Take a fresh look at your lifestyle.

Minstrul Justitiei pune pe jar sindicalistii ANP din cauza cheltuielilor pentru despagubirea detinutilor

Tudorel Toader, in opinia unora, poate cel mai slab ministru de Justitie sau daca nu cel mai slab, cu siguranta, cel mai controversat, face gafa dupa gafa. Dupa ce, recent, in subordinea sa fiind Curtea De Apel Prahova a pierdut documentele de extradare pentru Sebastian Ghita, cel mai recent scandal pe care l-a creat Tudoret Toader este cel legat de despagubirile detinutilor. Sindicatele din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sustin ca, periodic, trebuie a corecteze ”incercarile de dezinformare ale ministrului Justitiei”.

Reprezentantii acestor sindicate afirmă că despagubirea detinutilor care au stat în conditii necorespunzatoare va costa statul intre 370 si 550 de milioane de euro. ”Mai nou, încearcă să ne convingă că, deşi a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o”, susţin sindicaliştii, relatează news.ro.

”Periodic, ne aflăm în neplăcuta situaţie de a corecta încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei, care – mai nou – încearcă să ne convingă că, deşi a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o. Probabil că a înţeles dimensiunea dezastrului: această iniţiativă va costa între 370 şi 550 de milioane de euro”, susţin sindicaliştii din ANP.

Aceştia fac referire la o postare pe Facebook a ministrului Tudorel Toader care a scris că ”niciun oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale foştilor deţinuţi, în sensul hotărârii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare” şi ataşează comunicatului o declaraţie video a ministrului în care vorbeşte despre faptul că Ministerul Justiţiei va propune ca despăgubire o sumă cuprinsă între 5 şi 8 euro pe zi.

Daca afirmatiile sindicalistilor cu privire la valoarea totala a despagubirilor se sustin atunci am putea spune, metaforic vorbind, ca ministrul invita romanii sa comita infractiuni, pentru ca vor primi bani stand in conditii grele, nu pentru ca respeta legile tarii. Oricine poate gresi in viata si e dureros cand se intampla din greseala ca cineva sa comita o infractiune dar problema conditiilor din inchisori nu se rezova despagubina detinutii, ci construind, pe baza unor studii, inchisori asa cum cere UE. Oare cate inchisori s-ar putea construi cu banii care se acorda despagubiri detinutilor?

”Concret, la un rulaj total al detinutilor, estimat pentru perioada 2012 – 2017, de 92.000 de detinuti, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane € (la o despagubire de 5€/zi/detinut) si 550 milioane € (la o despagubire de 8€/zi/detinut). In estimarea costului total am introdus o valoare mediana: nu toti detinutii beneficiari fiind in sistemul penitenciar pe intreaga durata de aplicare”, mai spun sindicalistii.

Toata aceasta actiune a ministrului sustinut de ALDE arata ca nu exista preocupare pentru problema de find ci pentru a castiga empatie din partea cat mai multor persoane certate cu legea, in detrimentul celor care fac eforturi sa o respecte.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy