Pana acum, capitolul fracturare hidraulica si gaze de sist a fost doar o problema pe care o urmaream din afara, pentru ca nu avusesem documentele care sa ma edifice asupra acestui tip de exploatare a gazelor. Dar, mai ales, asupra impactului asupra zonelor unde OMV Petrom doreste sa intervina. Ma simt dator fata de cititorii Incomodph.ro cu o ampla prezentare a activitatii Petrom inca de la infiintare pana in prezent si, din acest motiv, de fiecare data cand am ocazia, pana voi finaliza acel material, ma prezint cu noutati.
Astfel, in acest articol vom vorb I despre prospectiuni, atat ca substantiv comun cat si ca substantiv propriu, pentru ca exista o SC Prospectiuni SA Bucuresti, ce apartine marelui magnat Ovidiu Tender, care a incheiat un contract cu OMV Petrom pentru a face…prospectiuni geolgice, cel putin la prima vedere. Locul? Comuna Lipanesti unde, pe data de 12 iunie 2014, desi s-a aflat pe ordinea de zi, proiectul de Hotarare de Consiliu Local, nu a fost aprobat. Asadar, consilierii locali, nu si-au dat acordul ca SC Prospectiuni SA sa dinamiteze zonele de mai jos pentru a afla daca exista vreun zacamant gaze naturale in localitate, desi situatia materiala a primariei nu este una pe roz:
Informatiile noastre referitoare la acest proiect de hotarare care nu a trecut in Consiliul Local, motiv pentru care ii felicitam pe membri acestuia, erau ca prefectul judetului, Rodica Paraschiv l-ar fi sunat pe primarul Robert nica si, imperativ, i-ar fi spus sa faca ce-o face si sa introduca, din nou, proiectul pe ordinea de zi in perioada urmatoare. Mai mult, “ordinul” ar fi fost acela ca nu numai sa fie introdus proiect, ci sa si fie votat. Asta dupa ce, cu doua luni in urma, proiectul a fost votat, dar nu a mai fost semnat de consilierii locali. Daca a fost cu adevarat asa, conform informatiilor noastre, nu stim, pentru ca primarul Nica ne-a declarat ca a fost o convorbire telefonica intre domnia sa si prefect, pe aceasta tema, dar a avut alta conotatie. Va lasam sa urmariti materialul video, dupa care intram abrupt in aceasta problema a prospectiunilor si conotatiilor lor ulterioare asupra zonelor ce se doreste a fi exploatate.
Sub semnatura …nu se exploreaza si exploateaza gaze de sist. Nu acum, dar daca vor fi gasite in subsol acum si exploatate peste cativa ani, nu va fi fals si uz de fals?
Intors de la primaria Lipanesti, am inceput sa studiez aceasta problema care framanta multi romani, mai ales ca si consecinte asupra zonelor unde se fac prospectiunile, dupa ce va incepe explorarea, dar mai ales exploatarea gazelor prospectate. Fie ca sunt gaze naturale sau de sist, ele tot gaze sunt, iar prospectiunile asta vor sa scoata la iveala, existenta lor. Prima posibila infractiune pe care am sisizat ca OMV Petrom ar putea-o face pe termen lung, este aceea de fals in declaratii si uz de fals, si reiese din adresele catre primarii, unde sub semnatura directorului de divizie, Gabriel Ionescu, prin adresa 1859/ 21.03.2014 se specifica…clar ca, si citam: “Lucrarile din cadrul proiectului mentionat, nu au in vedere explorarea si exploatarea gazelor de sist. Scopul proiectului este identificarea resurselor de petrol si gaze naturale”.
In data de 27.05.2014, OMV Petrom revine cu o adresa in care reitereaza aceasta grosolanie de afirmatie, prin adresa GS nr. 27/ 5.05.2014, sub semnatura lui Gabriel Selischi, membru al Directoratului Responsabil pentru Explorare si Productie:” Mentionam ca studiile vizeaza stratul geologic din care se produce deja. Studiile nu vizeaza explorarea si exploatarea de gaze de sist. OMV Petrom nu deruleaza activitati de explorare si exploatare a gazelor de sist, toate activitatile noastre sunt activitati de explorare si exploatare de titei si gaze naturale…”. Asadar, in doua adrese pe care le avem la dispozitie, semnate de oameni cu responsabilitate din OMV Petrom, se specifica un lucru: nu se vizeaza explorarea si exploatarea gazelor de sist.
