului auxiliar şi profesiilor juridice.
În ceea ce priveşte celelalte trei coduri fundamentale, având în vedere impactul direct pe care acestea le vor avea asupra desfăşurării procesului civil şi penal, punerea lor în aplicare trebuie făcută după ce studiile de impact ne vor arăta unde şi cât trebuie să intervenim asupra schemelor de personal şi numai după ce acele eventuale măsuri vor fi la rândul lor iniţiate.”
Proiectele de Legi pentru punerea în aplicare a Codurilor de Procedură Civilă şi de Procedură Penală, Legea nr.134/2010, respectiv, nr.135/2010, se află în dezbatere publică din data de 20 mai 2011.
Proiectul Legii pentru punerea în aplicare a Codului Penal se află în dezbaterea Comisiei Juridice, de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.