Take a fresh look at your lifestyle.

Comisia pentru libertăți civile aprobă ridicarea vizelor cetățenilor moldoveni

Cetățenii moldoveni vor putea călători fără vize în spațiul Schengen, conform propunerii legislative aprobate miercuri de Comisia parlamentară pentru libertăți civile. Ridicarea vizelor se va aplica cetățenilor care dețin un pașaport biometric. Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care îndeplinește toate cerințele Planului de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor, permițând implementarea călătoriilor fără viză.

Regulamentul din 2001 privind vizele enumeră statele non-membre UE care au nevoie de viză pentru a călători în spațiul Schengen („lista negativă”), precum și statele ale căror cetățeni nu au nevoie de viză („lista pozitivă”). Această revizuire transferă Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă, ținând cont de faptul că acest stat îndeplinește toate criteriile stabilite de Planul de Acțiune privind Liberalizarea Vizelor. „Este un moment istoric pentru Moldova și pentru viitorul ei în UE. Moldova a dovedit încă o dată că perspectiva europeană rămâne una dintre prioritățile sale”, a spus raportorul Tanja Fajon (S&D, SL). „Să sperăm că în următoarele luni cetățenii moldoveni care dețin pașapoarte biometrice vor putea să călătorească în spațiul Schengen pentru perioade cuprinse între 90 și 180 de zile. Ridicare vizelor va reduce timpul de așteptare în fața consulatelor și costurile asociate călătoriilor în spațiul Schengen. De asemenea, contactele între cetățenii moldoveni și cetățenii UE vor fi mai ușoare”, a mai adăugat raportorul. Pașapoartele biometrice, unul dintre elementele cheie ale spațiului Schengen, conțin un chip cu imaginea facială și amprentele deținătorului.

Ce urmează

Mandatul de începere a negocierilor formale cu Consiliul a fost adoptat cu 46 de voturi pentru și două împotrivă. Raportorul Parlamentului se așteaptă ca votul în plen pe textul final să fie inclus pe agenda sesiunii februarie II (25 februarie – de confirmat). După aceea, Consiliul va putea aproba de asemenea acordul, probabil la începutul lunii martie. Încă din 2008, cetățenii moldoveni s-au bucurat deja de avantajele unui acord de facilitare a vizelor cu UE (un acord actualizat a intrat în vigoare în iulie 2013). Conform Comisiei Europene, numărul cererilor de vize pentru sejururi de scurtă durată în spațiul Schengen din partea cetățenilor moldoveni a rămas neschimbat în ultimii trei ani (oscilând între 50 000 și 55 000). De asemenea, mulți dintre aceștia dețineau deja un pașaport românesc. Moldova a ridicat obligativitatea vizei pentru cetățenii UE la 1 ianuarie 2007.

Legături externe:
Pagina de internet a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne
Profilul raportorului Tanja Fajon (S&D, SL)
Dosarul de procedură


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy