Prahova se dovedeşte a fi o „pepinieră“ de genii în domeniul IT, performanţă care are ca „motor“ Centrul Judeţean de Excelenţă, unde elevii sunt pregătiţi de profesori dedicaţi, dar şi de către colegii mai mari. Pentru că principiul după care funcţionează această comunitate este cel de echipă. Competiţia este doar în cadrul concursurilor, acolo unde îl regăsim şi pe Iulian Arsenoiu, din Vălenii de Munte, care la 15 ani, impresionează prin palmaresul său. În 2021, printre altele, a devenit campion balcanic la Olimpiada de Juniori, iar cel mai recent titlul este cel de la Turneul Internaţional de Informatică Shumen, Bulgaria, unde a obţinut Argintul. Când nu-l găsim în faţa unui calculator, atunci este, cel mai probabil, pe vreo culme a Carpaţilor, fiind pasionat de drumeţiile montane. Iar când vremea şi traseul îi permit, atunci îşi ia grupul de prieteni şi bicicleta şi…spre vârf cu ei!
În timp ce pe mulţi părinţi îi auzim că se roagă de copiii lor să înveţe sau încearcă să găsească diverse metode pentru a-i determina să pună mâna pe carte, în cazul familiei Arsenoiu, lucrurile au fost la polul opus. Ei au fost cei care i-au cerut lui Iulian să mai lase studiatul pentru o porţie de joacă sau de plimbare în aer liber.
De mic i-a plăcut să citească, era pasionat şi de jocurile Lego, cărora încerca să le înţeleagă mecanismele, dar atracţia a avut-o de când se ştie pentru ştiinţele exacte. Matematica i-a fost prima dragoste, dar a fost surclasată de Informatică în anii gimnaziului. Până în clasa a VIII-a a fost elev al Școlii Gimnaziale „Ing. Gh. Pănculescu” din Vălenii de Munte, dar pasiunea, inteligenţa peste medie şi munca i-au asigurat un loc în echipa de Informatică a Centrului Judeţean de Excelenţă.
Satisfacţii şi planuri de viitor
Rezultatele au apărut repede. O primă reuşită la o competiţie internaţională a avut-o în clasa a VII-a, la Belgrad, de unde s-a întors cu medalie de Argint la Informatică şi una de Bronz la Matematică. A fost un moment foarte important pentru Iulian, un moment în care pe lângă descătuşarea emoţiilor, a simţit fericire că a obţinut un titlu pentru el, dar şi pentru România. „La concursurile internaţionale, pe tricourile noastre scrie România. Am fost tare mândru atunci, la fel cum sunt şi acum ori de câte ori obţin o victorie“, ne-a declarat Iulian.
Şi oricât de isteţ ai fi, fără o minte antrenată nu prea ai cum ajunge la astfel de performanţe. Înainte de concursuri, Iulian lucrează şi câte 8-9 ore pe zi. Nu simte corvoada efortului. Îi place Informatica, dar şi echipa din care face parte la Centrul de Excelenţă, coordonată de profesorul Dana Lica.
Acum este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale“ din Ploieşti, la Mate-Info, intensiv Informatică, iar pentru el fiecare pas este deja fixat. Pentru viitorul apropiat, ţinta este de facă parte din lotul României de Informatică, la seniori, să urmeze una dintre facultăţile de prestigiu fie din Europa, fie din Statele Unite, iar profesând se vede peste hotare.
Şi oricât de greu le-ar fi să-şi ştie unicul copil departe, soţii Arsenoiu l-au susţinut în tot ceea ce a întreprins Iulian. Aşa vor face şi de acum înainte. Se vor aşeza, ca de fiecare data, la masa discuţiilor, vor dezbate cu argumente pro şi contra, dar vor stabili de comun acord ce este cel mai bine. „Suntem prieteni, întotdeauna ne-am ascultat punctele de vedere. Au fost situaţii în care Iulian a avut dreptate şi, da, ne-am cerut scuze. Copilul trebuie să simtă în părinte un partener“, ne-a declarat Claudia Arsenoiu.
O solicitare atipică
Nu a putut să ne povestească din năzdrăvăniile fiului ei, pentru că a fost un copil cuminte. Dar îşi aminteşte de o solicitare atipică. „Mă amuză, ori de câte ori îmi aduc aminte, că mi-a cerut să-l bat ca să vadă cum e. Nu ştiu de unde, cum i s-a trezit această curiozitate Nu i-am îndeplinit dorinţa pentru că am considerat că vorba este cea mai importantă în toate situaţiile“, a completat mama lui Iulian.
Fiind din Văleni, în apropiere de Munţii Ciucaş şi amatori ai drumeţiilor montane, soţii Arsenoiu l-au „molipsit“ pe Iulian şi cu această pasiune. Împreună au călătorit peste tot prin ţară şi au urcat culmile Carpaţilor. Dar ca să le dea, totuşi, şi un motiv de emoţie, tânărul s-a ambiţionat ca pe unele vârfuri să urce cu bicicleta. Şi tot pedalând a descoperit toate colţişoarele judeţului.
De altfel, pentru această pasiune speră să obţină de la Moş o bicicletă mai performantă. „Nu că n-ar fi bună cea pe care o am acum, dar vreau una şi mai şi“.
Când rezultatele vorbesc…
Despre Iulian, cu siguranţă, vom mai auzi multe. Iar palmaresul de mai jos va deveni unul şi mai bogat pentru că un an fără noţiuni noi dobândite, fără competiţii şi premii este, pentru el, un an incomplet…
Clasa a IX a
Turneul Internaţional de Informatică Shumen, Bulgaria – Medalia de Argint
Clasa a VIII a
-European Junior Olympiad in Informatics – Medalie de Argint
-Junior Balkan Olympiad in Informatics- Medalie de Aur
-Turneul Internaţional de Informatica Shumen Bulgaria – Medalie de Bronz
-Romanian Masters of Informatics (seniori) – Medalie de Bronz
-Concursul Internaţional de Informatică InfO(1) Cup – Medalie de Aur la etapa naţională şi Medalie de Argint la etapa Internaţională
-Olimpiada Judeţeană de Informatică – Locul 1 (singurul punctaj maxim din România)
-Olimpiada Naţională de Informatică – Locul 1 şi Medalie de Aur
-Barajul pentru selecţia lotului naţional lărgit – Locul 1
-Calificare în prima echipă reprezentativă a României (Locul 2)
Clasa a VII-a
-Concursul Internaţional de Informatică InfO(1) Cup, etapa Internaţională – Medalie de Argint
-Olimpiada Judeţeană de Informatică – Premiul II
-Mathematical Grammar School Cup Belgrad – Medalie de Argint la secţiunea Informatică şi Medalie de Bronz la secţiunea Matematică
Clasa a VI-a
-Concursul Internaţional de Informatică pentru seniori InfO(1) Cup – Premiul III la etapa Naţională si calificare la etapa Internaţională
-Olimpiada Judeţeană de Matematică – Premiul II
-Olimpiada Judeţeană de Informatică – Premiul I
-Olimpiada Naţională de Informatică – Locul 4 şi Medalie de Aur
-Proiectul Internaţional de Matematică Aplicată Cangurul, etapa Naţională – Locul 1
-Concursul Interjudeţean de Matematică Regalul Generaţiei XXI- Locul II
Clasa a V-a
-Olimpiada Judeţeană de Informatică – Menţiune
-Olimpiada Judeţeană de Matematică – Premiul II
-Proiectul Internaţional de Matematică Aplicată Cangurul, etapa Naţională – Premiul II
-Concursul Cangurul Lingvist – Engleză, etapa Naţională – Premiul III
-Concursul Interjudeţean de Matematică Regalul Generaţiei XXI – Locul I
Autor: Consiliul Judetean Prahova