Principalele organizații agricole din țară amenință cu proteste de stradă dacă Ministerul Agriculturii nu abordează rapid problemele lor. Printre acestea se numără plata urgentă a subvențiilor, oferirea de credite cu dobândă subvenționată de stat și restituirea accizei pe motorină. În paralel, luni, la ora 13.00, în timp ce ministrul Agriculturii ține o conferință de presă, un miting de sprijin pentru fermieri are loc în fața ministerului, iar traficul rutier este încetinit. Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a anunțat luni că va demara procedurile pentru un protest național autorizat, dacă revendicările lor nu sunt soluționate de Ministerul Agriculturii. „AAC a enumerat cerințele și termenele specifice pentru rezolvare/implementare, pe care Ministerul Agriculturii, prin ministrul Florin-Ionuţ Barbu, ar trebui să le accepte în cadrul consultărilor care încep de azi, 15 ianuarie. (…) Dacă ministrul Florin-Ionuţ Barbu nu respectă termenele stabilite, AAC va organiza urgent un protest național autorizat. Anunțul a fost făcut de AAC încă din 12 ianuarie 2024, printr-un comunicat de presă”, a declarat Alianța.
De asemenea, AAC a menționat că toate aceste probleme au fost comunicate anterior MADR și altor entități guvernamentale prin numeroase adrese oficiale în ultimii doi ani și mai mult. Lista de solicitări include plata urgentă a subvențiilor APIA – plăți directe și compensatorii, cu termenul limită 31 ianuarie 2024 pentru schemele care nu sunt guvernate de alte termene. Asociația a cerut și clarificarea aplicării GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (păstrarea a 4% din suprafața fermei ca teren necultivat), cu termen 23 ianuarie 2024.
Totodată, pe listă se află compensarea pierderilor cauzate de importurile din Ucraina și reintroducerea taxelor vamale pentru produsele ucrainene, cu termenul 31 mai 2024. AAC cere și acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții agricole, cu o dobândă maximă de 2%, termenul fiind 31 ianuarie 2024. Printre alte solicitări se numără utilizarea cadrului temporar Ucraina pentru plata urgentă a sprijinului de 100 euro/ha/UVM pentru toate culturile agricole în anul 2022-2023, promovarea unei ordonanțe de urgență pentru declararea stării de forță majoră în agricultură, la nivel național, cu termen 31 mai 2024, și actualizarea ajutorului de stat pentru rambursarea accizei pentru motorină, cu termen 30 iunie 2024.
AAC solicită modificarea urgentă a Ordonanței 195 /2002 privind circulația pe drumurile publice, propunând echivalarea permiselor de conducere categoria B cu categoria TR, includerea tractoarelor agricole și forestiere în categoria vehiculelor lente, înregistrarea la primărie a acestor vehicule și exceptarea utilajelor agricole folosite maxim 60 de zile pe an de la inspecția tehnică periodică și obținerea CIV, cu termenul 31 ianuarie 2024. Alianța mai cere revizuirea și adoptarea legislației privind durata minimă a contractelor de arendă și concesionarea pășunilor, cu termen în 30 iunie 2024, și acordarea unui ajutor de stat pentru subvenționarea îngrășămintelor agricole, cu același termen.
Alte solicitări includ compensarea costurilor pentru energia utilizată la irigații, reintroducerea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură, clarificarea legislației pentru plățile ANT și SCZ în zootehnie și sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achiziția de viței, toate acestea cu termene stabilite până la 31 martie 2024. De asemenea, se cere plata subvențiilor bazată pe dovezi ale activității agricole, pentru a preveni încasările necuvenite ale sumelor de la APIA de către cei care nu practică agricultura, cu termenul de implementare până la 29 februarie 2024.
Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au menționat și alte probleme relevante ale membrilor, cum ar fi modul de aplicare a legislației privind amplasarea fotovoltaicelor pe terenuri fertile, Legea vânătorii și carnivorelor mari, implementarea deciziilor OCPI cu impact asupra fermierilor, și operaționalizarea Sistemului Național de Gestionare și Control Integrat al Riscurilor în Agricultură, cu termen de implementare până la 31 mai 2024. Reprezentanții AAC participă la întâlnirea organizată la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, susținând lista de solicitări care vizează rezolvarea problemelor critice ale fermierilor români, anterior aduse în atenția autorităților prin multiple documente și adrese.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care include Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, reprezintă o organizație de nivel național, cu o influență considerabilă în domeniul agriculturii.
sursa foto: hotnews.ro