Jurnalistul Catalin Totontan a facut rost de discursul presedintelui Traian Basescu, la care facea referire ieri la investirea in functie a nouilui ministru de externe, Cristian Diaconescu. Sper sa nu se supere pe mine ca preiau intergal textul, in mod normal as fi postat doar 500 de semne, dar am considerat ca este de maxima importanta, in masura in care nu este o gluma proasta. Sa fie acesta primul semn ca Traian Basescu este tradat de serviciile secrete? Ma abtin de la comentarii. Trageti voi concluziile.
UPDATE: Imi pare rau, dar nu pot. E un discurs care reflecta un regret, dar nesincer. Un om intelept, de buna credinta, cu o vasta experienta in poltica si interesat de bunastarea poporului care l-a ales nu ar fi facut niciodata greselile pe care le-a facut, cu o armata de consilieri in spate. Daca i se va da posibilitatea, Traian Basescu se va intoarce ca o hiena si va distruge tot. Nu merita increderea noastra, de aceea consider ca protestele trebuie continuate pana cand presedintele isi va da demisia. Este, fara vreo intentie de a jigni, un animal politic incoltit, care se repliaza pentru a ataca si a ucide pe cei care l-au ranit. Nu merita mila sau intelegere, pentru toata sfidarea, aroganta si rautatea de care a dat dovada.
(Precizare: bolduirile din text și indicațiile pentru vorbitor sînt redate după document.
De asemenea am pastrat si time-cod-urile originale)
Dragi compatrioți,
00:00:00:01
Astăzi, 25 ianuarie 2012, în România s-au născut 508 copii și au murit 701 oameni. În fiecare zi, devenim cu 200 de români mai puțini. Aceasta este cea mai puternică declarație de nemulțumire a voastră!
Tot astăzi, 25 ianuarie 2012, datoria externă a României a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Aceeași sumă de 100 de milarde de euro au strîns-o ca economii, prin munca lor, cei 3 milioane de români plecați în străinătate în ultimii 10 ani. Aceasta este cea mai dură mustrare la adresa noastră, a celor care conducem România de două decenii!
În timp ce o țară rău gestionată a acumulat datorii, aceiași români, bine conduși, aceiași români încrezători în talentul și competența lor, aceiași români au reușit să producă în afara țării o valoare egală și uriașă pentru ei și pentru copiii lor.
00:00:42:28
(PAUZĂ DE ÎNTĂRIRE A MESAJULUI)
Dragi români,
Popoarele își aleg conducătorii, dar nu-și pot alege timpurile pe care le traversează.
Noi, românii, nu am căutat și nici nu am provocat această criză economică. Noi, românii, nu am dorit și nici nu am ezitat să ne confruntăm cu cea mai mare încercare financiară prin care trec statele lumii de la cel de-al Doilea Război Mondial. Însă adevărata putere a oamenilor se arată atunci cînd apar aceste momente și la înălțimea lor trebuie să ne ridicăm.
În ultimii doi ani, România a făcut eforturi pentru a-și păstra stabilitatea economică. Într-un climat de anxietate financiară și de nesiguranță în întreaga lume, Guvernul a încercat și a reușit să ia măsuri care să susțină speranța în economie.
Astăzi, avem stabilitate, avem un control al datoriilor, avem o ușoară creștere a Produsului Intern Brut și avem o încredere a investitorilor și a piețelor externe.
00:02:38:11
(PAUZĂ SCURTĂ PENTRU INTRODUCEREA NOII IDEI SOCIALE)
M-am gîndit îndelung și serios, în aceste zile, asistînd la nemulțumirile miilor de români din piețele orașelor. Am privit cererile oamenilor care au ieșit în stradă în aproape întreaga țară. Am ascultat și cererile milioanelor de români tăcuți, la fel de bine intenționați ca și cei din stradă.
Guvernul spune, pe bună dreptate, că înaintăm într-o direcție corectă. Oamenii spun, pe bună dreptate, că trăiesc prost.
Noi, politicienii care ne-am angajat să administrăm țara și să oferim generațiilor copiilor și nepoților noștri un viitor, susținem că lucrul suprem realizat în acești ani grei este stabilitatea. Dar există, într-o democrație, ceva mai important decît stabilitatea. Mai importantă este viața oamenilor, vital este felul în care ei trăiesc și, peste toate, domnește voința lor.
Românii au plătit în ultimii ani, prin reduceri, restrîngeri și privațiuni, această stabilitate. Ei vor acum un dialog nu împotriva stabilității, ci pentru ceea ce se va întîmpla în continuare. Ei doresc garanții că sacrificiul lor nu va fi inutil. Vocea românilor a fost auzită.
00:05:00:27
Dragi compatrioți,
Ca președinte al României, invit partidele, sindicatele și organizațiile nonguvernamentale, invit întreaga societate la responsabilitate și la încredere în capacitate acestei țări de a alege soluțiile cele mai bune pentru ea.
Ca președinte al României vă propun tuturor ca, indiferent de simpatiile politice, să găsim drept rezonabile următoarele măsuri imediate, cărora să le urmărim, împreună, aplicarea legală:
– Invit partidele politice parlamentare să negocieze un premier tehnocrat căruia să-i ofer atribuțiile de a-și forma un guvern de specialiști. Noul guvern va conduce țara în acest an important pentru consolidarea relansării noastre. Solicit partidelor ca noul cabinet să beneficieze de un moratoriu politic, asumat public în fața cetățenilor, pe întreaga derulare a mandatului guvernului de pînă la alegeri. Propun ca, în momentul numirii acestui guvern, să înceteze tactica ipocrită a salarizării cu 1.500 de euro pe lună a unor oameni cu funcții care cumulează o asemenea răspundere și să oferim acestor specialiști ajunși în fruntea ministerelor salarii comparabile cu cele din marile companii private. Acest principiu competitiv de salarizare va rămîn unul permanent în Guvernul României.
