Criza financiara si ritmul tot mai alert in care ne ducem viata au facut ca numarul despartirilor sa creasca de la un an la altul. La o simpla „radiografiere” a unuia dintre cele mai ingrijoratoare fenomene ale societatii actuale, constatam ca expansiunea divorturilor numai are limite. In municipiul Ploiesti, pe parcursul anului 2012, au fost inregistrate aproximativ 1000 de divorturi.
In rigiditatea si in absurditatea lui, sistemul juridic transforma despartirea unor oameni intr-un soi de spectacol tragicomic, in fapt o imagine sumbra a societatii bolnave in care traim. In Romania nu se poate divorta amiabil decat in anumite conditii (atunci cand ambii soti isi dau acordul, din urma mariajului n-au rezultat copii inca minori), asa ca de cele mai multe ori se ajunge la divortul pentru motive temeinice. Intrucat solicitarea divortului din culpa proprie nu este permisa de lege, persoana care inainteaza actiunea de divort trebuie sa precizeze motivele pentru care celalalt se face vinovat si sa aduca dovezi in sustinerea acestora. Sistemul pare construit in asa fel incat sa ucida si ultimele sentimente care ar mai putea exista intre un sot si o sotie a caror casnicie a ajuns la rascruce: ii forteaza sa-si vaneze defectele si le lipeste doua etichete cumplite, a caror simpla pronuntare sugereaza ca nu mai exista drum de intoarcere – unul devine reclamant, iar celalalt, parat. La Judecatoria Ploiesti, au fost inregistrate in anul 2012 un numar de aproximativ 800 de dosare de divort. La serviciul de Stare Civila din cadrul Primariei, anul trecut au fost inregistrate peste 120 de cereri de divort, din care 104 au fost solutionate iar restul au fost „clasate” deoarece partile fie au renuntat impacandu-se, fie au ales o alta cale de despartire. ” La noi au depus cerere de divort un numar de 120 de cupluri, marea majoritatea cazurilor au fost solutionate cu desfacerea casatoriei. Un numar de 16 cupluri au renuntat la a se mai desparte sau au ales calea judecarii in instanta. Cert este ca numarul divorturilor din 2012 este cu 60 de cazuri mai mic fata de cel din 2011″, ne-a povestit Cristina Gidiuta, director executiv al Serviciului Public Local Comunitar al Evidentei Populatiei.
Infidelitatea si plecatul in strainatate sunt cele mai frecvente motive de divort
Acum este moda nepotrivirii de caracter, o sintagma care ascunde, de fapt, multe lucruri. Vine apoi infidelitatea, acuzata, de regula, de femei. O cauza frecventa este evolutia separata a sotilor in casnicie. Unul progreseaza mai repede profesional sau se maturizeaza mai repede. Desi au plecat din acelasi loc, sotii nu mai sunt pe aceeasi lungime de unda. Si saracia este o cauza des intalnita. De remarcat, totusi, ca infidelitatea este invocata in aproape toate cazurile. Mai nou, cuplurile divorteaza mai des in urma plecarii la munca in stainatate a unuia dintre sot. Cert este ca tara noastra ocupa printre primele locuri la rata de divorturi in Uniunea Europeana