Partidul Naţional Liberal consideră că actualul Guvern nu este interesat de adoptarea unor măsuri corecte de relansare economică şi le pregăteşte românilor, pentru anul 2012, o continuare a măsurilor de austeritate şi perspective zero pentru un trai mai bun.
Toate discuţiile dintre Guvern şi FMI nu au atins problema principală – locurile de muncă. Prin măsurile preconizate în 2012, nu se creează nici un loc de muncă, ba dimpotrivă vor fi restructurări şi în zona bugetară şi în cadrul companiilor de stat, ceea ce înseamnă un şomaj mai mare.
În plus, toate promisiunile pe care puterea le-a făcut – privind indexarea pensiilor, recuperarea tăierilor salariale – au fost încălcate şi vor fi în continuare încălcate. Temerea noastră este că, din cauza incompentenţei şi lipsei de seriozitate a guvernului, tot ceea ce se promite şi pentru anul viitor în buget nu va fi respectat.
Reprezentanţii Uniunii Social Liberale au discutat, în urmă cu o săptămână, cu Delegaţia FMI problema revenirii salariilor la nivelul de dinainte de tăieri şi a indexării pensiilor. USL susţine asumarea clară, prin proiectul de buget, a acestor măsuri nu de la mijlocul lui 2012, ci de la începutul anului viitor. De aceea, considerăm că, dacă nu se angajează prin buget aceste măsuri, ele nu vor putea fi onorate. Prin amânarea lor până în semestrul II al anului 2012, PDL încearcă să păcălească din nou populaţia.
USL nu va susţine proiectul de buget pentru anul 2012 dacă acesta nu va conţine 10 măsuri clare şi eficiente pentru relansarea economică:
Măsuri pentru relansarea economică:
1. Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale
2. Reducerea TVA (începerea reducerii eşalonate a TVA, pentru a se reveni spre 19%).
3. Introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură, care să determine scăderea acesteia pentru produse agricole – 9% către bugetul de stat şi 15% să se întoarcă la producător
4. Respectarea legii actuale în ceea ce priveste indexarea pensiilor cu rata inflaţiei + 50% din creşterea salariului mediu pe economie.
5. Menţinerea cotei de cofinanţare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.
Măsuri care vor aduce venituri suplimentare la buget:
6. Reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, pentru oprirea risipei actuale.
7. Blocarea cheltuielilor de partid – suspendarea programului naţional de dezvoltare a infrastructurii şi a altor cheltuieli similare, care nu se fac decât prin clientela de partid.
8. Obligarea primului-ministru de a nu mai folosi fondul de rezerva al guvernului decât pentru situaţii de urgenţă (catastrofe naturale), în locul alocării de fonduri primarilor puterii.
9. Menţinerea actualei contribuiţii la pilonul 2 de pensii (pensiile administrate privat).
10. Stimularea de atragere de fonduri europene, care sa completeze fondurile interne şi care să ajungă în economie pentru crearea de noi locuri de muncă
ADRIAN SEMCU
Preşedintele
PARTIDULUI NAŢIONAL LIBERAL- Filiala PRAHOVA