Subconstientul colectiv retine un numar infinit de programe, adica acele afirmatii pe care ni le insusim sub forma unor convingeri si care se deruleaza in mintea noastra ca o autoritate de lucru judecat, cum ar spune avocatii.
Unul dintre programele care mi-a aparut in minte acum este ” o nenorocire nu vine niciodata singura” . Ati auzit de multe ori, cu siguranta poate nu in forma asta, dar cu acelasi inteles, aceasta afrmatie. Si, poate, unii dintre noi, si-au insusit-o si au functionat in baza ei, indeparatand oportunitatile care li s-au ivit in viata pentru ca mintea era setata pe nenorocirile care poti veni, nicidecum pe oportunitatile care apar in orice situatie, in functie de conjunctura.
Si mai simplu, in aceeasi categorie de propozitii mentale transformate in convingeri, avem si ” sa pui raul inainte …ca nu se stie”. Va aduceti aminte de acesta de convingere insusita in copilarie, de la parintii exagerat de grijulii care credeau ca asa ne invata sa ne protejam. Dar…din pacate, nu faceau, desi intentiile erau foarte bune, sa ne inoculeze frica de necunoscut, care ne tine pe loc in calea evolutiei noastre.
Am facut aceasta prezentare pentru a intelege mai usor ceea ce urmeaza. Imaginati-va ca in subcontientul colectiv sau in spusele parintilor nostri ar fi existat convingeri ca „o bucurie nu vine niciodata singura” sau „priveste la ce e bun si frumos din ceea ce urmeaza sa vina catre tine”. Cum v-ati fi dezvoltat ca personalitate dar, mai ales, cum ati fi perceput ceea ce venea catre voi in orice situatie? Practic, filtrele perceptiei voastre ar fi fost setate pe pozitiv, ar fi primit informatiile „vazand” doar partile bune si frumoase din ceea ce ar fi urmat sa se intample, potrivit legii atractiei universale.
Veti spune ca e imposibil…ca de ce se intampla atatea crime, furturi, violuri si traumele pe care le produc. Un raspuns logic ar fi pentru ca exista saracie, coruptie, psihopati, sociopati. Dar nu are legatura cu cee ace spuneam, pentru ca acestia vor exista mereu, fac parte din societatea in care traim.
Acele convingeri: „o bucurie nu vine niciodata singura” sau „priveste la ce e bun si frumos din ceea ce urmeaza sa vina catre tine” ar schimba perceptia asupra lucrurilor atat a noastra cat si a celor care sunt potentiali criminali, hoti, violatori sau orice alti infractori sau bolnavi psihici care produc atatea trauma. Ei s-ar dezvolta armonios la randul lor, ar avea filtrele perceptiei setate pe ce e bun si frumos, spre bucurie si nu spre frica, ura, deznadejde, depresie, toate acele stari care stau la baza faptelor lor. Nu dau vin ape parinti, Doamne freest. Nu dau vina pe nimeni, ridic doar in atentia voastra cateva moduri de gandire, preluate din subconstientul colectiv, care ne-ar putea ajuta sa ne dezvoltam armonios, plini de iubire si bucurie, daca am alege sa le folosim pe acestea si nu pe cele de esenta negativa care ne-au fost inoculate din copilarie, adica atunci cand ele se cristalizeaza si devin un mod de viata pe masura ce ne dezvoltam.
Cum spun mereu, intai e gandul, apoi emotia si apoi starea. Daca gandul este : ” o nenorocire nu vine niciodata singura” sau ” sa pui raul inainte …ca nu se stie” atunci emotiile care ne cuprind de fiecare data cand ni se intampla sau urmeaza sa ni se intample ceva vor fi negative, sub imperiu fricii de necunoscut care paralizeaza reactiile si creeaza stari negative: depresie, neputinta, vinovatie, rusine…
In schimb, daca gandul este : „o bucurie nu vine niciodata singura” sau „priveste la ce e bun si frumos din ceea ce urmeaza sa vina catre tine”, emotiile pe care le creeaza informatiile care vin prin aceste filtre ale perceptie vor avea fi : iubire, bucurie, pace si armonie interioara, iar acestea conduc la o stare de bine, de incredere de sine, de liniste.
Cum spun mereu, totul tine de filtrele perceptiei pe care care ni le-am format in timp pentru ca acestea sunt strajerii portii de intrare in interiorul mintii noastre a informatiilor venite din exterior. Prin urmare, paradigma gandirii ajunge sa se ceara schimbata, pentru ca si ce ramane in interiorul nostru sa creeze acele emotii pozitive care sa ne ofere starea de bine. E un mod de a ne forma gandirea pozitiva si de a dobandi un mod de viata sanatos.