Camelia Bogdan, celebra judecătoare care l-a condamnat pe mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, la 10 ani de detenţie, a comentat pentru România Curată decizia CSM de excludere a ei din magiustratură. Judecătoarea a fost desemnată de două ori de către cititorii României Curate drept câştigătoare a premiului pentru curaj în exercitarea Justiţiei.
Secţia pentru judecători a CSM a decis excluderea Cameliei Bogdan pentru a doua oară din magistratură. De această dată, decizia a fost luată în unanimitate pentru că judecătoarea ar fi încălcat principiul repartizării aleatorii a dosarelor. În 2016, pe când era la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, Cameliei Bogdan i s-ar fi repartizat mai multe dosare ale colegei ei, Georgiana Tudor, după ce aceasta a intrat în concediu. După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în mai 2016, condamnări si confiscarea unor sume de bani, printre cei vizaţi fiind şi notarul Jan Andrei, soţul Laurei Andrei, fosta şefă a Tribunalului Bucureşti. Este vorba de dosarul Ultra Pro Computers..
Sentinţa judecătoarei Bogdan a fost însă casată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie tocmai pentru că a judecat dosarul până la capăt, în locul magistratului titular, Georgiana Tudor.
Ce spune Camelia Bogdan
„Dacă ilegalităţile comise împotriva mea nu vor fi cenzurate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, voi avea de ales între o carieră didactică sau de specialist în materia combaterii spălării banilor/recuperării produsului infracţiunii, în Europa fiind de interes pentru mine şi instituţia Procurorului European, în măsura în care se va pune accentul pe formarea de investigatori financiari de către Colegiul de investigaţii financiare înfiinţat în cadrul Universităţii din Strasbourg.
Voi lupta bineînţeles pentru îndreptarea ilegalităţilor săvârşite pe bandă rulantă de către Secţia pentru judecători, care mi-a cenzurat declaraţia şi mi-a respins toate probele în apărare, de unde puteam demonstra că nu am săvârşit niciodată abaterea disciplinară constând în nerespectarea în mod grav şi repetat a dispoziţiilor principiului repartizării aleatorii.
Dimpotrivă, aşa cum am arătat şi în doctrină, am intrat în locul unui coleg care era plecat în concediu de studiu în Statele Unite şi care citase 7 martori. 5 s-au prezentat spre a fi audiaţi. Începînd cercetarea judecatorească, conform principiilor dezvoltate de CEDO în cauzele Cutean şi Beraru, este necesar ca judecatorul unic să perceapă nemijlocit întregul probatoriu dedus judecăţii.
Mai multe puncte de vedere ale judecatoarei Camelia Bogdan puteti citi pe Romania Curata
Credeti ca prietenii dvs. ar fi interesati? Distribuiti acest articol pentru ei!