Ieri, 24 aprile 2020, la sediul Uniunii Asociatiilor de Proprietari a venit o persoană de sex feminine, pe care nu o știam. Din discuție în discuție am aflat că lucrează la Spitalul Județean de Urgență Ploiești ș ice m-a frapat la ea era lehamitea cu care discuta despre ce se întâmplă acolo. Am să păstrez anonimatul și am să spun nici numele și nici măcar secția la care lucrează, dar vă voi spune că ce m-a interesat sa aflu am aflat. Am vrut să știu dacă la Spitalul Județean cadrele medicale sunt testate zilnic, sau măcar la câteva zile pentru că, sincer, fiind prezentă în sediul Uniunii, atât eu cât și colegii mei puteam fi expuși, la fel cum sunt cadrele medicale zilnic. Sau așa am considerat și trebuia să știu dacă persoana cu care discutam a fost testată pentru a înțelege mai bine ce trăim. Răspunsul a fost clar: NU, nu am fost testați niciodată până acum. Nu vreau să panichez pe nimeni, dar după discuția cu această persoană, am înțeles haosul în care trăim, pentru că orice mi s-ar spune, un spital în condiții de pandemie este un focar de infecție pentru cadrele medicale, iar ei trebuie să fie primii protejați și testați. Numai că nu se întâmplă așa, după cum mi-a relatat persoana cu care am discutat. Pentru a mă lămuri l-am contactat pe Facebook pe directorul Direcției de Sănătate Publică, Bogdan Nica, căruia i-am adresat următoarele întrebări:
Sunt testate zilnic cadrele medicale din Spitalul județean?
Dacă nu sunt testate, care e motivul si cine raspunde pentru pericolul la care sunt expuși colegii celor, Doamne fereste, infestați?
Este DSP responsabilă de asigurarea testelor pentru cadrele medicale? Dacă da atunci cum asigură aceasta procedură? Dacă nu, care instituție este responsabilă?
Domnul Bogdan Nica mi-a răspuns, politicianistic, că “Nicăieri în lume nu sunt testați zilnic. E inutil. Îți explic în 10 minute”. După 10 ORE, am primit un răsuns pe care îl regăsiți în fasimil.
Las la o parte lipsa de seriozitate, sinonimă cu lipsa de respect pentru mine, pentru că atunci când spui 10 minute și se transformă în 10 ore. O înțeleg pentru că e stare de urgență și ce mi-a trimis d-ul Bogdan Nica a avut darul să confirme că se poate asigura testarea cadrelor medicale și nu doar când prezintă simptome, adică pe sistemul “las-o mă, că merge așa”. Iar cadrele medicale se îmbolnăvesc…
Confirmarea am primit-o astazi când cineva mi-a trimis o informare de presă:
INFORMARE DE PRESĂ
O asistentă a Spitalului Județean de Urgență Ploiești a fost confirmată sâmbătă, 25 aprilie, cu noul coronavirus. Potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Prahova, femeia s-a simțit rău și, având simptome specifice COVID-19, a fost testată, rezultatul fiind pozitiv.
În consecință, a fost declanșată o anchetă epidemiologică de către DSP Prahova, fiind testat întreg personalul medical care a asigurat tura de noapte în data de 24/25 aprilie, la secția unde activează și cadrul sanitar confirmat, dar și pacienții cu care asistenta a intrat în contact. În total sunt 45 de persoane.
Până la sosirea rezultatelor, contacții vor rămâne în izolare. Asistenta a fost transferată la Spitalul CFR Ploiești pentru a primi tratamentul specific COVID-19.
Să revenim la ce scrie în documentul trimis de d-ul Bogdan Nica, care răsăunde la întrebările : Sunt testate zilnic cadrele medicale din Spitalul județean? Dacă nu sunt testate, care e motivul si cine raspunde pentru pericolul la care sunt expuși colegii celor, Doamne fereste, infestați?
În documentul elaborate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile scrie negru pe alb că: Unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical și/sau pacienți prin tehnici RT-PCR, suplimentar față de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.
Înțelegem de aici că există cadrul legal pentru ca să fie testat personalul medical, dar și pacienții dacă cei care administrează și conduc unitățile medicale. Cine sunt aceștia? Sper să nu greșesc, dar decizia în acest caz ar aparține conducerii spitalului, iar banii ar fi asigurați de Consiliul Județean. În caz că nu se asigură condițiile de lucru și de sănătate pentru personalul medical, atunci Direcția de Sănătate Publică ar trebui să sesizeze Guvernul pentru a se găsi soluții de înființare a protocoalelor menționate.
Dar, din păcate, suntem la mâna destinului, pentru că nu-și asumă nimeni niște măsuri care ar veni în sprijinul românilor, fie că sunt cadre medicale sau pacienți, iar riscul de a deveni focare de infecție ambulante nu interesează pe nimeni. Cadrele medicale se duc acasă la familii, membri acestpra interacționează cu alte persoane în diverse moduri și de aici până la extinderea infestării nu e decât un pas. Nu sunt virusolog, dar așa văd eu lucrurile, la modul simplu și rational.
Având în vedere că ați citit informarea de mai sus în care am aflat cu toții că o asistentă de la Spitalul Județean a fost infstată cu COVID-19, se ridică niște întrebări la care, probabil, viața sau… moartea ne vor da răspuns, pentru că cei care conduc sistemul sanitar de sus in jos, sunt incapabili să ni-l dea:
- Dacă unitățile medical ear fi înființat protocoalele de testare a personalului medical s-ar mai fi infestat asistenta?
- Având în vedere că asistenta de la SpitaluL Județean s-a infestat raspunde cineva pentru că nu există un protocol care să permit testarea periodică, dacă nu chiar zilnică, a cadrelor medicale?
- Este suficientă doar o răspundere politică la vot pentru pierderea de vieți omenești, care ar putea să nu fie puse în pericol dacă cei care conduc și-ar asuma protocoale care să testeze personalul medical care interacționează cu pacienții infestați cu COVID-19?
Personal, aștept ca măcar de acum încolo să se schimbe ceva, mai ales că se preconizează o creștere a numărului de îmbolnăviri, iar cei care ne pot salva sunt tocmai cei lăsați în bătaia puștii de conducătorii sistemului sanitar. Ca cetățeni avem nevoie să știm că personalul medical din spital este perfect sănătos, este o garanție pentru cei care, din nefericire, ajung în spital în această perioadă.
Există o petiție și în acest sens, pe care vă invit să o semnați și să o distribuți, pentru că vine în sprijinul nostrum al tuturor. Descrierea petiției este mai jos, dar de semnat o puteți semna dând click AICI
Federația SANITAS din România, reprezentând interesele a peste 115.000 de angajați din sistemul public de sănătate și asistență socială, federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate sănătate și activități conexe, supune opiniei publice prezenta PETIȚIE, prin care solicităm TESTAREA moleculară pentru COVID-19, a întregului PERSONAL ANGAJAT și a tuturor PACIENȚILOR internați în unitățile sanitare publice și a CONTACȚILOR direcți, deoarece de SĂNĂTATEA personalului depind în mare măsură modul și timpul în care noi ca țară vom ieși din această criză cumplită.
Susținerea noastră este bazată pe evoluția acestei pandemii în țări cu un sistem medical mult mai bine pus la punct față de cel românesc și a faptului că până în momentul de față, peste 15% din persoanele diagnosticate cu COVID-19 în România provin din rândurile personalului medical și auxiliar, pus la grea încercare, în aceste vremuri, în care au fost lăsați de autorități fără echipamente de protecție elementare.
Prin această PETIȚIE solicităm ca în perioada următoare să se testeze cu PRIORITATE NAȚIONALĂ întreg personalul angajat în spitalele publice, în DSP-urile aflate în prima linie a anchetei epidemiologice, cât și a tuturor pacienților din sistemul public de sănătate și a contacților direcți ai acestora (simptomatici și asimtomatici).
De asemenea, dorim să atragem atenția că la nivelul FEDERAȚIEI SANITAS avem un număr foarte mare de SESIZĂRI venite de la membrii noștri de sindicat, care reclamă:
– lipsa echipamentului de protecție,
– modul netransparent și discriminatoriu în care echipamentul de protecție este distribuit, de la nivel central până la nivelul secțiilor din spitale (spre exemplu, banala mască de față, stând încuiată în ”seiful” șefului de secție),
– lipsa de transparență în comunicarea informațiilor oficiale cu privire la măsurile concrete care privesc managementul situațiilor de criză în unitățile sanitare și managementul personalului angajat,
– lipsa procedurilor și a protocoalelor survenite ca urmare a ezitărilor cu care autoritățile române au acționat până în prezent,
– demisiile unor cadre medicale din sistem prezentate și în fața opiniei publice.
Toate acestea au condus la o uriașă instabilitate și nesiguranță la locul de muncă pentru întreg personalul angrenat în lupta cu virusul.
Având în vedere că în unitățile sanitare au loc în mod curent numeroase intervenții curente legate de nașteri, traumatisme, AVC-uri, boli cardiovasculare, intervenții chirurgicale ș.a.m.d., ducând la o interacțiune