Parlamentul va vota candidatura lui Jean-Claude Juncker pentru Președinția Comisiei Europene
Marți la ora 12.30, Parlamentul va vota, prin vot secret, asupra nominalizării lui Jean-Claude Juncker la funcția de Președinte al Comisiei Europene, după dezbaterea cu liderii grupurilor politice, care va începe la ora 10.00.
Juncker, fost premier al Luxemburgului și președinte al Eurogrup, a fost ales drept candidat al PPE la funcția de Președinte al Comisiei Europene înainte de alegerile europene.
După ce PPE a devenit cel mai mare grup în Parlament, Juncker a fost primul candidat pentru a-i urma lui José Manuel Barroso.
Consiliul European l-a nominalizat oficial pe Juncker în data de 27 iunie, cu 26 de state fiind în favoarea acestei nominalizări și două împotrivă. Acum el trebuie să fie votat de o majoritate calificată (376 voturi) în Parlament.
Juncker și-a prezentat prioritățile în cursul audierilor desfășurate în cadrul grupurilor politice din Parlament în 8 și 9 iulie, când a căutat sprijin pentru programul său politic.
Marți dimineață el va face o declarație în sesiunea plenară, urmată de o dezbatere cu liderii grupurilor politice.
Procedura de alegere a Președintelui Comisiei Europene
Președintele Comisiei Europene este ales de Parlament la propunerea Consiliului European, care trebuie să țină cont de rezultatele alegerilor și să consulte noul Parlament înainte de a face nominalizarea sau nominalizările.
Dezbatere: marți, 15 iulie la 10:00
Vot: marți, 15 iulie la 12:30
Procedură: Alegerea Președintelui Comisiei Europene
Conferință de presă: Președintele Schulz și Jean-Claude Juncker imediat după vot (TBC)
Dezbatere cu Comisia Europeană despre negocierile privind tratatul transatlantic
Comisarul pentru comerț Karel de Gucht va prezenta marți Parlamentului evoluțiile privind negocierile cu SUA pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț (TTIP). Deputații se vor interesa despre modalitățile prin care Comisia ține cont de condițiile pe care Parlamentul le-a pus în urmă cu un an, atunci când a aprobat începerea negocierilor.
Dezbaterea în plen coincide cu a șasea rundă de negocieri, care va avea loc în Bruxelles între 14 și 18 iulie.
Dezbatere: marți, 15 iulie
Procedură: Declarație a Comisiei (fără rezoluție)
Șomajul în rândul tinerilor
Parlamentul va vota miercuri la prânz recomandările privind reducerea șomajului în rândul tinerilor în UE, după o dezbatere cu comisarul László Andor responsabil pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.
Aceste recomandări reprezintă primul efort al noului Parlament de a aborda problema persistentă a ratei mari de șomaj în rândul tinerilor cu vârste mai mici de 26 de ani, în întreaga Europă, dar mai ales în țările atinse de criză.
În 2013, Parlamentul anterior a adoptat două rezoluții privind șomajul în rândul tinerilor, una prin care cerea statelor membre ale UE să ușureze mutarea tinerilor dintr-o țară în alta pentru job sau cursuri, iar cealaltă în care cerea UE să sprijine stagiaturile și uceniciile, pentru care să fie create standarde de calitate.
Parlamentul a modificat și regulile Fondului european pentru ajustarea la globalizare (EGF), pentru a permite ca tinerii să primească ajutor temporar atunci când nu au loc de muncă și nu sunt înregistrați la studii sau cursuri, cu condiția ca ei să provină din regiuni atinse de concedieri masive.
Procedură: rezoluție pe subiecte de actualitate
Dezbatere și vot: miercuri, 16 iulie
Concediul de maternitate: planurile Comisiei de a retrage directiva UE
Marți, deputații vor dezbate, în urma declarațiilor Comisiei și Consiliului, planurile de a retrage propunerea de directivă UE privind concediul de maternitate, după un blocaj de patru ani în Consiliu. Deputații au modificat prima variantă în octombrie 2010, prelungind concediul de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni plătite integral și introducând concediu de paternitate de două săptămâni.
Propunerea inițială a Comisiei Europene ar fi extins concediul de maternitate plătit de la 14 la 18 săptămâni.
Concediul de paternitate
Parlamentul a modificat propunerea inițială, dând, astfel, dreptul taților la cel puțin două săptămâni de concediu de paternitate, plătite integral, în cursul concediului de maternitate.
Deputații au mai adăugat și clauze care să prevină concedierea lucrătoarelor însărcinate pe toată durata de la începutul sarcinii până la cel puțin șase luni după încheierea concediului de maternitate și care să le protejeze sănătatea și siguranța la locul de muncă.
În octombrie 2008, Comisia a propus revizuirea legislației actuale (Directiva 92/85), ca parte a pachetului ”echilibru între viața profesională și cea privată”, conform Convenției pentru protejarea maternității din 2000 a Organizației Internaționale a Muncii. În octombrie 2010, Parlamentul a încheiat prima lectură și a depus legislația modificată la Consiliu. Retragerea a fost anunțată de Comisie în Programul privind o reglementare adecvată și funcțională.
Vot privind cererea Lituaniei de a adera la Euro
Cererea Lituaniei de a se alătura zonei Euro anul viitor va fi dezbătută marți și votată miercuri. Propunerea de rezoluție a Parlamentului, care trebuie mai întâi aprobată de Comisia pentru afaceri economice și monetare luni, ”susține adoptarea monedei euro de către Lituania la 1 ianuarie 2015”, așa cum și Comisia Europeană a susținut, iar Consiliul European din 27 iunie a confirmat.
Rezoluția a fost elaborată de Werner Langen (PPE, DE). Planurile privind aderarea la euro a Lituaniei vor primi confirmarea finală cel mai probabil în cursul Consiliului pentru afaceri generale din 23 iulie.
Lituania va deveni astfel cel de-al 19-lea stat membru al zonei Euro, după Lituania (2004), Estonia (2011), Slovacia (2009), Cipru și Malta (2008), Slovenia (2007), Grecia (2001) și Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia și Finlanda (1999).
Vot: miercuri, 16 iulie
Procedură: Consultare
Patru noi Comisari îi înlocuiesc pe cei care au devenit deputați europeni
Patru noi comisari europeni, nominalizați pentru a-i înlocui pe cei care au devenit deputați europeni, vor fi audiați de comisiile parlamentare luni. Cei patru care preiau funcțiile pentru restul mandatului Comisiei actuale sunt: Jyrki Katainen (Finlanda), Ferdinando Nelli Feroci (Italia), Martine Reicherts (Luxemburg) and Jacek Dominik (Polonia). Plenul va vota nominalizările miercuri dimineață.
Mandatul Comisiei actuale expiră la data de 31 octombrie 2014.
Conform Regulamentului Parlamentului, comisarii candidați vor fi invitați să apară în comisiile de specialitate din aria lor de responsabilitate.
Katainen, înlocuitor pentru Olli Rehn, va fi audiat de comisia pentru afaceri economice și monetare.
Nelli Feroci, înlocuitor pentru Antonio Tajani, va fi audiată de comisia pentru industrie, cercetare și energie.
Reicherts, înlocuitor pentr Viviane Reding, va fi audiată în comisia pentru libertăți civile.
Dominik, înlocuitor pentru Janusz Lewandowski, va fi audiat în comisia pentru bugete.
Votul privind nominalizările
Nominalizările vor fi supuse la vot în plen jmiercuri dimineață. Dacă vor primi majoritatea voturilor exprimate, noii comisari vor prelua imediat funcțiile.
Vot: miercuri, 17 iulie
Procedură: Consultare