Una dintre problemele importante ale economiei romanesti, pe langa stabilirea bugetului pe anul 2015, este redeventa pe care urmeaza sa o plateasca OMV Petrom catre statul roman, in perioada urmatoare. Practic, conform Legii 555/2004, cu privire la privatizarea SNP Petrom SA, valoarea redeventei a fost stabilita pentru 10 ani si urmeaza a expira la 31 decembrie 2014. Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, poate unul dintre cei mai slabi ministri pe care i-a avut Romania, nu a fost capabila sa rezolve aceasta problema din timp si acum incearca sa prosteasca o tara intreaga, pozand in aparatoarea democratiei participative. Iata ce spune Ioana Petrescu in epochtimes-romania.com despre rezolvarea …imediata a situatiei care e pe punctual de a expira:
„Am decis ca de la 1 ianuarie 2015 să prelungim sistemul actual pentru un an, pentru a putea avea aceste dezbateri şi pentru a trece această lege prin Parlament. Vrem ca această lege să treacă şi să fie văzută şi de Opoziţie, eventual şi votată de Opoziţie, pentru că, încă o dată, aici vorbim de un nou sistem de taxare, vrem să fie pe 10-15 ani, deci nu numai cât stăm noi la guvernare ci şi după aceea, toată lumea trebuie să îl vadă şi să-l aprobe, să treacă prin Parlament”.
Din punctul nostru de vedere, Ioana Petrescu aduce prejudicii majore bugetului de stat prin tergiversarea stabilirii cotelor redeventelor anuale pe care Petrom trebuie sa le achitate statului roman. O cota de peste 30 % a redeventelor ar aduce sume considerabile la bugetul de stat, ar spori cumele allocate pentru sanatate, educatie si alte segmente care au fost neglijate pana acum, ca sa nu mai vorbim de transa de 6 miliarde de euro anuntata pentru 2015. Tergiversarea acestei situatii, sub masca democratiei participative, este o alta neglijenta a Guvernului, pentru care cineva ar trebui sa plateasca.
Mai mult…din cate se pare si chiar aude…pe surse, ce-i drept, Guvernul Ponta intentioneaza sa scada si chiar sa aduca la zero nivelul redeventelor, fapt c ear adduce, asa cum spuneam, mari prejudicii la bugetul de stast, in fiecare an. Petrom plateste acum redevente cuprinse intre 3,5% si 13,5% din valoarea productiei, rezultand o medie de aproape 7% din veniturile generate de productia de ţitei si gaze.
„Vom avea un nou sistem de taxare a resurselor naturale, dar am gândit acest mod de taxare în aşa fel încât să avem predictibilitate fiscală, să dezbatem acest nou sistem de taxare, să-l facem din timp, să nu descurajeze investiţiile şi să aducă bani la buget. Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016…”, mai spune Ioana Petrescu in publicatia mentionata( Vezi AICI textul integral).
Pentru ca pana acum se stia ca se intentioneaza aducerea la zero a redeventelor, mai multi activisti s-au mobilizat pentru duminica la orele 16.00 pentru o actiune de protest in Bucuresti, Piata Universitatii, Teatrul National. Ar fi bine sa ia in calcul si declaratiile recente ale Ioanei Petrescu, din epochtimes-romania.com si sa regandeasca actiunea.