Poliţiştii prahoveni au identificat 18 suspecţi, membrii ai unei grupări organizate specializată în comiterea de infracţiuni.
Poliţiştii şi procurorii prahoveni au documentat timp de mai multe luni, activitatea celei mai importante grupări infracţionale din judeţ specializată în comiterea următoarelor categorii de fapte: tâlhărie, acte de cămătărie urmate de şantaj, prostituţie şi proxenetism, furt de autoturisme şi înmatricularea acestora cu acte false, dar şi furturi din societăţi comerciale, locuinţe şi anexe gospodăreşti, fapte comise pe raza municipiilor Ploieşti şi Câmpina şi a localităţilor limitrofe.
Astfel, în cursul acestei dimineţi, poliţiştii împreună cu forţe ale Jandarmeriei au descins la 27 de locaţii aparţinând membrilor grupării, percheziţiile desfăşurându-se în Ploieşti, Câmpina, Băicoi şi localităţile limitrofe efectivele mobilizate însumând aproximativ 200 de oameni ai legii.
La locuinţele percheziţionate, aparţinând celor 18 membrii ai grupării, au fost găsite mai multe bunuri susceptibile că provin din comiterea de infracţiuni (bani, bijuterii, aparatură electronică, centrale termice, parfumuri), dar şi obiecte care ar fi putut servi la comiterea unor astfel de fapte.
Totodată, la una din locuinţele suspecţilor a mai fost găsit un autoturism înmatriculat în Germania, despre care există indicii că ar fi fost sustras şi înmatriculat în fals.
La finalizarea percheziţiilor, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova au fost conduse, pentru audieri, cele 18 persoane suspecte faţă de care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni contra patrimoniului, o parte din suspecţi urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările sunt continuate de poliţişti, împreună cu procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, faţă de toţi membrii grupării în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.
Infracţiunea de şantaj este prevăzută de actualul Cod penal în art. 194, în cadrul secţiunii care trateaza infracţiunile contra libertăţii persoanei.
„Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Când constrângerea constă în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, pentru soţul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”
Şantajul este fapta care lezează sau este posibil să lezeze dreptul persoanei şantajate de a-şi manifesta voinţa şi de a dispune de aptitudinile sale, respectiv constrângerea unei persoane prin violenţă sau ameninţare să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva dacă fapta este comisă spre a dobândi un folos injust pentru sine sau pentru altul.
Obiectul juridic special este complex, constituindu-l relaţiile sociale referitoare la libertatea psihică a persoanei şi în mod adiacent relaţiile sociale referitoare la proprietatea privată ori cele periclitate prin acţiunea făptuitorului de a urmări fără drept un folos.