Take a fresh look at your lifestyle.

Yazaki se salveaza? Ei as, suntem pe urmele lor si ale sindicalistului Aldescu (video)

Cadrele medicale superioare formeaza o casta unita, pe principiul ca o mana spala pe alta. Asa s-a intamplat vineri 22.03.2013 cand patru oameni curajosi din cei 26 disponibiliati de SC Yazaki Romania SRL, au fost chemati la Directia de Sanatate Publica Prahova. Motivul chemarii acestora a fost acela al formarii unei Comisii si emiterii unui raspuns la contestatia pe care acestia, sprijiniti de Grupul de Dialog Social si Civic din Romania, au depus-o la DSP impotriva fisei de aptitudine in care erau trecuti “apt conditionat”.

Acest calificativ dat de medicul de medicina muncii Daniela Popa, a stat la baza desfacerii contractelor de munca a celor 26 de angajati, din care au mai ramas doar patru ca sa isi apere drepturile in fata unor exploatatori. Daniela Popa( vezi foto) este  colaboratoarea Almedica Berlin, firma care tace malc de aproape doua luni de cand am demarat ancheta la Yazaki( vezi AICI, AICI siAICI) nu simte nicio apasare pentru ca a lasat pe drumuri 26 de persoane si tot atatea familii. Dimpotriva, ea critica, voalat,  atat conducerea Yazaki Romania SRL cat si sindicatul condus de figuristul domn Constantin Aldescu, cel cu probleme de memorie atunci cand vine vorba de numele Eugen Cristescu. Sa fie si el apt conditionat ca si cei pentru care trebuia sa se lupte, in loc sa “achizitioneze” o Toyota Corola, vezi Doamne, casata de Yazaki?

Comisia lu’ Peste si mana care o spala pe cealalta

Trebuie spus ca din Comsie au facut parte trei medici, respectiv:

–          dr. Celine Toader, medic specialitatea meciina muncii- Directia de Sanatate Publica Buzau- meci primar

–          dr. Cristina Stoicescu, medic specilitatea medicina muncii- Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti- sectia pneumologie

–          dr. Ana Comanescu, medic specilitatea medicina muncii- Directia de Sanatate Publica Brasov- specilitatea oftalmolog

Cele patru persoane disponibilizate ca fiind “apt conditionat” sunt Curea Mihaela, Minea Nicoleta, David Ioan si Beatrice Dumitru.

Dupa trei ore de audieri efectuate de cele trei cucoane care se dau doctori, dar ele s-au comportat ca juristi, au gasit de cuviinta sa dea raspunsul pe loc. “Ne-au spus ca avem dreptate, ca nu s-a procedat corect cu noi. D-na Pana isi freca mainile si nu stia ce sa raspunda in fata Comisiei atunci cand o intrebam daca m-a vazut vreodata la fata pentru a da verdictul <<apt conditionat>>. Nici noi n-am vazut-o pe ea, nici ea pe noi si totusi si-a batut joc de noi”, ne-a spus Beatrice Dumitru. Lucrurile acestea mi le spunea pe hol, in timp ce asteptam cele trei fufe cu aere de doctor sa traga o concluzie.

Dupa ce s-au incheiat audierile, printre prajituri si sucuri, una dintre cucoane, o piticaie cu tupeu, Ana Comanescu a iesit si s-a infipt in camera de langa biroul directorului DSP Prahova pentru a se informace trebuie sa scrie in raspuns pentru a o scoate pe Daniela Pana. A zabovit acolo mai bine de 20 de minute, timp in care cerea lamuriri cu privire la HG 355/2007 ca sa gaseasca o chichita juridica pentru ca medicul Daniela Pana era „moarta si ingropata”. O mana se spala pe alta, iar Ana Comanescu era plina de rahat pe mani cand a iesit din camera respectiva. Si va asigur ca nu era rahat turcesc, figurativ vorbind.

Concluziile imbecile ale Comisiei, combatute juridic

Instructiunile primite telefonic de Comanescu au dat rezultatul la care ne asteptam toti cei care asteptam sa se faca dreptate. “ A fost depasit termenul legal de 7 zile lucratoare pentru depunerea contestatiilor la Prahova, conform art. 31 din HG 355/2007”, asta a fost concluzia celor trei asa-zise doamne doctor care, probabil vexate ca au fost puse pe drum vinerea cand aveau program scurt, au gasit de cuvinta sa o pupe putin in dos pe Daniela Pana si sa o proclame nevinovata, desi nu a vazut niciodata persoanele pe care le-a declarat apt conditionat. Daca asa i s-a cerut acestei Daniela Pana fie de catre Yazaki fie de Almedica Berlin si, pentru banii pe care i-a luat( probabil nu putini) a dat un verdict medical fara sa examineze pacientii, atunci ea trebuie sa plateasca pentru fapta sa. La fel ca si cei care au convins-o sa faca aceasta fapta reprobabila.

