Ați auzit cu toții de jurământul lui Hippocrate, pe care medicii îl depun. L-am găsit intr-o carte și m-am gândit că v-ar plăcea să-l știți și voi, pentru că este insiprațional și motivațional.
Iată-l:
„Promit și jur sa fiu fidel legilor onoarei și probității în exercitarea medicinei. Voi oferi îngrijiri gratuite nevoiașilor nu voi cere niciodată vreo răsplată mai mare decât munca depusă. mea va păstra tăcerea asupra secretelor ce-mi sunt încredințate, iar starea mea nu va servi pentru a corupe moravurile sau a favoriza fărădelegea. datoria copiilor față de pacientul meu. Chiar și sub amenințare, nu voi permite să fac uz de cunoștințele mele medicale împotriva legilor umanității. .Fie ca oamenii să mă respecte așa cum eu sunt fidel promisiunilor mele să fiu acoperit de oprobiu si disprețul confraților mei, dacă nu voi fi fidel acestor legi”.
Sincer, mi-a placut atat de tare acest juramant, incat am zis să il vada cat mai multi oameni, care ca și mine, nu îl stiu cum e formulat de peste 2000 de ani. Pe parcursul transcrieri mi-a venit ideea să vă aduc spre cunoaștere și juramintele Presedintelui tarii, primului-ministru, ministrilor si celialti membri ai Guvernului, Deputaților și Senatorilor, ale primarilor și consiliilor locali, prefectului, magistratilor si politistilor si sa tragem concluzia impreuna.
Ce putem intelege din existenta acestor juraminte pe care sunt obligati sa le depuna cei care obtin functiile mentionate? In primul rand, putem intelege faptul ca prin aceste jurmainte se urmareste ca, prin respectarea lor, tara sa fie condusa corect prin respectarea si aplicarea legilor tarii, „prin indeplinirea atribuitiilor cu onoare, constiinta si fara partinire, pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman”. Am cumulat din fiecare juramant valorile cele mai importante, pe care omul care il depune, se obliga sa le respecte si sa le apere.
Prin urmare, dragi cititori Intransigent, vazand cu totii ca sistemul de sanatate este la pamant, cel educational nici el nu da cele mai bune roade, mediul de afaceri este solid doar in zona in care este si politicul bagat…Ca sa nu mai vorbim de sistemul de justitie, in care unii magistrati isi permit sa se creada Dumnezei, pentru ca sunt tinuti in brate de colegii de breasla de la Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, sau unde unii politisti uita ca sunt platiti pentru a se pune in slujba dreptatii si nu a infractorilor, concluzia pe care o tragem este: Nerespectarea juramintelor de credinta, asa cum sunt ele descrise aici si in baza legilor care obliga la respectarea lor, este cauza principala a corputiei din Romania.
Daca toti acesti oameni ar respecta juramintele de credinta pe care se obliga prin viu grai si in scris sa le semneze, atunci ar exista separatia puterilor in stat, cetateanul si drepturile lui ar fi respectate, pentru ca legile deja existente ar fi aplicate, iar cei care le incalca ar raspunde pentru incalcarea lor. Numai ca, nerespectarea juramintelor legal constituite si impuse, protejeaza, pe cale de consecinta, nu cetateanul corect, ci pe acela care are relatii sus puse si scapa basma curata in baza lor si, bineinteles, pentru pretul corect. Au fost nenumarate cazuri in toate domeniile de activitate care sustin ceea ce relatez aici, presa a vorbit despre ele pe larg.
Ceea ce cititi nu este doar un articol de presa, ci o invitatie la constientizare si intelegere a motivului principal pentru care traim in mocirla de atata amar de vreme. Al doilea motiv este ca sistemul de promovare sau de obtinere a functiilor nu este bazat pe competenta ci pe slugarniciei si pe cat mai coruptibil poate fi cel pus in functie pentru a aduce beneficiile materiale grupurilor de interese din care face parte. Restul motivelor nici nu mai conteaza. Daca acestea doua ar fi monitorizate si s-ar actiona impotriva lor, atunci Romania ar mai avea o sansa la a nu mai fi ultima tara din Uniunea Europeana la toate capitolele. Avem resursele si inteligenta de a fi printre primii.
Va invit sa cititi toate juramintele de credinta, institutite prin lege pentru functiile cele mai importanta in stat si la nivel local si a caror respectare e nevoie sa existe cu aeevarat, iar de nu va exista cei vinovati sa fie trasi la raspundere.
Presedintele Romaniei, primul ministru, ministrii si ceilalti membri ai guvernului
Constitutia
Validarea mandatului şi depunerea jurământului
ARTICOLUL 82
(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.
(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
ARTICOLUL 104
- Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82.
- LEGE nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor
ARTICOLUL 3
(1) După constituirea legală a Camerei Deputaţilor şi a Senatului, fiecare deputat şi fiecare senator depune în faţa plenului Camerei din care face parte, întrunită în şedinţă solemnă, jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor:
„Jur credinţă patriei mele România;
Jur să respect Constituţia şi legile ţării;
Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;
Aşa să mă ajute Dumnezeu.”
(2) Jurământul de credinţă se poate depune şi fără formula religioasă, care se înlocuieşte cu formula:
„Jur pe onoare şi conştiinţă”
şi aceasta prefaţează jurământul.
Primarii, consilierii locali
Codul Administrativ
Art. 536- Actul administrativ de numire în funcţia publică
(4) La intrarea în corpul funcţionarilor publici, funcţionarul public depune jurământul de credinţă în termen de 3 zile de la emiterea actului administrativ de numire în funcţia publică. Jurământul are următoarea formulă: „Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să îndeplinesc conştiincios îndatoririle ce îmi revin în funcţia publică în care am fost numit, să păstrez secretul profesional şi să respect normele de conduită profesională şi civică. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Formula religioasă de încheiere va respecta libertatea convingerilor religioase, jurământul putând fi depus şi fără formula religioasă.
(5) Depunerea jurământului prevăzut la alin. (4) se consemnează în scris. Refuzul depunerii jurământului se consemnează în scris şi atrage revocarea actului administrativ de numire în funcţia publică. Obligaţia de organizare a depunerii jurământului aparţine persoanei care are competenţa
legală de numire.
(6) Constatarea nulităţii actului administrativ de numire produce efecte pentru viitor.
Prefectii
Codul administrativ
Art. 251- Numirea şi eliberarea din funcţie a prefectului şi a subprefectului
(3) La numirea în funcţie, prefectul depune următorul jurământ în faţa Guvernului, respectiv a prim-ministrului sau a unui ministru desemnat, în limba română: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună-credinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului. . ./municipiului Bucureşti. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si magistratilor:
ART. 34 Jurisprudență
(1) Înainte de a începe să-şi exercite funcţia, judecătorii şi procurorii depun următorul jurământ: „Jur să respect Constituţia şi legile tarii, să apar drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Referirea la divinitate din formula jurământului se schimba potrivit credinţei religioase a judecătorilor şi procurorilor şi este facultativă..
(4) Depunerea jurământului se consemnează într-un proces-verbal, care se semnează de conducătorul instanţei sau, după caz, al parchetului şi de 2 dintre judecătorii sau procurorii prezenţi, precum şi de cel care a depus jurământul.
Articolul 23 din Statutul Poliţistului
‘Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin potrivit funcţiei şi să respect secretul profesional. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!