Pe surse, cum se practică din ce în ce mai des în presa actuală, am aflat că nici măcar a muri în Petrobrazi nu mai este o afacere. Iertați-mi gluma macabră, dar în spatele ei se ascunde un set de înjurături pentru cei care sunt lideri de necontestat ai acestor oameni care muncesc de ani de zile în petrol și mor de tineri, lăsând în urma lor familii îndurerate și lipsite de ajutor. Pentru moment prefer să nu dau numele celui care a murit. Vă spun doar că era angajat al Bopp & Reuther România, o firmă care a venit peste noapte prin anii 2006-2007, pentru a înlocui Rafiserv( istoria Rafiserv o veți citi într-un material viitor). Acest bărbat de 41 de ani, decedat în luna ianuarie, a lăsat în urma lui o soție și un copil de 16 ani. Recunoștința muncii lui este stipulată în contractul colectiv de muncă. Acolo scrie că pentru deces se acordă familiei echivalentul a 7 salarii minime pe Petrom, conform CCM 2009. Trebuie spus că fiind angajat al Bopp & Reuther s-ar putea prespune că nu mai este sub incidența CCM. Nimic mai fals, deoarece angajații micuței firme austriece plătesc în continuare cotizația de 14 Ron la sindicatul condus de Romulus Olteanu, cândva acționar al Rafiserv. Nu sindicatul era acționar ci chiar Romulus Olteanu, ca să ne înțelegem, dar asta face obiectul unui alt material. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că suferința cauzată de pierderea cuiva drag nu poate fi estimată în bani. Dar mi se pare o jignire imensă adusă familiei celui decedat de Romulus Olteanu, care a catdiscit să îi ofere mizerabila sumă de 50 Ron. Da, ați citit bine, cincizeci Ron. Facem apel la acest lider de sindicat, pe care poate l-au abrutizat banii, să respecte CMM și să aloce familei celui dispărut suma prevăzută în el. Nu ne va fi foarte greu să preluăm acest caz și să mergem în instanță pentru a sprijini această familie. După ce au fost transeferați, fără voia lor, de la petrobrazi la Rafiserv și de la rafiserv la Bopp & Reuther, sindicaliștii petroliști sunt lăsați de izbeliște de liderii lor. Mai mult, familia acestui om a cărui identitate nu o dezvăluim încă, așteaptă de mai bine de o lună carnetul de muncă de la firma austriacă ce are sediul în București, Calea Mosilor nr. 255, bl. 55, sc. A, et. 2, ap. 9, sector 2. Rușine, domnule Olteanu!
Conform anexei la Actul Adițional înregistrat la Ministerul Muncii sub numărul 397/12.02.2007, la CCM la nivelul ramurii energie termică, petrol și gaze înregistrat la MMSSF sub nr. 288/02/15.02.2006 s-au adus modificări și completări din care desprindem următoarea care are legătură cu procedura de mutare de colo colo a angajațillor Petrobrazi- Rafiserv- Bopp & Reuther:
3. La art. 34 alin(1) se modifică și va avea următorul cuprins:
“ Art. 34 alin. 1- Salariații pot fi trecuți de la o sucursală( flilială) la alta numai cu consimțământul lor. Pentru acoperirea postului vacant se va apela numai la agenți economici, parte în acest contract.”
20.2 Punctul B, poziția 1, se modifică și va avea următorul cuprins:
„Petrom- SA, cu subunitățile sale, societățile comerciale <<Full Agency>> și societățile la care deține capital social.
După poziția 1 se introduc 2 noi poziții:
SC Rafiserv Petrobrazi- SA Brazi;
SC Rafiserv Arpechim SA Pitești”
Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2009
Art. 119 (1) Se acordă ajutor de deces în următoarele situaţii:
a) în cazul decesului salariatului Petrom (cu excepţia cazurilor care reclamă aplicarea art. 114 alin 2);
b) in cazul decesului fostului salariat pensionat de la: Petrom RA, SNP Petrom S.A. sau unităţile din care acestea s-au constituit, indiferent de data pensionarii, cu conditia ca pensionarea sa se fi produs inainte de infiintarea Petrom S.A.;
c) în cazul decesului unui membru al familiei salariatului (salariatei) Petrom;
d) în cazul decesului fostului salariat Petrom al cărui contract individual de muncă a încetat din iniţiativa angajatorului, din motive care nu ţin de persoana sa, în situaţia în care decesul a survenit după cel mult un an de la data concedierii, respectiv cel mult 2 ani în cazul în care salariaţii concediaţi se aflau în categoria celor protejaţi conform art. 30 alin. (1) din prezentul contract. Ajutorul se acordă pentru foştii salariaţi concediaţi numai în măsura în care, salariaţii în cauză nu au mai fost angajaţi până la momentul decesului.
(2) Cuantumul ajutorului de deces este de 7 salarii de baza minime pe Petrom.
(3) In cadrul prezentului articol, prin „membru al familiei“se înţelege: soţ, soţie, copii, sau părinţii salariatului sau al sotului/sotiei acestuia.
(4) Ajutorul prevăzut la alin. (1) lit. a), b) şi d) se va plăti membrului de familie, pe baza unei copii de pe certificatul de deces şi a actului care dovedeşte calitatea de membru de familie şi a dovezii suportării cheltuielilor de deces. Ajutorul prevăzut la alin. (1) lit. c) se plăteşte salariatului pe baza unei copii a certificatului de deces şi a actului care dovedeşte calitatea de membru de familie a decedatului.
(5) Ajutorul se acordă o singură dată şi unui singur membru al familiei salariatului decedat, dintre cei enunţaţi la alin. 1 lit. a), b) si d).
(6) Dacă nu există membri ai familiei decedatului, ajutorul se acordă moştenitorului, în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoanei care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, aceasta având obligaţia de a prezenta şi o declaraţie pe proprie răspundere autentificată la notariat.
(7) In cazuri deosebite, la recomandarea FSLI Petrom si cu aprobarea Petrom, ajutorul va fi mai mare.
(8) Ajutorul de deces se acorda in conditiile de la alineatele precedente, in baza unei cereri insotitata de certificatul de deces, depusa in maximum 6 luni de la producerea decesului, iar plata se va face in termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii.
Update 24.02.2010
Bine că s-a rezolvat, cât de cât. Din informațiile primite, în urmă cu două zile, după mai bine de o lună, în contul soției au fost virate trei salarii. E un lucru bun și ăsta, dar până la șapte salarii mai sunt încă patru. Facem apel la cei de la Bopp & Reuther să se miște mai repede cu carnetul de muncă, care încă este la București și întâzie să apară de mai bine de o lună, așa cum spuneam. Este necesar pentru stabilirea pensiei de urmaș pentru copilul elev la Toma Socolescu. facem acets apel pentru ca am vazut că demersul nostru a avut impactul necesar și știm că s-a intrat pe acest material chiar din Austria de la firma mama. Le mulțumesc celor care au avut puterea să își recunoască greșeala și să o îndrepte. Cu un mic efort se poate îndrepta de tot.
Update 28.02.2010
Din informațiile primite am înțeles că s-a rezolvat și problema carnetului de muncă. Astfel, se poate stabili pensia de urmaș a copilului. Până la urmă s-a putut. Mulțumesc!