200 m3 material lemnos confiscat, în valoare de 40.000 lei
Întrucât protejarea mediului înconjurător reprezintă una din priorităţile conducerii I.P.J. Prahova, au fost demarate o serie de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, prin care se aduc prejudicii fondului forestier naţional. Acţiunile au vizat tăierile ilegale, sustragerile de arbori, precum şi verificarea existenţei şi legalităţii documentelor de însoţire a materialelor lemnoase.
INFORMAŢII DE BACKGROUND:
Suprafaţa totală a fondului forestier a judeţului Prahova este de 142.257 ha., din care Direcţia Silvică Prahova administrează 123.213 ha., respectiv: 102.485 ha. pădure proprietate publică a statului şi 20.728 ha. pădure proprietate privată.
Pe raza judeţului nu sunt înfiinţate, în condiţiile legii, ocoale silvice private, de către unităţile administrativ-teritoriale, persoanele fizice ori de persoanele juridice care au în proprietate fond forestier sau de către asociaţii constituite de către acestea.
În Prahova există 9 ocoale silvice: Ploieşti, Câmpina, Azuga, Doftana (Băicoi), Măneciu, Sinaia, Slănic, Vălenii de Munte, Verbila ( Iordăcheanu ), în subordinea cărora se află un număr total de 34 districte şi 200 cantoane.
Activitatea poliţiştilor pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice s-a desfăşurat în colaborare cu Direcţia Silvică Prahova, I.T.R.S.V. Ploieşti şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova.
Astfel, în urma activităţilor desfăşurate în primele 9 luni ale anului, au fost constatate peste 50 infracţiuni silvice şi au fost aplicate 600 sancţiuni contravenţionale în valoare aproximativă de 400.000 lei.
În urma controalelor a fost confiscaţi aproape 200 m3 material lemnos (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), în valoare de 40.000 lei.
Totodată au fost confiscate bunuri şi unelte folosite la activităţile ilicite (topoare, fierăstraie mecanice, securi) .
Întrucât sănătatea noastră, a tuturor, depinde de sănătatea mediului înconjurător, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova trage un semnal de alarmă asupra importanţei protejării mediului înconjurător.
Astfel, facem apel către spiritul civic cetăţenilor, rugându-i ca atunci când sesizează comiterea unui delict silvic să apeleze de îndată număril unic de urgenţă “112” sau să anunţe cea mai apropiată unitate de Poliţie.