În ultimii ani, sportul românesc a devenit un teren fertil pentru numiri controversate și conexiuni politice care ridică semne de întrebare. Plecarea lui Alexandru Dedu și a echipei sale de la Corona Brașov nu a însemnat și o ieșire din peisajul sportiv, ci mai degrabă o relocare strategică pe filiera USR, care a asigurat continuitatea acestor personaje în structuri finanțate din bani publici.
Sub administrația fostului primar USR Allen Coliban, la Brașov, echipa lui Dedu a beneficiat de resurse generoase, iar după schimbarea edilului, a găsit rapid sprijin în orașe unde primarii sau foștii membri USR au fost factori decidenți: Timișoara (Dominic Fritz), București (Nicușor Dan, fost USR), și Ploiești (Mihai Polițeanu, fost USR).
O mutare politică, nu doar sportivă?
După ce a pierdut președinția Federației Române de Handbal în 2022, Alexandru Dedu a fost cooptat de primarul USR de atunci, Allen Coliban, la conducerea clubului Corona Brașov. Împreună cu el, au ajuns și colaboratori apropiați precum Horia Păun, Iulian Stamate și Dan Arnăutu. În acea perioadă, clubul a beneficiat de un buget generos din partea municipalității, de peste 7 milioane de euro pe an.
Însă, după ce Coliban a pierdut primăria în fața lui George Scripcaru, echipa Dedu a fost nevoită să își găsească rapid noi posturi, iar sprijinul a venit tot pe linie de partid.
Axele noilor poziții: de la Brașov la alte primării cu legături USR
-
Timișoara: Alexandru Dedu a fost numit manager general la Poli Timișoara, grație unei recomandări venite chiar de la fostul său susținător, Allen Coliban, către primarul USR Dominic Fritz. Alături de el, și-a găsit un loc și Horia Păun, care a primit conducerea secției de baschet.
-
Ploiești: Iulian Stamate, un alt membru al echipei Dedu, a ajuns manager sportiv la CSM Ploiești, club aflat sub tutela Primăriei conduse de Mihai Polițeanu, fost USR.
-
București: La CS Rapid București au ajuns Vlad Andronescu și Dan Arnăutu, ambii apropiați ai lui Dedu din perioada Corona Brașov. Andronescu a fost chiar promovat președinte al clubului, funcție care îi permite gestionarea directă a bugetului și a contractelor din baschet. Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, a fost membru USR și are legături evidente cu acest tip de numiri.
O schemă de continuitate pe bani publici?
Chiar dacă susținătorii acestor numiri le consideră o garanție a stabilității și a continuității în managementul sportiv, există suspiciuni că posturile respective au fost ocupate mai degrabă pe criterii politice decât pe bază de competență reală. Migrarea colectivă a echipei Dedu de la Brașov spre orașe controlate de foști sau actuali membri USR indică un tipar clar de sprijin politic în detrimentul unei selecții transparente.
În lipsa unor mecanisme clare de evaluare a performanței acestor manageri sportivi, rămâne de văzut dacă această rețea de influență va aduce beneficii sportului românesc sau dacă va deveni un nou exemplu de gestionare discutabilă a fondurilor publice. Deocamdată, mutările realizate pe axa Brașov-Timișoara-Ploiești-București sugerează mai degrabă o strategie de conservare a influenței decât o reformă reală în domeniul sportului.
Sursa: Puterea.ro din 18.02.2025
Arnautu a ajuns la Bucuresti pentru ca nu a vrut fostul director CSM Ploiesti sa ii semeneze contract pe mii de euro. La fel ca si lui Stamate.. Avea si CSM ul in sfarsit un director care voia corectitudinea.. nu a rezistat