De ce fac aceasta precizare? Pentru ca, asa cum spuneam, exista suspiciunea de fals in declaratii si uz de fals a celor doi directori, dar nu ar intra in vigoare acum. In acest moment, afirmatiile de mai sus, sunt reale si la mintea cocosului, pentru ca intradevar, ceea ce SC Prospectiuni SA efectueaza pe teritoriul primariilor prahovene sunt …prospectiuni, de unde se doreste a se afla daca exista zacaminte de titei si gaze naturale. Este cert, in schimb, ca prin metodele folosite, se poate afla si daca exista gaze de sist in zona. Semantic, SC Prospectiuni SA este acoperita de catre OMV Petrom, pentru ca prima firma nu face decat sa incerce sa afle ce se afla in subsolul tarii, pe fasiile acordate celei de-a doua de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, prin acte aditionale( vom vorbi si despre asta). Contractul dintre cele doua firme se refera doar la efectuarea prospectiunilor, la comanda OMV Petrom si pe bani grei.
De ce suspectam infractiunea de fals? Simplu, iar ea nu intervine acum pentru ca, asa cum spuneam, in aceasta faza nu este vorba despre explorarea si exploatarea gazelor de sist, ci de prospectarea lor. Suntem curiosi ce vor spune domnii Gabriel Selischi si Gabriel Ionescu, peste cativa ani, dupa ce vor si gasit acum gaze de sist si vor purcede la explorarea si exploatarea gazelor de sist? Va fi sau nu va fi un fals in prima secunda in care se va for a pentru gazele de sist? Pana atunci, domniile lor vizeaza faptul ca oamenii vor uita si nu vor avea ce sa mai faca. Un avocat bun, are ce sa faca, din punctul nostru de vedere, in legatura cu aceste falsuri. Este un fel de prosteala, gandita binisor de juristii OMV care, daca trece neobservata peste ani, in Romania Petrom va exploata gaze de sist si nimeni nu va avea ce sa spuna. Dar noi vom avea!
ANRM a pus la dispozitia OMV Petrom o multime de subsoluri, inca inainte sa vina austriecii
Asadar, la baza acestor prospectiuni stau acte aditionale pe care ANRM si Societatea Nationala a Petrolului Petrom SA le-a semnat incepand cu anul 2000, prin HG 287. La aceasta se adauga Hotărârea 888/2011, privind aprobarea Actului Adiţional nr. 2 la Acordul de concesiune a unor perimetre de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Naţională a Petrolului „Petrom” – S.A., aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 287/2000. Acestea sunt datele jurdice in baza carora se executa prospectiunile seismice 3D executate de SC Prospectiuni SA, conform contractului de servicii de seismologie nr.8460015482/6 din 26 noiembrie 2012.
Ceea ce este demn de remarcat sunt doua lucruri din Avizul 777-C/03.10.2013, obtinut pentru executarea de lucrari de prospectiune seismica 3D pentru hidrocarburi:
“-lucrarile de achizitie 3D vor fi finalizate pana la 01.10.2014
Resonsabilitata lucrarilor executate cat si a eventualei contaminari a mediului ii revin in totalitate titularului de acord petrolier”
Avizul este semnat de directorul general Claudia Raileanu si, la o judecata inteleapta, intelegem ca pe ANRM il cam doare in cot ca OMV Petrom contamineaza zonele prospectate, conform principiului poluatorul plateste. De altfel, un principiu care nu are nicio treaba cu prevenirea contaminarilor, cu atat mai mult cu cat ANRM nu-si asuma nimic, ci doar da subsolul in cercetare, explorare, dezoltare si exploatare austirecilor. De asemenea, de retinut este faptul ca mai sunt trei luni pana la expirarea avizului care permite OMV Petrom sa efecueze prospectiuni, prin intermediul SC Prospectiuni SA in Prahova si alte zone ale tarii.
Va urma…
P.S. Vom vorbi si despre incercarile SC Propectiuni SA de a pacali autoritatile, mai pe larg, in episodul viitor.