Asadar, art. 31 din HG 355/2007 spune : “Contestatia prevazuta la art. 30 se adreseaza autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine in munca.”

Corect. Ati putea spune la prima vedere ca asa-zisele cadre medicale Celine Toader, Cristina Stoicescu si Ana Comanescu au dreptate. Si eu as fi zis la fel, numai ca “distinsele” n-au tinut cont de faptul ca nici pe decizia de desfacere a contractului de munca, nici pe fisa de aptitudini nu li se aduce la cunostinta termenul de contestare, asa cum obliga legea. Mai mult, ne uitam la art. 30 care spune asa: “Persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca”.

“Persoana examinata” despre care se vorbeste in textul HG 355/2007, adica cele patru pe care Grupul de Dialog Social si Civic din Romania( GDSCR) le apara, spre deosebire de liderul de sindicat Constantin Aldescu, sa fie examinate. Nu mai dam definitia din DEX pentru Daniela Pana, numai ca e la mintea cocosului, chiar si a celor trei gaini( ca altfel nu putem spune) din Comisie ca persoana examinata inseamna o persoana care a aparut in fata doctorului si …macar a fost palpata, atinsa, intrebata.

Daniela Pana, “marele” doctor specialist in medicina muncii nu a facut nimic din toate aceste banalitati, ci pur si simplu s-a uitat in niste dosare medicale la care noi nu am avut acces, instrumentate de altii cu ani in urma.  Habar nu a avut despre vindecarea sau agravarea bolilor celor disponibilizati, daca ar fi fost cazul. Ar trebui sa i se ridice dreptul de libera practica acestei femei? Ar trebui sanctionata Almedica Berlin pentru practicile de medicina a muncii ? Eu spun ca da, pentru ca au aratat o crasa lipsa de profesionalism.

Liderul de sindicat Constantin Aldescu este absent nemotivat. Propunem schimbarea lui!

In toata aceasta perioada de cand GDSCR se lupta pentru interesele acestor oameni disponibilizati din motive abuzive, liderul Constantin Aldescu a dat dovada de mutenie. Tace si nu face, pentru ca asta ar insemna sa se puna rau cu conducerea, iar interesul celor care muncesc in Yazaki poate sa vina mai la vara, cand mai negociaza si Aldescu vreo 50 de lei la salariu. Cum spuneam mai sus, de aproape doua luni de batem pentru acesti oameni, iar Aldescu nu a stiut decat sa le reproseze tot lor ca au venit la noi, nicidecum sa se duca la conducerea Yazaki cu care se bate pe burta siu sad ea cu pumnul in masa.

“Mie imi pare rau ca au fost disponibilizati, dar a fost facuta gresit disponibilizarea prevalandu-se  de aceasta fisa de aptitudini. Aveau dreptul sa faca asta daca ziceam <<inapt>>. Eu nu am spus inapt. De asta se ocupa sindicatul. Ar trebui sa le dea, sa le spuna drepturile…”, spunea Daniela Pana in video, poate singurul moment in care a spus o parte din adevar.

Refuz sa cred ca sindicalistii din Yazaki si din celelalte companii multinationale cu mari deficiente in normarea muncii si asupra microclimatului de lucru, nu pot sa vada cu ochii lor ca acest lider numit Aldescu nu urmareste decat interesul propriu, iar ei sunt lasati la mana conducerii care face ce vrea cu viata lor.  In orice caz, GDSCR merge mai departe cu acesti oameni, pe toate fronturile, inclusiv pe cel sindical!

Despre Ana Comanescu, Celine Toader si Cristina Stoicescu vom reveni cu amanunte dupa ce vom avea toate informatiile despre activitatea lor. Pana atunci spunem asa: SA VA FIE RUSINE ANA COMANESCU, CRISTINA STOICESCU, CELINE TOADER, CONSTANTIN ALDESCU si, era sa uit…consilierul (juridic) Magdalena Niculescu care a fost adusa de acasa ca sa intocmeasa raspunsul la contestatii. Poate chiar ea a dat indicatiile telefonice dupa care a venit personal.

Vom reveni


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy