După atâta muncă, atât din partea mea ca să vi-l prezint în toată splendoarea pe d-ul Vasile Alin Ene, cât și a acestuia de a face demersurile pentru a-și sălta și proteja pupilii, a venit vacanța. Mai mult pentru familia Ene și prietenii mai vechi sau mai noi, nu pentru mine, eu văd Spania doar pe hartă și în filme. Pentru că sunt altruist mă bucur de bucuria dumnealor și la câte poze au pus pe rețelele de socializare e ca și cum aș fi fost și eu acolo, în Valencia, unde s-a reunit trupa de elite spre a sărbători împlinirea celor 39 de primăveri a distinsului membru al CSM, omul care trage sforile la Consiliul Superior al Magistraturii ca să își pună prietenii în funcții, stimabilul domn Vasile Alin Ene.
Sărbătorirea frumoasei vârste a celui pe care l-am alintat în episoadele noastre, drept Tano Cariddi, celebrul personaj dulce, diafan care nici usturoi nu mânca, nici gura nu-i mirosea, din La Piovra, nu a fost singurul motiv al vizitei la Valencia. Cu multă mândrie în glas vă aduc aminte că un alt motiv ar fi delegarea de către Secția de Judecători de la Consiliul Superior al Magistraturii a judecătorului Boroș Ștefan Andrei în funcția de președinte la Judecătoria Ploiești. Ce fericit sunt, pentru el. Nu și pentru cei care meritau o șansă la funcția obținută prin detașare, pentru ei sunt trist.
Am mai putea adăugă printre motivele de distracție și viitoarea delegare a judecătoarei Bodor Sorin Virginia în funcția de vicepreședinte la Judecătoria Ploiești. O știți, e doamna aceea care a spus despre mine că sunt nebun, așa cum spun toți care sunt devoalați. Nimic nou…
Dar zahărul pe colivă cum se zice în popor este lovitura de grație dată de Tano Cariddi, probabil din dorința de a fi iertat, știe domnia sa de ce, care i-a pus justiția prahoveană la picioarele soției, recte Alexandra- Andreea Ene. Prin urmare, un alt motiv de petrecere pe meleaguri spaniole a fost promovarea în grad la Tribunalul Prahova a …soției sale, probabil una dintre cele mai importante persoane din viața deja celebrului membru CSM, judecătorul Vasile Alin Ene.
Ce te faci când greșești rău în fața soției și ea nu se mulțumește cu puțin? Te resemnezi și faci ce-ți spune, că altfel cine știe ce mai scrie Cristescu de vreun divorț.
Rezistați domnu’ Ene, rezistați și faceți tot ce vă cere doamna, atunci când nu faceți doar ce vreți. Uite așa am aflat că se pare că d-na Ene nu se mulțumește cu o funcție de execuție așa că ”l-a executat” pe actualul președinte al Tribunalului Prahova, Cristian Constantinescu, care trist, dar conștient că nu se poate pune cu marele membru CSM, care pare că e protejat deși face destule abuzuri, pleacă spășit spre Capitală într-o funcție de execuție din cadrul Ministerului Justiției.
Citește și: Ene Alin Vasile și caracatița magistraturii. Jocurile de culise care sufocă instanțele(IV)
Vacanță să fie, dar s-o știm și noi…și voi
Nu contează că nu e vacanță judecătorească. Când ești boier și șef poți pleca în concediu oricând, alții stau și muncesc și în weekend ca să dai tu bine în statistici.
Că judecătorul Boroș Ștefan Andrei urma să fie uns președinte cu binecuvântarea lui Ene Alin-Vasile era un secret știut de magistrații din Prahova , mult înainte ca subiectul să ajungă pe ordinea de zi a Secției pentru Judecători. Doar nu putea d-ul Ene să piardă din mână controlul unei instanțe care l-a împins direct în fotoliul de membru CSM. Dar, ca să dea bine la public și să nu lase urme evidente, și-a gândit mișcarea în stilul său clasic. Un scenariu bine regizat, în care d-ul Boroș a fost singurul candidat, iar votul colegilor din Secția pentru Judecători a venit în unanimitate, așa cum „se cade” într-un sistem unde cine trebuie să câștige… câștigă.
