Oare cati ne mai aducem aminte de primele telefoane mobile si cum ne uităm la ele ca la ceva extraterestru? Acum tehnologia smart-urilor, cu touch screen deja e o banalitate, ca si cu ar fi existat cel putin din evul mediu.
Fac aceste paralele pentru ca mi-a venit in minte un gând, care are ca efect recunostinta sau, mai bine zis lipsa ei. Nu generalizez, dar parca se mareștee tot mai mult această lipsă.
Vreau să găsesc argumente si scriu acest text pentru a intelege unde gresesc.
Ai in fata ta o masă si stai la birou pe un scaun sau acasa pe un fotoliu. Se mai gândește cineva ca odata, cândva a existat o persoana care a avut ideea să inventeze o masă, altul un scaun, pentru ca apoi sa se gândească cineva la un fotoliu pentru a sta si mai comod? Pun pariu ca nu sunt multi care se gandesc.
Se mai gândește cineva ca masina in care ne suim ca niste roboți, băgăm cheia in contact si plecam la drum a ajuns sa arate si sa functioneze atat de performant pentru ca la originea ei a fost cineva care s-a gândit să se miște mai repede și, bineinteles, mai comod? Răspunsul e acelasi si exemplele pot continua.
Ce remarc de aici? Indiferent care ar fi motivele, ca nu avem timp, ca avem mintea ocupată cu probleme, ca suferim din dragoste sau orice altceva, aș pune pariu ca nu reflectăm niciodata la primul om care a inventat ceea ce acum ne face viata mai usoara, mai comodă. Sau să ne gândim la cei care au contribuit apoi la îmbunătățirea performanțelor, randamentului si eficienței creației inițiale, indiferent in ce domeniu?
Sunt intrebari ale căror răspunsuri ar putea fi interpretate în următoarea cheie: daca nu ne gândim inseamna ca traim exact cum spun marii înțelepți ai lumii, adică 95% in inconstient si nu poate fi vorba de recunostinta, pentru ca tot ce este in inconstient reprezinta programele pe care le-am implementat in timp si functioneaza de la sine.
Ce mai remarc? Faptul ca toate creatiile inițiale, pe care le folosim acum, au evoluat pentru a face cat mai comodă viata, respectiv a face cat mai usoara folosirea lor, mai rapidă și mai eficienta. Practic vorbim despre comoditate si câștigarea timpului si o lipsa de recunostinta, de apreciere si prețuire pentru ceea ce unii dintre semenii noștri au dorit sa creeze. Nu cumva acestea sunt resorturile principale care ne guvernează viața și ne tin in zona de confort si protectie, tinandu-ne, de fapt, pe loc si oprindu-ne evoluția?
Cum am putea să schimbăm lucrurile, sa nu mai batem pasul pe loc si sa evoluăm? Simplu, raspunsurile sunt în intrebarile din text