Take a fresh look at your lifestyle.

Parlamentul European cere reforma impozitului pe profit

Parlamentul își prezintă ideile despre cum ar putea fi create impozite pe profit mai corecte în Europa, într-o rezoluție votată miercuri. Deputații cer statelor membre UE să cadă de acord asupra unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în parte în care companiile multinaționale să prezinte profiturile și taxele, precum și asupra unei baze comune consolidate pentru impozitul pe profit, unor definiții comune pentru termenii impozitării și transparenței și responsabilității privind reglementările lor naționale de impozitare pentru companii – până acum secrete.

Rezoluția redactată de Elisa Ferreira (S&D, PT) și Michael Theurer (ALDE, DE) a fost aprobată cu 508 voturi pentru la 108 împotrivă și 85 de abțineri.

Deputații cred că firmele multinaționale ar trebui să plătească taxe acolo unde fac profit. Ei cred că actuala competiție privind impozitul pe profit – ce duce la planificare agresivă a taxelor și evaziune, fără un cadru agreat – este dăunătoare. Pe lângă pierderile de venituri publice, ei consideră că este incorect ca marile companii să nu plătească aproape nimic pe profiturile lor, în timp ce cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii trebuie să plătească impozite întregi.

Raportare pe fiecare țară, bază consolidată comună pentru impozitul pe profit

Parlamentul recomandă introducerea unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în care firmele multinaționale să prezinte datele financiare, inclusiv profiturile, taxele plătite și subvențiile primite. De asemenea, Parlamentul cere introducerea unor definiții clare privind ”substanța economică” și alți factori care determină facturile pentru impozitul pe profit.

Un acord comun mai este necesar și pentru ce este permis în termeni de prevederi de impozitare și ”acorduri de transfer al prețurilor” avansate (cum sunt valorizate tranzacțiile în interiorul aceluiași stat). Cea mai bună metodă pentru a realiza acest lucru este eliminarea regimurilor preferențiale și dezechilibrelor dintre sistemele naționale de impozitare. Cele mai multe elemente care duc la eroziunea bazei de impozitare la nivel european ar putea fi eliminate prin introducerea unei baze comune consolidate la nivel european pentru impozitul pe profit, care ar trebui introdusă cât mai repede, adaugă deputații.

Transparența

Deputații cer statelor membre UE să comunice sistematic reglementările lor naționale și alte informații privind taxele care au un impact asupra altor state membre. Ei insistă să fie trimise aceste informații și la Comisia Europeană, astfel încât aceasta să poată juca rolul de supraveghetor al competiției, așa cum s-a întâmplat în cazurile Starbucks și Fiat.

O mai mare protecție pentru denunțători

Denunțătorii ale căror dezvăluiri promovează interesul public ar trebui să fie mai bine protejați, se arată în text, subliniind că dezvăluirile ”Luxleaks” au fost făcute de jurnaliști de investigație pe baza unor informații primite de la fostul angajat ”Big Four” Antoine Deltour, care acum este în proces în Luxemburg.

Legături externe
 
Textele adoptate vor fi disponibile aici (25.11.2015)
 
Înregistrarea dezbaterii (24.10.2015)
 
Conferința de presă (24.10.2015)
 
Materiale audio-video
 
Alte comunicate de presă privind activitatea comisiei pentru decizii fiscale
 
Interviu cu raportorii
 
Analiză PE

APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy