Unii stiti, altii nu, dar in 10 februarie 2022, Consiliul Local Ploiesti aproba HCL 60, prin care tariful gigacaloriei era majorat de la 362, 50 lei la 605,22 lei fata TVA, cu incepere de la 1 februarie desi, asa cum am spus, hotararea fusese aprobata in 10 februarie. Astfel, s-a aprobat o HCL incalcandu-se prevederile art. 198 alin 1 din Codul Administrativ, dar si ale Legii 52/2003, cu privire la transparenta decizionala, recte art. 7 alin 1 si alin 2.
Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova a facut o actiune in instanta pentru suspendarea acestei HCl, iar in acest moment, pana la judecarea recursului pe suspendare si a procesului pe fond, in Ploiesti tarfiul este 362,58 lei fara TVA, pret fara subventia acordata de primaria Ploeisti, prin care cetateanul rarcordat la sistemul centralizat plateste 186,97 lei fara TVA. De asemenea, poate nu stiti, UAP Prahova a facut o plangere penala pentru ca s-a votat aceasta HCL 60/2022 cu incalacarea legilor mentionate, care acum a ajuns la DNA(probabil cu intentia de a-i face scapati pe cei care au votat incalcand prevederile legale, dar vom vedea) .
Pe langa unii dintre voi aceasta informatie poate trece neoservata sau neintersanta, dar ar fi bine sa deschideti ochii inainte de a va lovi direct de problema pe care o semnalam aici.
Preocuparea fundamentala a UAP Prahova cu privire la mentinerea tarifului cat mai jos la valoare este data de afirmatiile din spatiul public ale primarului Andrei Volosevici care, uneori direct, alte ori voalat a sugerat ca exista posibilitatea ca incepand cu sezonul rece 2022-2023 sa nu se mai acorde subventie.
“Cei care locuiesc la case se pot constituii si ei in asociatii de proprietari si isi pot cere si ei drepturile. Noi ne luptam cu administratia locala pentru cei pe care ii reprezentam, racordati la sitemul centralizat de productie, distributie si furnizare a energiei termice si suntem ingrijorati ca nu se va mai acorda subventia la gigacalorie si viata multor persoane nevoiase va fi afectata direct”, spune Eugen Cristescu, presedintele UAP Prahova.
Prin urmare, inainte de a incepe Ancheta legata de tariful la gigacalorie in Ploiesti la ora actuala, atragem atentia locuitorilor care sunt beneficiar de subventie ca, in cazul in care tariful la gigacalorie ar ramane 605,22 lei fara TVA, costul gigacaloriei va fi greu de suportat de cei cu venituri mici si nu sunt putini. Faceti un exercitiu de imaginative si puneti un consum in medie de 1,7 gigacalorii pe apartament cu doua camera si veti vedea ca numai gigacaloria va costa un proprietar de apartament in jur de 1000 de lei, la care se adauga celelalte cheltuieli de intretinere. Va fi greu de suportat si, poate, ca e timpul ca proprietarii de apartamente sa deschida ochii si sa constientizeze gravitatea situatiei.
Tariful gigacaloriei, o necunoscuta pentru unii care conduc destinele …termiei in Ploiesti
Dupa cum spuneam mai sus, problema tarifului in Ploiesti este una clara la acest moment si cu atat mai clara la momentul semnarii contractului nr.185 din 09.05.2022, adica tariful la gigacalroiei este 362,58 lei fara TVA, asa cum a fost tabilit in caietuld e sarcini aprobat in sedinta comuna din 7 decembrie 2021.
Numai ca exista acest Incurca Lume, pe numele sau Horia Tiseanu, directorul ADI Termo Prahova care, cu de la sine putere, in dimineata zilei de 11 februarie, chiar inainte de a fi semnata HCL 60/2022 de catre toti consilierii si a deveni valabila, acesta a notificat ofertantii ca pretul nu mai este 362,58 lei fara TVA cat a fost aprobat in caietul de sarcini, ci 605,22 lei fara TVA. Daca a facut de capul lui sau a primit vreo comanda este mai putin important, treaba e ca a comis un mare abuz de care, se pare, tot nu e constient.
De mentionat ca ofertantii erau, de fapt, unul singur, care, de fapt era o asociere de doua firme, respectiv GEOTHERM DISTRIBUTION SA și Gas & Power Trading SRL, care a si castigat licitatia.
In acest moment, aceasta asociere de firme castigatoare a licitatiei care s-a finalizat pe 14 martie 2022, s-a transformat intr-o firma noua, pe numele sau SC Termoficare Prahova SA. Partea proasta este ca aceasta firma noua, are calitatea de tert in contractual dintre CJ Prahova si CL Ploiesti pe de o parte si asocierea GEOTHERM DISTRIBUTION SA și Gas & Power Trading SRL. Mai mult, aceasta din urma nu na primit licenta de la ANRE pentru a desfasura activitatea si exista posibilitatea, daca ANRE nu vrea sa incalce legislatia, sa nu se acorde licenta nici pentru SC Termoficare Prahova SA. Vezi in link-ul de mai jos de ce:
Situatia este extrem de complicata si vine din faptul de asa functioneaza lucrurile in administratiile locale, in sensul ca se fac contracte dupa ureche, licitatii la fel, deoarece AFIC(analfabetismul functional, incompetenta si coruptia) este in zona lui de confort. Dar oamenii care functioenaza in acest sistem.
Una spune caietul de sarcini, alta contractul 185 din 09.05.2022
Da, stimati cititori ai Intransigent, caietul de sarcini, aprobat pe repede inainte in sedinta comuna din 7 decembrie 2021, arata foarte clar ca tariful aprobat pentru a face obiectul discutiilor in cadrul licitatiei a fost de 362,50 lei fara TVA. Numai ca, fiind un singur ogertant, tariful nu a mi putut sa scada, iar interesul viitorului operator era sa creasca.
Brusc, inainte ca Veolia Energie Prahova sa incheie raporturile contractuale cu Consiliul Local Ploiesti in 13 mai 2022, consilierii locali ploiesteni aproba HCL 60 care duce tariful la 605,22 lei fara TVA.
Si mai brusc, probabil asa cum proceda cand era primar la Campina, Horia Tiseanu directorul ADI Termo Prahova, fara a fi mandatat prin HCL 60 de Consiliul Local sau prin vreo Hotarare de Consiliu Judetean, notifica asocierea GEOTHERM DISTRIBUTION SA și Gas & Power Trading SRL ca pretul este de 605,22.
Numai ca UAP Prahova le da planurile peste cap cerand si obtinand suspendarea HCL 60/2022 in instanta si facand plangerea penala despre care am vorbit mai sus. In aceste conditii s-a ajuns la prevederea legata de tarif din contractul nr. 185/09.05.2022.
De ce s-a ajuns in situatia aceasta? Din doua motive:
- Pentru ca UAP a obtinut suspendarea HCL, iar pe cale de consecinta pretul de 605,22 lei fara TVA nu putea fi trecut asa cum a vrut initial Horia Tiseanu
- Pentru ca daca s-ar fi trecut pretul stabilit in caietul de sarcini de 362,58 lei fara TVA, aprobat in sedinta comuna din 7 decembrie 2021 pentru desfasurarea licitatiei si fara nicio legatura cu HCL 60/2022 aprobata DOAR in Consiliul Local, Horia Tiseanu s-ar fi dus direct la mititica si l-ar fi tras langa el si pe Iulian Dumitrescu si pe Andrei Volsoevici, ca semnatari ai contractului nr.185
Prin urmare, desi in orice contract pretul/tarifului unei prestatii ori lucrari sau seviciu trebuie sa fie ferm, ca sa se stie de la ce se porneste la contractul de concesiune castigat de asocierea GEOTHERM DISTRIBUTION SA și Gas & Power Trading SRL pe 15, in art. 28 (TARIFUL) din contractual nr.185 scrie urmatorul text:
Art. 28
28.1 Operatorul serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem va practica tarifele aprobate conform normelor in vigoare
Nu domnilor, tarifele sunt cele probate prin caietul de sarcini, care face parte din licitatia organziata de ADI Termo Prahova. Si nu e vorba despre mai multe tarife ci despre unul singur, de la care porneste acest contract. Ma gandesc cu groaza ce o fi in primaria Campina, daca Horia Tiseanu face astfel de golanii juridice, incercand sa mascheze greseala pe care a comis-o cu tariful. Care se poate transforma in infractiune, daca organele abilitate nu au alt interes decat aflarea adevarului.
De mentionat ca definitia TARIFULUI de la inceputul contractului este: Pretul de vanzare al energiei termice constand in contravaloarea unitatii de energie termica furnizata unui utilizator, conform reglementarilor ANRE.
Pe bune? Tariful este stabilit prin acordul partilor, nu prin reglemantarile ANRE, care isi da avizul la ajustari, nu si la negocierea dintre partile din contract care il stabiliesc ferm. Prin aceasta exprimare s-a creat premisa continutului art. 28 mentionat mai sus, pentru ochii prostilor care suntem considerati a fi, noi cetatenii
Asadar, acest contract, aceasta licitatie, acest tarif sunt toate dintr-un secnariu de science fiction in care autorii sunt cei care sunt obisnuiti cu astfel de practici. A nu se uita ca in contractul cu Veolia Energie Prahova, incheiat in urma cu 20 de ani, tariful era ferm si era in valoare de 186,97 lei fara TVA. De la el s-a pornit si s-a ajuns la 362,58 lei fara Tva, prin ajustari in timp.
E si logic sa fie asa, pentru ca trebuie sa te raportezi la un tarif ferm pentru ca sa faci o ajustare ulterioara!