Așa că, oficial, d-ul Ene n-a avut nicio legătură, totul a fost „natural”, iar el și-a permis să plece liniștit la sărbătorirea „victoriei” alături de gașcă. Că doar e greu să ții în frâu o întreagă rețea fără să-ți răsplătești fidelii la momentul potrivit.
Păi, e frumos domn’ Ene să vă băgați la înaintare colegii din CSM și, pentru că v-am descoperit parte din ce ”croșetați” să dați bir cu fugiții, tocmai în ideea de a crea aparența că nu aveți nicio implicare?!
Evident, niciodată asumat acest domn membru CSM!
Dar hai să nu fim cârcotași, poate că ne scapă ceva. La fel cum ne-a scăpat și cum judecătoarea Camelia Badea, proaspăt ieșită din concediul de creștere copil, s-a trezit unsă președinte la Judecătoria Mizil. Între biberoane și pampers, trebuie să fi aprofundat serios arta managementului judiciar, că altfel cum s-ar explica această ascensiune fulgerătoare?
Nu avem niciun dubiu că doar competența profesională și rezultatele excepționale ale acestor doi judecători proaspăt promovați au convins Secția pentru Judecători că merită acest vot de încredere!
Lasând gluma la o parte, pe mine ca justițiabil, mă interesează să fie în funcții oameni care au experiență, sunt profesioniști și imparțiali. Ori, în astfel de cazuri, cu riscul de a se supăra pe mine Tano Cariddi, dacă nu s-a supărat încă, astfel de situații îmi creează suspiciuni cu privire la integritatea și imparțialitatea celor puși în funcții de d-ul Ene, oricât de profesioniști ar fi. Dacă vine șeful la tine și îți zice să trântești un dosar, pentru că deh, datorită lui ești în funcție atunci, transformat în sclav, vei acționa în consecință. Iar eu te fac celebru…
Gașca „decolată” spre funcții mari
Zis și făcut, pentru vacanță! Pe 25 februarie, domnul Ene Alin-Vasile, membru CSM, și soția sa, Ene Alexandra Andreea, și-au dat întâlnire cu prietenii lor din cadrul Judecătoriei Ploiești: Sandu Nicolae, președinte delegat al Secției Civile, Boroș Andrei Ștefan, președinte delegat al instanței, Bodor Sorina Virginia, încă președinte delegat al Secției Penale, dar viitor vicepreședinte delegat al instanței și Raluca Elena Stănescu, tânăra judecătoare decretată în 2023, nou-venită în „cerc”.
Aceasta din urmă, conștientă că drumul spre Capitală trece prin „prietenia” cu familia Ene, a știut exact cum să-și joace cărțile. După ce a petrecut Revelionul alături de familia Ene, a trecut la nivelul următor și s-a alăturat grupului exclusivist într-o „deplasare strategică” la Valencia. Călătorie deloc întâmplătoare, având în vedere că în curând urmează transferul său la o judecătorie din București. Dar stați liniștiți, confirmarea oficială vine la sfârșitul lunii, când totul va fi aranjat, ca de obicei.
Pozele vorbesc: prietenii de nădejde sau cariere fulminante?
Și dacă se mai îndoia cineva, să arunce un ochi pe rețelele sociale. Prietenia dintre judecătoarele Bodor Sorina Virginia și Alexandra Ene este atât de apropiată încât, dacă nu ne-am uita atent la titulatură, am crede că sunt surori. Zâmbete largi, vacanțe împreună, o relație demnă de invidiat!
Până aici, nimic de condamnat – e minunat să ai prieteni sinceri, loiali și devotați. Doar că, mister total, toți acești prieteni ai familiei Ene au parte de ascensiuni fulgerătoare, reușind să ajungă în funcții pentru care alți magistrați, cu ani grei de muncă și experiență, nici măcar nu visează.
Să fie doar o coincidență? Sau asistăm la o nouă „dinastie” a promovărilor în justiție, unde cine trebuie să ajungă sus… ajunge?
Justiție „marca Ene”: cum se reconfigurează scaunele de putere la Tribunalul Prahova
Mandatul actualului președinte al Tribunalului Prahova, Cristian Constantinescu, început abia în ianuarie 2024, este deja cu un picior în groapă. Motivul? Judecătoarea Alexandra Andreea Ene, aka soția…ar urma să fie „unsă” în locul său, iar cine crede că asta se va întâmpla natural, în urma unui concurs, trăiește într-o lume de basm. În realitate, judecătorul Ene Alin-Vasile a făcut deja planurile, iar judecătorul Cristian Constantinescu – numit prin concurs – este împins discret, dar sigur, spre Ministerul Justiției, printr-o detașare care îl scoate frumos din joc.
Că domnul Constantinescu nu e prea încântat de această mutare e de înțeles, dar cui îi pasă? Nu e vorba despre „binele justiției”, ci despre binele lui Ene și al familiei sale, care așteaptă să ocupe, prin delegare, locul rămas liber.
Ene și colecția de președinți decapitați
Până acum, Ene Alin-Vasile a reușit performanța de a „executa” doi președinți ai Tribunalului Prahova:
- Letea Crina Mihaela – plecată forțat în vara anului 2023, la doar câteva luni după ce și-a început al doilea mandat. Inițial, locul ei a fost ocupat prin delegare de Cristian Constantinescu, care ulterior a trecut de un concurs pentru această funcție.
- Cristian Constantinescu – urmează să fie exilat la Ministerul Justiției, înainte să-și ducă mandatul la final, în stil deja consacrat de Ene.
Coincidență? Deloc. Metodă testată și garantată: scapi de titular, îți pui omul prin delegare și faci „rocada” la momentul oportun.
Paulică, ai grijă! Tu urmezi!
Să ne ierte președintele Curții de Apel pentru modul familiar în care ne adresăm, dar suntem convinși că, după un an, soția domnului membru CSM se va plictisi de Tribunalul Prahova și va începe să țintească spre Curtea de Apel Ploiești. Așa că îl avertizăm pe d-ul judecător Paul Mihai Frățilescu, actualul președinte al Curții de Apel: Paulică, vezi-ți de scaun, că începe să se clatine!
Pas în doi cu schimb de locuri
Ar fi tare ciudat ca membrul CSM Ene Alin-Vasile, judecător de judecătorie, să ajungă să poarte la brâu și scalpul unui președinte de curte de apel. Încă un trofeu în colecția de execuții „discrete”, că doar omul nu muncește degeaba!
Dar până să ajungă acolo, a dat ordin pe unitate, pe toate căile posibile, ca niciun judecător de la Tribunalul Prahova să nu îndrăznească măcar să se înscrie pentru delegare în locul actualului președinte, Cristian Constantinescu. Și-a securizat poziția, trimițând mesaje voalat amenințătoare: cine „sare calul”, va fi dat pe mâna prietenei lui, judecătoarea Roxana Ioana Petcu, șefa Inspecției Judiciare.
Se pare că Ene o are la degetul mic pe șefa Inspecției, iar aceasta „execută la comandă” orice magistrat care nu știe să stea „cuminte în banca lui”. La Tribunalul Prahova, al patrulea cel mai încărcat tribunal din țară, unde schema de judecători este deja aproape goală, orice judecător poate deveni o victimă sigură a Inspecției Judiciare, dacă nu înțelege cum funcționează „ordinea firească” a lucrurilor.
De ce toată această operațiune?
