Take a fresh look at your lifestyle.

Bursele Erasmus – Paşaportul studenţesc pentru Europa

Universităţile din Paris, Londra, Roma sau Madrid păreau acum câţiva ani destinaţii imposibile pentru studentul obişnuit din România. Cu toate că stagii de mobilitate ale studenţilor din România, prin programul Erasmus, au existat şi înainte de anii 2000, odată cu aderarea la UE un număr din ce în ce mai mare de studenţi din ţara noastră a avut ocazia să studieze în cadrul celor mai prestigioase universităţi din Europa.
Oana Antonescu, europarlamentar PDL, a solicitat în Parlamentul European suplimentarea bugetului destinat programelor de mobilitate ale tinerilor din Europa, subliniind succesul de care s-a bucurat programul Erasmus în ţara noastră. „Viitorul Uniunii Europene depinde de modul în care îi încurajăm pe tinerii săi să se formeze. Iar prima condiţie pentru ca tinerii de astăzi să devină cetăţenii europeni de mâine este să se cunoască între ei. Să intre în contact cu cât mai multe culturi din spaţiul european, să circule liberi şi să înveţe în alte state membre.”.
Eurodeputata ne-a declarat că, în perioada 2008-2009, aproape 200.000 de studenţi din toată Europa au primit burse pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate. Pentru ca acest program să fie în continuare unul de succes, trebuie investite sume mai mari, crede aceasta. „Europa are nevoie ca un număr din ce în ce mai mare din elevii şi studenţii săi să intre în contact cu un nou model social, educaţional şi cultural. România are şansa ca, prin acest tip de programe, să le ofere studenţilor săi posibilitatea să trăiască şi să înveţe cu totul altfel. Aceste programe au un rol important în reducerea decalajelor din interiorul UE pentru că mulţi studenţi defavorizaţi au, prin mobilitatea permisă de Erasmus, ocazia să petreacă o perioadă de studii într-o ţară străină. Doar în 2010, în cazul ţării noastre, bugetul destinar acestui program a fost de peste 12 milioane de euro”.
Oana Antonescu a mai avut, în trecut, o propunere menită să dezvolte programul de mobilitate Erasmus şi către alte domenii de activitate. Eurodeputata a fost unul dintre autorii iniţiativei creării la nivelul UE a unui program de tip Erasmus dedicat tinerilor agricultori, prin care tineri fermieri din diverse state membre ale Uniunii, puteau realiza schimburi de experienţă cu colegi ai lor mai experimentaţi, învăţând din situaţiile cu care s-au confruntat aceştia. Un asemenea demers ar fi însemnat, în opinia europarlamentarilor semnatari, o imensă şansă de reuşită pentru agricultorii români, dar în acelasi timp şi oportunitatea unei revigorări a agriculturii din România.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy