Inainte de a va lasa sa cititi dreptul la replica al SC Prospectiuni SA la articolul mentionat mai jos, vreau sa fac cateva precizari. Prima ar fi ca apreciez deschiderea pe care aceasta firma o are in comunicarea cu presa si cetatenii, prin comparatie cu cei de la OMV Petrom, in speta Nicolae Neculaescu, directorul adjunct al OMV Petrom SA zona de productie 7 Muntenia Est si asistenta lui de buzunar, Madalina Dumitru care, timp de trei luni au dat dovada de o nesimtire fara margini, refuzand sa stea de vorba despre un caz( despre care o sa relatez cand voi avea toate datele) care privea OMV si sa discutam despre un proiect. Acesti doi nesimtiti sunt motivul principal al aversiunii mele fata de OMV Petrom si, de fiecare data cand vor gresi, voi fi acolo.
In ceea ce priveste dreptul la replica de mai jos spun asa:
- Potrivit documentelor pe care le am, SC Prospectiuni SA are una dintre autorizatiile mentionate, respectiv Autorizatia eliberata in comun de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale( nr. 5/08.01.2010) si Ministerul Administratiei si Internelor- Directia Generala a Politieci Bucuresti( nr. 120872/ 16.02.2010) care se vizeaza anual, expirata din data de 14.02.2014.
- In cea de-a doua precizare facuta de SC Prospectiuni SA de mai jos, reprezentantii firmei confirma ca „ Procedurile de achiziţie date pe care le folosește Prospecţiuni SA sunt similare cu cele folosite pentru toate tipurile de resurse minerale”, implicit pentru cele care stau la baza viitoarelor presupuse explorari si exploatari de gaze de sist ale OMV Petrom. Noi am spus in articolul mentionat, ca exista suspiciunea de fals si uz de fals, pentru ca in adresele oficiale inregistrate la primaria Lipanesti se mentioneaza ca „studiile nu vizeaza explorarea si exploatarea gazelor de sist”, iar peste cativa ani, daca se vor gasi aceste zacaminte si vor fi exploatate, atunci se activeaza infractiunile la care am facut referire.
DREPT LA REPLICA
Pozitia oficiala a companiei Prospectiuni cu privire la articolul aparut in data de 02.07.2014, pe site-ul www.incomodph.ro: “Lipanesti nu permite prospectiunile seismice 3D. Ce nu spune OMV Petrom atunci cand afirma ca prospectiunile lor nu au legatura cu gazele de sist?!”
Jurnalist: Eugen Cristescu
Data: 04.07.2014
Stimate domnule Eugen Cristescu,
Compania noastră apreciază activitatea dumneavostră jurnalistică şi faptul că sunteţi un lider de opinie preocupat de interesul public şi dreptul la informare. De aceea, în calitate de cititori, am sesizat că pe data de 2 iulie 2014 aţi publicat un articol sub titlul “Lipanesti nu permite prospectiunile seismice 3D. Ce nu spune OMV Petrom atunci cand afirma ca prospectiunile lor nu au legatura cu gazele de sist?!”.
De aceea, dorim să răspundem întrebărilor dumneavoastră la fel cum facem în fiecare zi, în dialogul pe care îl avem cu jurnalişti de pe întregul teritoriu al României, care ne transmit întrebări şi ne solicită puncte de vedere pentru a relata despre subiectul prospectării resurselor naturale. Suntem o companie deschisă şi ne dorim informarea corectă a tuturor jurnaliştilor şi, implicit, a publicului din România. De aceea, ne exprimăm deschiderea către dialogul cu dumneavoastră şi vă îndemnăm să vă adresaţi biroului nostru de relaţii cu presa ori de câte ori sunteţi interesat să dezvoltaţi subiecte care au legătură şi cu activitatea noastră.
Referitor la articolul menționat mai sus, vă punem la dispoziție următoarele informaţii, pe care vă solicităm să le aduceţi la cunoștinţă cititorilor dumneavoastră, în virtutea dreptului la replică:
1) Prospecţiuni SA operează în conformitate cu cerinţele legale impuse de statul român şi a fost autorizată de ANRM (Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale) în vederea furnizării serviciilor de achiziţii de date geofizice. Compania deține toate permisele şi aprobările de la Ministerul Mediului, de la autorităţi guvernamentale şi de la furnizori de utilităţi şi infrastructură pentru a opera activitatea de prospectare. La rândul său, conform acestor avize, Prospecţiuni SA a notificat autorităţile locale cu privire la lucrările sale.
2) Procedurile de achiziţie date pe care le folosește Prospecţiuni SA sunt similare cu cele folosite pentru toate tipurile de resurse minerale. Prospecţiuni SA utilizează tehnici sigure şi echipamente moderne de obţinere a datelor. Legat de activitatea companiei din comuna Lipăneşti, în funcţie de tipul solului şi nu de al resurselor căutate, utilizam maşini care generează vibraţii sau mici explozii controlate, ambele fiind surse de generare a undelor elastice. Acestea sunt metode clasice, care nu au efecte asupra mediului sau a oamenilor, şi sunt practicate în România de peste 60 de ani.
Vă asigurăm încă o dată că aveţi toată susţinerea noastră în realizarea materialelor.