Simplu: soția domnului Ene, judecătoarea Alexandra Andreea Ene, a promovat la Tribunalul Prahova și își începe activitatea pe 3 martie 2025. Dar nu oricum! Vrea direct funcția de președinte, să fie șefa tribunalului și a tuturor judecătorilor de acolo.
Gurile rele spun că n-a uitat experiența de la Judecătoria Ploiești, unde a fost „numărul doi”, secundul judecătoarei Toma-Șologon Diana. Se pare că nu i-a plăcut deloc statutul de „subalternă” și nici replicile tăioase pe care le-a primit.
Moment memorabil pe holurile Judecătoriei Ploiești, unde, după un schimb aprins de replici, judecătoarea Toma-Șologon Diana i-ar fi retezat-o clar:
„Nu îmi spui tu mie ce să fac, că eu sunt încă președintele Judecătoriei Ploiești!”
Poate că Alexandra Ene nu mai vrea să repete experiența și acum merge direct la vârf.
Alo, autoritățile!
DNA, PICCJ, Inspecția Judiciară. Mă rog, Inspecția Judiciară, mai ușor, să nu se rupă ceva în șefa de la efort…
Vede cineva ce se întâmplă? Sau închidem ochii și lăsăm „familia Ene” să își facă jocurile mai departe? Poate fi un trafic de influență tot ce relatăm deja la al cincilea episod, dar pare că încă nu ne onorează cu lectura d-na judecător Elena Raluca Costache, președintele CSM, dacă nu ne comunică despre vreo cercetare sau măsură dispusă. Ori corb la corb nu-și scoate ochii?!
Dormiți liniștiți, Inspecția Judicară veghează pentru ei
Dar stați puțin! Dacă vorbim despre autosesziarea Inspecției Judiciare ne ducem cu gândul la doamna judecător Roxana Ioana Petcu, șefa Inspecției Judiciare, „prietena” domnului Ene? Mandatul său este pe final, iar dacă chiar și un strop de independență ar exista, trebuia deja să fi demarat verificări serioase privind aceste comportamente evidente ale lui d-ului Ene și echipa sa.
Dar n-a făcut-o. De ce? Simplu: pentru că și „tronul” ei este la mâna Secției pentru Judecători din CSM, așa că joacă după partitură, să nu supere pe cine nu trebuie și, mai ales, să-și păstreze scaunul de la Inspecția Judiciară, unde pentru justițiabili e minunată, dar lipsește cu desăvârșire.
Iată cum se face treaba la Inspecția Judicară
Și tocmai pentru că Inspecția Judiciară este un loc unde vin magistrați aleși „pe sprânceană”, nu ne așteptăm să se întâmple nimic nici acum, desi speranța moare ultima chiar dacă etica și deontologic par a fi îngropate deja.
Cum știm asta? Uitați-vă la ultimul concurs pentru ocuparea posturilor de inspector judiciar:
- 25 de magistrați s-au înscris.
- În finală au rămas doar 5.
- Fix numărul de locuri disponibile.
- Fix cei care trebuiau să câștige.
Ce coincidență! Sau mai degrabă o selecție „ca la carte”, unde criteriul suprem este să fii un bun executant. Pentru că, nu-i așa? Un inspector judiciar „corect” trebuie să știe să „pună cu botul pe labe” magistrații care nu răspund prompt la comenzi. Cei care comit erori sau abateri, fac obiectul altor discuții ale Inspecției Judiciare, eventual despre premieri…
Și noi care credeam că justiția trebuie să fie independentă… Dreptul la replică poate fi trimis pe adresa de mail: [email protected]
Va urma…
P.S. Pînă una-alta tragem un semnal de alarmă d-nei judecător Lia Savonea de la Înalta Curte de Casație și Justiție și îi spunem că este pe cale să creeze un monstru, pe care nu îl va mai putea controla în curând dacă îl mai lasă așa, de capul lui, să facă tot ce vrea.