Comisia de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor a dezbatut astazi Legea Sistemului Unitar de Pensii Publice. Activitatea comisiei s-a blocat cand s-a ajuns la dezbaterea valorii punctului de pensie. MInisterul Muncii doreste ca la data intrarii in vigoare a legii valoarea punctului de pensie sa fie 732,8 lei si majorarea sa anuala cu suta la suta din rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial brut, realizat in anul precedent. Propunerea ministeului are la baza situatia in care unul dintre indicatorii mentionati are o valoare negativa la stabilirea punctului de pensie sa se utilizeze indicatorul cu valoare pozitiva sau sa pastreze ultima valoare a punctului de pensie. Astfel, incepand cu 2011, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu suta la suta din rata inflatiei la care se aduga 45% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat in anul precedent. Procentul din cresterea salariala reala a castigului salarial mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a punctului de pensii, se reduce cu cate cinci procente in fiecare an.
Ca atare, de la inceputul anului 2030. valoarea punctului pensiei se majoreaza anual cu suta la suta din rata inflatiei realizata in anul precedent. La prima vedere suna bine, dar avand in vedere ca vorbim de un teremen pe care actualii pensionari nu-l vor apuca se pare ca ne exprimam despre cai verzi pe pereti.
La această formă adoptată de Comisie în luna iunie au fost făcute o serie de amendamente a căror soartă nu a putut fi decisă astfel încât întreg articolul va fi rediscutat şi revotat în şedinţa de astazi, joi 09.09.2010, potrivit Agerpres.