Take a fresh look at your lifestyle.

Oana Antonescu: Cetăţenii europeni sunt nemulţumiţi de diferenţele de calitate dintre produsele comercializate în UE

Eurodeputata Oana Antonescu (PPE) organizează mâine la Bruxelles, o dezbatere cu privire la diferenţele de calitate şi dintre diferite produse vândute la nivelul Uniunii Europene sub aceeaşi etichetă, de către companiile multinaţionale.

„Numeroase sesizări şi reclamaţii primite din partea cetăţenilor europeni mi-au atras atenţia asupra acestei probleme: se întâmplă frecvent ca un suc sau un șampon cumpărat la Târgoviște sau la Praga să nu aibă aceeași calitate precum același produs cumpărat la München sau la Lyon. Chiar dacă eticheta sau denumirea sunt identice, calitatea diferă, în defavoarea statelor noi membre UE. Din păcate, în acest moment nu există reguli europene care să pedepsească acest comportament discriminatoriu, deși europenii sunt conștienți de aceste diferențe de calitate. Este inadmisibilă existenţa unor consumatori de categoria a doua în Uniunea Europeană”, subliniază Oana Antonescu.

Problema diferenţelor de calitate dintre produsele comercializate la nivelul Uniunii Europene a constituit obiectul mai multor dezbateri din Parlamentul European şi a numeroase întrebări adresate Comisiei Europene. Oana Antonescu, alături de mai mulţi membri ai Parlamentului European, au subliniat necesitatea îmbunătăţirii cadrului legislativ din domeniu, în vederea creşterii transparenţei şi a competiţiei la nivelul Uniunii Europene. Răspunsurile Comisiei Europene au evitat până în prezent substanţa dezbaterilor publice şi a sesizărilor cetăţeneşti, susţinând că unica obligaţie a producătorilor este de a comercializa produse ce respectă standardele europene de sănătate şi siguranţă.

Cu toate acestea, studii realizate de cercetători europeni şi de asociaţii de protecţie a consumatorilor au subliniat existenţa unor importante diferenţe între produsele comercializate în statele membre, din perspectiva calităţii, preţurilor şi compoziţiei.

Dezbaterea va fi moderată de Kate Trollope, iar printre participanţi se vor număra reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Universităţii Republicii Cehe, ai Asociaţiei Slovace pentru Consumatori, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din România şi ai mediului de afaceri.

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, este membru al Comisiei de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară, precum şi al Comisiei de Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European.

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy