Take a fresh look at your lifestyle.

PE: acces deschis pentru furnizorii de internet, interzicerea taxelor de roaming

Cea mai recentă propunere legislativă privind “pachetul telecom” în UE votată de Parlament joi prevede ca furnizorii de acces la internet să nu poată bloca sau încetini serviciile din motive economice sau de altă natură. Deputaţii au votat şi pentru ridicarea taxelor de „roaming” pentru utilizarea telefoanelor mobile într-un alt stat membru, începând cu 15 decembrie 2015.

„Votul de azi reprezină un pas important pentru consolidarea pieţei unice a telecomunicaţiilor”, a spus Pilar del Castillo Vera (PPE, ES), coordonatorul activităţii parlamentare pe acest subiect. „Parlamenul vrea abolirea până la 15 decembrie, a preţurilor cu amănuntul pentru serviciile de roaming pentru a suna, a trimite mesaje şi pentru utiliarea internetulu, precum şi îmbunătăţirea gestiunii spectrului radioelectric pentru a dezvolta 4G şi 5G în toată Europa”.

„Am obţinut garanţii suplimentare pentru a menţine deschiderea internetului, asigurând că utilizatorii pot folosi aplicaţiile şi serviciile pe carele doresc, precum şi pentru consolidarea internetului ca factor cheie pentru competitivitate, creştere economică, locuri de muncă, dezvoltare socială şi inovaţie”.

Raportul a fost votat cu 534 de voturi la 25, cu 58 de abţineri.

Acces egal la internet pentru furnizorii de servicii

Deputaţii vor reguli clare pentru a preveni ca furnizorii de acces la internet să promoveze unele servicii în defavoarea altora. Regulatorul UE pentru telecom, BEREC, a raportat că mai mulţi furnizori de acces la internet au blocat sau au încetinit servicii de tipul Skype, utilizat pentru efectuarea de apeluri telefonice prin internet.

Furnizorii de acces la internet ar putea oferi în continuare servicii specializate de o mai mare calitate, cum ar fi video la cerere şi aplicaţii de clouding, atâta vreme cât aceste servicii nu sunt furnizate ”în detrimentul disponibilităţii sau calităţii serviciilor de acces la internet” oferite altor companii sau servicii.

Deputaţii au scurtat lista Comisiei Europene privind cazurile ”excepţionale” în care furnizorii de acces la internet ar putea fi îndreptăţiţi să blocheze sau să încetinească internetul. Deputaţii spun că aceste practici ar trebui permise doar pentru a implementa o decizie a tribunalului, pentru a asigura securitatea reţelei sau congestiile temporare ale acesteia. Dacă astfel de ”măsuri de administrare a traficului” sunt utilizate, ele trebuie să fie ”transparente, nediscriminatorii şi proporţionate” şi ”nu trebuie menţinute mai mult decât este necesar”, mai spun ei.

Eliminarea taxelor de “roaming” în 2015

Deputaţii au modificat textul şi în sensul de a interzice taxele ”roaming” (taxe suplimentare pentru utilizarea unui telefon mobil pentru a suna, a trimite mesaje sau a accesa internetul într-un alt stat membru) peste tot în UE, începând cu 15 decembrie 2015. În cazul utilizării abuzive a serviciilor de roaming, ar putea fi totuşi aplicate unele taxe limitate, în mod excepţional, spun deputaţii.

Deputaţii subliniază că accesul la internet ar trebui să fie asigurat în concordanţă cu principiul „neuralităţii intenetului” care presupune ca tot traficul internet să fie tratat în mod egal, fără discriminare, restricţii sau interferenţe, independent de cel care trimite sau de cel care primeşte, de tip, conţinutut, aparat, serviciu sau aplicaţie.

Ce urmează

PE a votat prima lectură a propunerii legislative, pentru a consolida activitatea desfăşurată până acum şi a o transfera Parlamentului viitor. Astfel, deputaţii noi aleşi în mai pot continua activitatea desfăşurată în legislatura actuală.

Legături externe
Textele adoptate vor fi disponibile aici (03.04.2014)
Înregistrarea dezbaterii (03.04.2014)
Despre raportor – Pilar del Castillo Vera (PPE, ES)
EbS+
Material audiovizual


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy