Saptamana trecuta aveam intalnirea cu conducerea Colegiului National Mihai Viteazul si a Inspectoratului Scolar Judetean Prahova pentru a identifica, impreuna, solutiile pentru readucerea perfomantelor sportive de odinioara la sectia de volei a CNMV. A fost o intalnire la care au participat atunci domnii Gabriel Țaga, director general CNMV, Ion Oprescu, director adjunct CNMV, Radu Popescu, tatal unui voleibalist si Nicolae Angelescu, inspector general ISJ Prahova.
Citeste aici despre intalnirea din 13.11.2018: Intalnire de bun augur// Gabriel Țaga nu e omul negru care vrea sa distruga voleiului din CNVM. Vom continua
De data aceasta, prezenta a fost mai numeroasa, la intalnire participand pe langa cei mentionati mai sus, Marius Stanescu, directorul general al CSS Ploiesti, profesorii de la catedra de Educatie Fizica si Sport din cadrul CNMV, respectiv Dumitrescu Ștefan, Marin Mihai, Alexandru Călin, Stanescu Nicolae si Roxana Neagu, pe care am confundat-o in articolul trecut cu Laura Enache, pe care am cunoscut-o atunci, facand un tur al salilor sportive din CNMV. Scuze, Laura Enache pentru confuzie, de Paste vin cu un miel.
Trebuie spus ca discutiile au fost destul de aprinse, dar in limitele normale, fiecare intre cei implicati si-au argumentat punctele de vedere in mod obiectiv, in functie de modul in care a perceput situatia. Astfel, s-a considerat, initial, ca nu se poate constitui, legal, sectia de volei la gimnaziu, dar s-a gasit portita legala , respectiv art. 6 din Ordinul 5570/ 2011:
(3) Clubul sportiv şcolar/Secţia de club sportiv şcolar în cadrul altei unităţi de învăţământ este de nivel liceal, iar personalitatea juridică aparţine unităţii de învăţământ în care funcţionează.
(4) Clubul sportiv şcolar/Secţia de club sportiv şcolar în cadrul altei unităţi de învăţământ are denumirea unităţii de învăţământ unde funcţionează şi foloseşte ştampila, sigiliul şi alte însemne proprii acesteia.
Nu o sa relatez cine si ce a spus, pentru ca nu asta conteaza, ci ce s-a discutat, cu scopul ca opinia publica sa fie informata corect. Astfel, un alt aspect care greva asupra constructiei bazei de selectie la clasele V-VIII, a fost faptul ca sala de sport a CNMV este si asa aglomerata si s-ar creea disfunctionalitati, argument care nu sta in picioare. Cea mai mare problema o reprezinta, pe buna dreptate, afectarea prestigiului Colegiului National Mihai Viteazul, cel mai bun din judet prin premiile obtinute de olimpicii sai la multiple materii scolare, prin prisma faptului ca este posibil ca sportivi ajunsi la clasele IX-XII, cu profil sportiv sa nu se ridice la nivelul de pregatire al celor care nu practica voleiul. Face sens un astfel de argument, dar prestigiul CNMV Ploiesti nu este conditionat doar pe performantele la olimpiadele scolare, ci, asa cum era in vremurile bune, si de rezultatele echipelor de volei, care erau campioane la orice categorie de varsta si de jucatorii care erau in loturile nationale. Nu toti sportivii sunt buni la invatatura, dar pot fi perfomanti in sport. Acum ce sa facem, sa ii omoram pentru ca nu le pot imbina pe amandoua pentru a multumi pe toata lumea? Nu, dar putem sa facem niste criterii de intrare in clasa a noua pentru cei care vor face parte din viitoarea sectie gimnaziala de volei a CNMV, iar dintre acesti sportivi sa intre cei mai buni la invatatura la Colegiul condus de Gabriel Țaga. Cei care vor sa se axeze doar pe volei sa mearga la alte licee si sa ramana legitimati la Tricolorul LMV, cum a ramas pentru mine ca denumire echipa CNMV.
Vreau sa fac o paranteza si sa le spun ceva domnilor Țaga si Oprescu… Cand eram junior II la echipa Colegiului pe care domniile lor il conduc, era un domn director pe numele sau Țaga care, din cand in cand, venea la meciurile noastre in micuta si cocheta sala. Cand aflam ca domnul Țaga vine la meci, desi nu l-am cunoscut, eram toti incarcati si de emotie, dar si de energie si dadeam tot ce e mai bun in noi ca sa castigam. Pentru ca venea cel pe care il percepeam ca fiind patronul nostru spiritual. Astfel as vrea sa devina si domnii Gabriel Țaga si Ion Oprescu, patronii spirituali ai echipei pentru care jucatorii sa lupte cu toate fortele lor si sper ca discutiile si negocierile avute sa conduca la aceasta perceptie.
Revenim…s-a pus problema ca in cantonamente se intampla tot felul de minuni. Nu tin partea elevilor, dar si noi am fost ca ei si, daca imi aduc aminte bine, hormonii tineau loc de creier, uneori, in multe decizii pe care le luam. Poate ca o schimbare ar veni daca elevii ar fi invatati sa lase creierul sa ia deciziile, pentru ca sa ajunga la performantele pe care si le doresc, atat la invatatura cat si la cele sportive. Iar distractia sa fie distractie, pentru ca are si ea rostul ei, in afara orelor si a cantonamentelor, bineinteles.
Nu am inteles foarte bine care este bugetul necesar si cat din cat se cere de catre sectia de volei se obtine pentru buna desfasurare a lucrurilor si ajungerea la performantele de odinioara care au mentinut traditia celei mai galonate echipe de volei din judet. Nu facea obiectul discutiei ce a fost pana la data acestei intalniri si nu sunt de acord cu cineva care a lasat de inteles ca daca nu au fost performante pana acum, nu se merita investitia( nu au fost astea cuvintele, dar asta am retinut eu printre randuri).
Cine crede ca poate schimba ceva in viitor daca sta conectat la trecut se inseala amarnic. Nu exista nicio perspectiva pentru performanta prin aceasta raportare la trecut ci reprezinta o stagnare pe termen lung a oricarei situatii, de multe ori, fara iesire. De aceea, consider ca trebuie sa se traga linie, sa se vada greselile si de-o parte si de alta, sa se urmareasca in continuare performantele scolare pe de o parte si cele sportive pe de alta parte, pentru cresterea continua a prestigiului CNMV Ploiesti. Dar acest lucru nu se poate realiza fara o apropiere de sectia de volei si un sprijin financiar corespunzator care sa asigure performanta. Dar, bineinteles, stabilindu-se un regulament care sa nu mai permita derapaje, indiferent cum s-ar numi parintii copiilor si sanctionarea celor care gresesc, pana la excluderea din lot. Din acest motiv se impune crearea claselor V-VIII si marirea ariei de selectie, pentru ca acesti copii sa fie invatati de mici cu respectarea regulamentului si a criteriilor de performanta sportiva si scolara, care le-ar permite sa acceada la clasa a IX-a din CNVM. Performantele scolare ale Colegiului nu vor fi afectate, daca voleiul va fi practicat de elevi care nu sunt ai CNMV in cazul in care nu sunt buni la invatatura, ci sunt foarte buni sportivi si invata in alte licee cu care se pot incheia acorduri de colaborare.
Este de mentionat aportul la aceste actiuni al inspectorulului general al Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, Nicolae Angelescu, care a venit si cu solutia pe care a dat-o in studiu pentru implementarea claselor gimnaziale ale CNMV. La momentul oportun o vom aduce la cunostinta. Un lucru e cert… fara implicarea domnilor Gabriel Țaga si Ion Oprescu, alaturi de Nicolae Angelescu acest proiect nu ar fi ajuns nici macar in faza de acum, deci tine de bunavointa si implicare. Si am convingerea ca acesti distinsi domni, impreuna cu profesorii catedrei de Educatie Fizica si Sport din cadrul CNMV, Dumitrescu Ștefan, Marin Mihai, Alexandru Călin, Stanescu Nicolae, Roxana Neagu si a directorului general al CSS Ploiesti vor gasi solutiile ca in cel mai scurt timp sa constituie sectia de volei pentru clasele V-VIII, sa bugeteze sumele aferente performantelor sportive, sa conceapa si sa editeze regulamentul sectiei de volei si sa stranga cei mai buni sportivi sub numele CNVM, pastrand traditia.
In final, il las pe Gabriel Țaga sa incheie articolul, cu declaratia sa, pe care am luat-o ca pe o promisiune solemna desi in cadrul ei se regaseste, intamplator sper, verbul „a incerca”, care nu transmite nimic, cel putin, mie. Daca vrei cu adevarat, poti, oricate obstacole ti s-ar pune in cale, iar noi suntem pe receptie pana la finalizarea cu succes a celor antamate astazi.
“In urma discutiilor avute cu reprezentantii inspectoratului scolar, ai catedrei de Educatie Fizica si Volei ai Clubului Sportiv Scolar (?!) Ploiesti incercam sa propunem Consiliului de Administratie al Colegiului si Inspectoratului Scolar sa infiintam o grupa de club sportiv scolar, evident daca ne da acordul ministerul la gimnaziu, pe langa Colegiul National Mihai Viteazul, una de baieti, una de fete, din care sa avem o viitoare baza de selectie pentru clasa sportiva de liceu. Asta inseamna ca elevii pot fi de la toate unitatile scolare din Prahova, grupe de 15 elevi si se constituie selectie in baza Legii sportului. Acestia vor fi inscrisi in toate competitiile sportive dedicate elevilor de gimnaziu”, a declarat, la finalul discutiilor, Gabriel Țaga, directorul general al CNMV Ploiesti.