Conducerea OMV-Petrom a decis, pe 8 ianuarie 2010, să achiziționeze de pe piața de capital un număr maxim de 10.000.000 de acțiuni proprii, reprezentând 0,02% din capitalul social al societății( vezi facsimil). Scopul acestei achiziții este acela de a le redistribui gratuit către angajați( a se citi persoane îndreptățite), conform Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din data de 16. 12.2008, publicată în Monitorul Oficial Partea a IV-a, nr. 359/19.01.2009. “In vederea asigurarii egalitatii de tratament, vanzarea urmeaza sa se realizeze in mod direct catre persoanele indreptatite, la acelasi pret cu care actiunile emise de SC Petrom SA Bucuresti au fost achizitionate atat de catre investitorul strategic austriac, cat si de catre actionarii care au participat la majorarea capitalului social, conform hotararii Adunarii Generale Extraordinare a SC Petrom SA Bucuresti, din data de 14. 09. 2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea a-IV-a, la data de 28. 09. 2004, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro, respectiv 0,2158 lei (RON)/actiune”, spuneau reprezentanți ai AVAS, în anul 2008. Acestea erau vorbele aruncate la acea vreme, dar decizia, care a fost tergiversată ani de zile, a venit la sfârșitul anului trecut.
Contractul colectiv de muncă- esența mișcării
“Distribuirea cu titlu gratuit de acţiuni către Persoanele Indreptatite sa primeasca actiuni emise de OMV Petrom SA face obiectul articolului 168, alin 5 din Contractul Colectiv de Munca Petrom („CCM”) aplicabil în anul 2008 al art. 107 din CCM aplicabil în anul 2009, precum şi al Protocolului („Protocolul”) încheiat între Petrom şi Federatia Sindicatelor Libere şi Independente din Industria Petrolieră Romană Petrom („FSLI Petrom”) pentru aplicarea dispoziţiilor articolului 168, alin 5 din CCM aplicabil în anul 2008 şi înregistrat la D.M.S.S.F. Bucureşti sub nr 8080/23.05.2000.
Iată ce spune art. 107 din CCM aplicabil în anul 2009:
Art. 107 (1) In implementarea prevederilor anterioare ale contractului colectiv de munca care stipulau dreptul salariatilor de a beneficia in situatia privatizarii companiei de acordarea cu titlu gratuit a unui numar de actiuni Petrom SA, precum si in baza conventiei partilor contractante, urmata de Hotarararea AGA din 16.12.2008, s-a stabilit acordarea cu titlu gratuit a unui numar de 100 de actiuni fiecarui salariat care a detinut aceasta calitate oricand in perioada incepand de la data de 14.12.2004 si pana la data initierii procesului de distribuire a actiunilor, asa cum urmeaza a fi stabilita.
(2) In urma punerii in posesia beneficiarilor a numarului de actiuni reglementat in alin. 1, se stinge obligatia angajatorului reglementata in forma anterioara a contractului colectiv de munca, cu privire la acordarea in caz de privatizare de actiuni cu titlu gratuit catre salariati.
(3) Modul in care se realizeaza transferul de proprietate la care se refera alin. 1 si alin. 2 va face obiectul unei anexe la prezentul contract colectiv de munca.
Uite așa se încearcă să se facă pierdut acel procent de 8% care a fost garantat prin contractul de privatizare al Petrom. Acest procent trebuia stabilit prin Hotărâre de Guvern, hotărâre care nu a apărut niciodată de la privatizarea cu cântec din anul 2004. Toate guvernele care s-au succedat de atunci nu au mișcat un pai pentru a rezolva această problemă a salariaților Petrom.
PAS parol, că facem noi cărțile
După cum știm cu toții, Asociația PAS a salaraților Petrom, constituită de Liviu Luca în calitatea sa de patrona tot ce mișcă, a avut ca obiect tocmai achiziționarea acestui procent de 8%. Ulterior, oamenii au închis ochii și patronul lor a constituit firme off-shore în Cipru, a înființat bănci, a învestit în Petromservice după care l-a falimentat și l-a vândut înapoi la Petrom. Din informațiile pe care le deținem la această dată, Liviu Luca a promis salariaților o negociere a acțiunilor din cadrul acestui procent de 8%, iar răspunsul trebuia să vină pe 19 martie. Luca a propus salariaților o sumă de 7-800 de euro pentru a renunța la partea lor în favoarea lui, pentru a dispune după propriile dorințe de acțiunile astfel achiziționate. Numai că nu s-a mai ajuns la această înțelegere, pentru că oamenii l-au dat în judecată pe penal, pentru proasta gestiune a Asociației PAS, iar Luca și-a retras oferta.
Proceduri la vedere, prosteală prin spate
Să revenim…” Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor OMV Petrom a aprobat, cu majoritate de voturi, prin hotărarea din data de 16 decembrie 2008 („Hotararea”) răscumpararea de catre OMV Petrom de acţiuni proprii, de pe piaţa organizată de valori mobiliare, în condiţiile art. 1031 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale („Legea nr.31/1990”), în vederea distribuirii lor, cu titlu gratuit, către Persoanele Indreptatite sa primeasca actiuni.”, mai scrie în PROSPECTUL SIMPLIFICAT
cu privire la alocarea de valori mobiliare către Persoanele Indreptatite sa primeasca actiuni emise de OMV Petrom SA, conform Legii nr. 297/2004 si Regulamentului 1/2006 al CNVM, din data de 5 februarie 2010. Conform Hotărarii, în cadrul programului de răscumparare, OMV Petrom a achiziţionat de pe piata organizată a valorilor mobiliare un număr de 6.195.500 acţiuni, reprezentând 0,011% din capitalul social al societăţii.
“Pentru evitarea oricarui dubiu, rascumpararea si distribuirea cu titlu gratuit de actiuni care Persoanele Indreptatite conform Hotararii nu priveste actiunile avute in vedere de art. 9 din O.U.G. nr. 49/1997, asa cum a fost modificat de O.G. nr. 55/2003.”, se mai arată în Prospect.
ARTICOLUL 9
Acţiunile
Acţiunile societăţii comerciale vor cuprinde toate elementele prevăzute de lege.
“Societatea comercială va ţine evidenţa acţiunilor şi acţionarilor în Registrul acţionarilor, deschis şi operat conform prevederilor legale în vigoare. Salariaţii Societăţii Naţionale a Petrolului «Petrom» – S.A. Bucureşti au dreptul să achiziţioneze acţiuni ale societăţii până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ cu care se vor vinde acţiunile în cadrul procesului de privatizare. Cota procentuală ce urmează a fi achiziţionată de salariaţi şi momentele la care se va realiza achiziţionarea acţiunilor de către aceştia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.”
Concluzii
Ne temem că tot acest demers al conducerii Petrom în concubinaj cu liderii FSLI să nu fie un praf în ochi aruncat salariaților pentru ca aceștia să uite de procentul de 8% după care tânjesc de șase ani, adică de la semnarea contractului de privatizare. Preţul de achizitie a acţiunilor a variat între 0,2730 RON şi 0,2930 RON, respectând astfel valorile stabilite în Hotărâre şi anume preţul minim per acţiune în cuantum de 0,1 RON şi respectiv pretul maxim per acţiune în cuantum de 0,655 RON.. În consecință, fiecare salariat s-ar alege cu acțiuni în valoare de 28,3 lei, dacă e să raportăm la media dintre cota minimă și cea maximă. Păi dreptate e asta? Alocarea efectivă cu titlu gratuit a acţiunilor către Persoanele Îndreptăţite se va realiza ulterior datei aprobării prospectului simplificat, respectiv din data de 25 februarie 2010 si pana la data de 31 decembrie 2010. Cam asta ar fi treaba cu prosteala pe care o încearcă Luca și locotenenții lui, cu bieții oameni care și-au pierdut sănătatea în sistemul petrolifer al țării. De la 0,02% cât valorează această răscumpărare a acțiunilor pentru salariați este departe de 8% care ar da putere fiecăruia în parte și tuturor la un loc. Procentul de 8% care revine salariaților este garantat de Actul Constitutiv, care la art.9 spune așa: „…Salariații Petrom au dreptul să achiziționeze acțiuni ale Societății de la stat, până la limita de 8% din capitalul social, la același preț cu care s-au vândut acțiunile în cadrul procesului de privatizare”. Prin urmare austiecii nu au nicio treaba cu acțiunile salariaților, ci numai statul prin reprezentanții săi în Consiliul de Administrație pot scoate la vânzare cele 8 procente. Din această cauza nu se emite hotărârea de Guvern, pentru că statul nu este dispus să renunțe la controlul său în favoarea petroliștilor, care ar putea pune în mâna lui Liviu Luca acțiunile prin procură. Generoși și autriecii ăștia care scot cam cât e negrul sub unghie, adică 0,02% din acțiunile lor pentru a fi răscumpărate în favoarea salariaților. Praf în ochi!