– Solicit coaliției de guvernămînt să retragă legea privitoare la comasarea alegerilor, iar alegerile să se deruleze la datele normale. În primăvară vom avea alegeri locale, iar în toamnă, alegeri parlamentare. Optez pentru păstrarea datelor alegerilor și nu pentru anticipate, luînd în calcul și timpul necesar fondării unor soluții politice noi, cerute imperativ de societate. E obligatoriu să liberalizăm condițiile, astăzi restrictive, de formare a partidelor politice, astfel încît românii să aibă timpul și oportunitatea de a putea alege între mai multe variante la alegerile din acest an.
– Salut propunerea societății civile de a constitui o agenție care să garanteze, împreună cu partidele, corectitudinea alegerilor. Consider că avem datoria să restaurăm încrederea oamenilor în gestul democratic al alegerilor, iar cei aleși în 2012 să aibă o cît mai mare reprezentativitate.
– Este timpul ca alegerile din 2012 să fie primele în care numărul parlamentarilor să fie redus la 300, traseismul politic să fie interzis, iar cei care vor fi aleși să nu mai beneficieze de imunitate în fața legii și să fie egali cu orice cetățean al Românii. Cer Parlamentului să adopte aceste legi în sesiune extraordinară.
– Noul guvern tehnocrat va avea ca mandat prezentarea în fața Parlamentului a unui set de reguli noi sau întărite privitoare la transparență și la măsuri împotriva risipei banului public sau corupției. Propun inclusiv instituirea prin lege a principiului răspunderii materiale pentru proasta gestiune a banului contribuabililor. Insist ca standardele de integritate și de competență ale actului de guvernare să fie crescute, acesta fiind răspunsul nostru la dorința expresă și legitimă a românilor de a le fi folosiți banii cu eficiență și reținere.
00:14:17:33
Dragi români
Uneori am făcut erori, dar întotdeauna am acționat cu bună credință.
În calitate de președinte ales al României, înțeleg să-mi cer scuze, în numele meu și al statului, pentru greșelile comise, pentru lucrurile pe care nu le-am dus pînă la capăt și pentru efectele nedorite asupra vieții tuturor. Personal, regret excesele de limbaj și unele ieșiri publice sub spectrul tensiunii.
În același timp, să vă solicit tuturor să avem convingerea că răspunsul se află în soluțiile democratice, nu în radicalism, violență sau populism.
Măsurile propuse azi, 25 ianuarie 2012, înseamnă, de fapt, continuarea reformei, dar continuarea reformei într-o modalitate care să vă ofere mai mult control și mai multă speranță. România nu are altă cale decît modernizarea! Modernizarea țării în favoarea urmașilor noștri este nenegociabilă. Așa cum cred în cetățeni care să aibă pretenții de la statul lor, cred într-un stat de o fermitate modernă, care să aibă pretenții de la cetățenii săi. Sîntem a șaptea țară ca populație în Uniunea Europeană și avem dreptul și obligația de a ne ridica la nivelul acestei forțe.
Toate aceste măsuri, cerute de voi, au nevoie de participarea voastră. Nu sînteți mulțumiți de condițiile din spitale, de educația copiilor voștri, de tratamentul părinților și bunicilor noștri, de perspectivele tinerilor și de sprijinul pe care statul îl acordă antreprenorilor, salariaților sau angajaților săi. Aveți dreptate, în fiecare punct și în toate punctele! De aceea, pentru fiecare dintre ele și pentru toate la un loc vă invit să vă implicați ca niște cetățeni activi. Noi, politicienii, fără controlul vostru, greșim mai mult.
Azi am greși încă o dată dacă am considera că măsura noastră ca politicieni este cîștigarea alegerilor și nu lucrurile care rămîn după noi.
00:21:05:50
(PAUZĂ DE 2,5 SECUNDE ȘI CĂUTAREA ENERGIEI PENTRU FINAL)
Dragi români,
Aceste zile ne-au adus încordare, contraziceri și chiar teamă. Dar ele au fost și un exercițiu democratic, iar democrația nu este comodă. Eu însumi am neglijat uneori că sînt președintele României, nu președintele oamenilor care sînt de acord cu mine!
Lecția acestor zile, pentru noi toți, este aceea că merită să ne păstrăm credința în virtuțile libertății. Să ne păstrăm credința în dezbaterea publică a ideilor. Să privim cu optimism capacitatea democratică a românilor ca neam european. Dacă istoria nu e blîndă acum cu noi, noi putem să avem caracter!
Depinde de noi ca, peste ani, să ne amintim aceste zile de ianuarie 2012 ca pe o renaștere. Să facem din dialogul dintre noi o regulă! Să reținem aceste zile ca date fondatoare ale ideii că România are ceva unic în cetățenii ei, valoros în tinerii săi și că trebuie să investim în această direcție!
Astăzi, sîntem cu 200 de români mai puțini decît ieri, dar sîntem mai uniți.
Merităm mai mult, trebuie să facem mai mult!
Dumnezeu să binecuvînteze România și pe români!