Take a fresh look at your lifestyle.

Rafinaria Petromidia e in revizie, desi suntem in stare de urgenta

Mai trist este ca, din informatiile noastre, cele cateva sute de oamenii care efectueaza revizia nu ar fi protejati impotriva COVID-19

Marile comapanii aflate pe teritoriul Romaniei, au luat decizia de a-si suspenda activitatea, sustinute fiind si de statul roman. Decretul 195/2020, cu privire la instaurarea starii de urgenta in Romania, genereaza mari probleme angajatorilor dar, mai ales, angajatilor din tara care sunt nevoiti sa accepte somajul tehnic asigurat de statul roman, respectiv nivelul indemnizatiei va fi de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat platit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din caștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 pe anul 2020. pana la 75% din salariul mediu pe economie.

Conducerea Daciei, din Mioveni a luat aceasta decizie de a accepta somajul ethnic, dar nu despre Dacia este vorba ci despre cum inteleg cei care conduc Rafinaria Petromidia, una dintre marile rafinarii ale tarii, pe vremuri, sa isi protejeze angajatii si colaboratorii.

Desi masuri Decretului sunt foarte clare, Rafinaria Petromidia, parte a grupului KazMunayGas, a decis, desi e stare de urgenta in tara sa efectueze revizia care era programata pentru anul acesta in perioada 12 marie- 30 aprilie.

In conditii normale, poate ca ar fi fost o masura care se impunea din punctul de veder al mediului, dar avand in vedere ca suntem in stare de urgenta, masura reviziei implica mai multe. In primul rand, revizia va fi facuta de terte personae de la terte firme. Din informatiile noastre, pe surse, in aceasta prioada de revizie in Rafinarie vor fi in jur de 4000 de persoane, angajati ai altor firme subcontractoare care vor efectua aceasta operatiune logica si fireasca pe timp normal, nu in stare de urgenta. Tot pe surse, am aflat ca se lucreaza ture de zi si de noapte de cate 12 ore, fapt care ingreuneaza chiar mai mult pastrarea distantei recomandate intre persoane. De asemenea, daca se lucreaza in zone foarte murdare, purtarea mastilor nu-si mai are rost, pentru ca mai mult incurca decat protejeaza.

Tot pe surse am aflat ca cei care au venit sa efectueze revizia, de la firme din tara, nu au primit echipamente de protectie si nici nu li s-au asigurat conditiile necesare de cazare si de munca impuse de starea de urgenta actuala.

Credem ca s-a inteles esentialul, iar autoritatile statului ar trebui sa verifice daca ceea ce ni s-a comunicat este real, iar daca este sa opreasca revizia care, asa cum se vede este anuntata oficial pe site-ul www.bvb.ro, in nota de informare catre bursa de valori, trimisa de Petromidia, asa cum se vede in foto.

Pericolul COVID-19 a ajuns si in Romania si, chiar daca nu trebuie sa intram in panica, e normal sa ne protejam, atat la locul de munca, dar si in viata cea de toate zilele.
Poate ca se impune suspendarea reviziei, iar daca Petromidia este punct strategic, desi nu poate fi, apartinand unui stat strain, sa se dispuna masurile necesare care sa nu puna in pericol viata nimanui.

Chiar si patronatul Petromidia trebuie sa respecte prevederile Decretului 195/2020, dar o face oare sau nu conteaza sanatatea angajatilor deloc?

In caz ca cei care conduc Rafinaria Petromidia nu au luat cunostinta de Decretul 195/2020 le punem la dipozitie actul normative AICI.

P.S. Din informatiile cele mai recente pe care le avem, de la ora 20.00, oamenii au fost informati ca s-au dispus masuri anti COVID-19, care constau in impunerea purtarii mastilor si inchiderea cantinei. E departe de o protectie reala.

Ne dam seama ca orice oprire a reviziei ar costa multi bani, dar vrem sa credem ca chiar si intr-un capitalism exacerbat, viata oamenilor este mai importanta decat profitul unei firme, mai ales in stare de urgenta.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy