Luni 15.01.2024, în cadrul unei conferințe de presă, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a abordat problema finanțării pentru medicina de familie și ambulatoriu. El a explicat că responsabilitatea negocierilor și contractelor revine CNAS, iar aprobarea finanțării este în sarcina Ministerului Finanțelor. Rafila a subliniat necesitatea unei rectificări bugetare pentru a minimiza diferențele financiare dintre anul 2023 și situația curentă, astfel încât să se poată asigura fonduri suplimentare.
Ministrul a îndemnat medicii de familie și ambulator să se angajeze activ și constructiv în negocierile cu CNAS. Aceasta vine în contextul în care tarifele propuse de CNAS pentru acest an sunt mai mici decât cele din anul precedent, determinând medicii să amenințe cu oprirea semnării contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie. Aceasta ar putea conduce la lipsa consultațiilor decontate începând cu luna următoare, forțând pacienții să plătească pentru aceste servicii. Tot ieri, ministrul Sănătății i-a îndemnat pe medicii de familie și pe cei de ambulator „să participe cu bună credință la negocierile cu CNAS”, ceea ce pare a fi o invitație către aceștia pentru a nu avea pretenții sau revendicari și să accepte ce li se propune, având în vedere că se dorește reducerea bugetului în zona de ambulatoriu și a medicilor de familie cu circa 30%.
La Ploiești, astazi 16 ianuarie 2024, medicii din ambulatoriu, care activează în zona de neurologie si psihiatrie au organizat o grevă spontană, care nu a afectat, totuși, consultațiile oferite pacienților. Am avut prilejul să discut cu d-le doctor Manuela Kusztos și Roxana Bratu Bâzâc, care și-au eprimat nemulțumirile față de ceea ce ar urma să se întîmple dacă medicii de familie și cei din ambulatoriu nu-și vor uni forțele și nu vor reaționa în timp util.
Problema fundamentală este că printr-un proiect de act normativ care este în dezbatere publică( îl găsiți AICI) ministrul Alexandru Rafila vrea să scadă punctul pe consultație de la 4,5 lei la 3,3 lei, ceea ce ar conduce la pierderi semnificative în bugetele medicilor din ambulatoriu, dar pot pune în pericol chiar pacienții, în sensul că există riscul să se ajungă la plata consultațiilor din propriile buzunare pentru că, pe bună dreptate, cadrele mediale iau în calcul să oprească activitatea, după cum ne-a spus d-na dr. Roxana Bratu Bâzâc. Mai mult, continuarea grevei si neacordarea eventuala a consultatiilor poate atrage consecinte financiare mai mari pentru CNAS, dar și alte consecințe pe care le puteți urmări mai jos, spune de d-na dr. Bâzâc:
La rândul său, d-na dr. neurolog Manuela Kusztos a sublinat că micșorarea punctului pe consultați de la 4,5 la 3,3 lei poate avea grave consecințe. Punctul de vedere al domniei sale îl puteți vizualiza mai jos:
Am avut o discuție și cu d-ul Cătălin Măguleanu, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, al cărui punct de vedere îl puteți urmări mai jos: