Dupa ce s-a creat o intreaga isterie in jurul micilor din carne de pui descoperiti in magazinul Kaufland din Ploiesti, produsi si comercializati de o firma a carei identitate nu s-a facut publica, din Piatra Neamt, inspectorii ANSVSA au ajuns la o concluzie de-a dreptul socanta. Desi, in urma analizelor de laborator s-a confirmat prezenta salmonellei in continutul acestora, consumul respectivului produs nu afecteaza in niciun fel siguranta consumatorilor. Nu putem sa nu amintim aici si despre scandalul carnii de mici produsa de firma NICOLIN SRL din Ploiesti, unde desi in urma controalelor se interzicea consumul acelei paste de mici, la putin timp, dupa efectuarea analizelor de laborator, respectivul produs nu a mai fost declarat periculos. Mai jos puteti citi comunicatul emis de ANSVSA Bucuresti.
ANSVSA a finalizat alerta SRAAF, declanşată în data de 30.05.2013, privind suspiciunea contaminării produsului “Mici cu carne de pasăre Delicia“ cu Salmonella spp.
Analizele pentru tipizare, realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, au arătat că serotipurile de Salmonella depistate de laboratorul din cadrul DSVSA Prahova nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică.
Cantitatea de produs reţinută oficial de către inspectorii sanitari veterinari, conform procedurilor, până la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul Naţional de Referinţă, va fi returnat la producător unde va fi supus unui tratament termic sub supraveghere sanitară veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei.
Menţionăm că obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kg de mici din carne de pui, din care a fost reţinută într-o primă etapă o cantitate de 205 kg, aflată pe stoc la depozitul din judeţul Prahova.
În timpul desfăşurării alertei s-a constatat, ca urmare a stabilirii trasabilităţii, că 635 de kg din produsul respectiv a fost distribuit în 24 de judeţe. Din această cantitate, inspectorii sanitari veterinari au identificat şi reţinut oficial 526 de kg, din depozitele şi unităţile de comercializare din judeţele: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Bihor, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Harghita, Dolj, Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Neamţ, Suceava, Iaşi, Prahova, Sălaj, Satu-Mare şi Timiş.
Verificările, efectuate la unitatea de procesare din judeţul Neamţ, au indicat faptul că materia primă nu provenea din România. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijat spre procesare termică, conform procedurii aplicabile în cazul depistării tulpinilor nepatogene de Salmonella spp. în alimente.