Take a fresh look at your lifestyle.

Parlamentul aprobă bugetul UE pentru 2014 şi 2015

Miercuri, Parlamentul a aprobat propunerea de buget UE pentru 2015 şi amendamentele la bugetul 2014. Bugetul prevede 145, 32 miliarde în angajamente şi 141,21 miliarde în plăţi pentru 2015, precum şi extra 4,25 miliarde pentru a plăti facturile restante în 2014.

„Este clar că sumele pe care trebuie să le acceptăm vor stabiliza cel mult nivelul datoriilor europene. Speranţa vine de la planul de plăţi destinat să micşoreze volumul facturilor neplătite”, a spus preşedintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis (ALDE, FR), în dezbaterea finală privind bugetele, din 16 decembrie. ”Guvernele au acceptat angajamentele politice, însă nu au mai plătit ceea ce datorau. Trebuie să amintim din nou că plăţile sunt doar consecinţele tehnice ale angajamentelor?”, a întrebat el.

Priorităţile Parlamentului au fost să asigure destui bani pentru a plăti cele mai urgente facturi restante de la contractorii care au lucrat în statele membre la proiecte finanţate de UE; să cadă de acord asupra unui plan detaliat privind plata tuturor facturilor restante acumulate; şi să asigure finanţări pentru investiţii în arii prioritare pentru UE, conform angajamentelor politice.

Plăţi: 4,25 miliarde de euro mai mult pentru 2014, compromis pentru 2015

Negociatorii Parlamentului au obţinut resurse suplimentare pentru a plăti facturile venite la contractorii UE, cum ar fi asociaţii locale, organizaţii non-guvernamentale şi firme mici. Compromisul pentru 2015 asigură plăţile către beneficiari în domeniile cele mai afectate de plăţi întârziate

Planul de plăţi

La insistenţele Parlamentului, Comisia Europeană va prezenta un plan pentru rezolvarea problemei facturilor neplătite, care au atins nivelul de 23,4 miliarde de euro la sfârşitul lui 2013 şi probabil va ajunge la 25 miliarde la sfârşitul lui 2014, conform celor mai recente previziuni ale Comisiei. Planul va defini un ”nivel suportabil” pe care nivelul facturilor neplătite nu ar trebui să îl depăşească.

Utilizarea veniturilor suplimentare pentru reducerea întârzierilor

Parlamentul a dorit ca cele 8,88 miliarde venituri suplimentare din amenzile aplicate companiilor care au încălcat legislaţia UE privind competiţia să fie utilizare pentru reducerea întârzierilor la plata facturilor. Statele membre au fost de acord să utilizeze 3,53 miliarde de euro din această sumă pentru facturile neplătite, restul de bani urmând să intre în bugetele lor.

Ceva mai mult pentru creştere economică şi politică externă

Parlamentul a reintrodus 0,5 miliarde de euro din tăierile cerute de Consiliu în angajamente, cele mai afectate fiind competitivitatea, cetăţenia şi acţiunile externe. Parlamentul a mai negociat şi 45 milioane mai mult pentru plăţi în programul de cercetare şi dezvoltare Orizont 2020 şi 16 milioane de euro mai multe pentru programul de schimburi studenţeşti Erasmus+. Pentru politica externă, bugetul de plăţi a fost crescut cu 32 milioane. Agenţiile de supraveghere bancară şi Frontex au primit mai multe fonduri.

Background

Bugetul UE pentru 2015 acordă cu 2% mai mulţi bani pentru proiecte decât cel din 2014 şi este suficient pentru a asigura 1% mai mult pentru plăţi. Din această sumă, 88% se va cheltui în şi de către statele membre, 6% merge către politica externă, iar 6% este folosit pentru administrarea UE. Întregul buget UE reprezintă puţin mai mult de 1% din PIB-ul EU-28. Propunerea de buget este prezentată de Comisie şi modificată de Consiliu şi de Parlament.

Legături externe
Textele adoptate vor fi disponibile aici (17.12.2014)
Înregistrarea dezbaterii (16.12.2014)
Conferinţa de presă (17.12.2014)
Infografice – Bugetul UE explicat: cheltuieli şi contribuţii pe stat membru
Studiu al Serviciului de cercetare al PE


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy