Nu e un secret pentru nimeni ca in Romania, companiile multinationale, unele, daca nu toate, functioneaza dupa principiile solide ale capitalismului. Exploatarea omului de catre om poate fi o coordonata in obtinerea profitului, cu atata mai mult cu cat sindicatele, de multe ori, se dau un pas inapoi in fata angajatorilor.
Din nefericire, ceea ce veti citi face referire la un caz tragic, care a avut loc in data de 18 ianuarie 2013, la SC Yazaki Romania SRL, cu sediul in Ploiesti, Parcul Industrial Ploiesti.
Norma de munca e infioratoare. La 37 de ani a cazut la datorie
In acea seara fatidica de 18 ianuarie, Mariana Stancu, din Cornesti, judetul Dambovita, angajata a firmei Yazaki a plecat de la schimbul II si, la putin timp dupa ce a ajuns acasa, imediat dupa ce si-a pus mancarea la incalzit, a decedat. Femeia, in varsta de 37 de ani, avea doi copii minori in ingrijire si fusese parasita de sot de patru ani. Am luat legatura cu cativa colegi de-ai ei, care ne-au spus stresul la care sunt supusi angajatii, normele de munca pe care trebuie sa le indeplineasca sunt inumane, iar oboseala devine cronica. Punctul de vedere al doamnei Carmen Petre, care raspunde de Protectia Muncii in cadrul Yazaki, in legatura cu suprasolicitarea angajatilor, prin o normare inumana este ca: “Asta trebuie intrebat la resurse umane. Norma la cablaje nu stiu sa va spun, pentru ca este variabil, e in functie de comenzi. Ma informez si va spun”. Pe de alta parte, acest caz nu a ajuns in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca, din informatiile pe care le avem direct de la sursa. Singura scuza a celor de la Yazaki ar fi aceea ca femeia a murit in casa. Daca s-ar fi intamplat in timpul transportului asigurat de angajator atunci ar fi fost considerat accident de munca. Solicitam ITM-ului pe aceasta cale sa verifcie norma de munca angajatilor si sa vada daca e aplicabila fizic. Din cate am reusit sa aflam, nu numai ca este supradimensionata aceasta norma, dar se vrea tot mai mult. Mi s-a dat un exemplu: Norma unul om de la confectii clabluri( sper ca am inteles corect) este de 2000 de fire/ ora, iar conducerea a decis, recent, ca un angajat poate trece la o norma de 4000 de fire/ ora, la doua masini, respectiv cate 2000 la fiecare masina. Daca aceste lucruri sunt reale, atunci sunt de-a dreptul inumane conditiile de munca din Yazaki.
Mortul e de vina, in opinia responsabilului cu Protectia Muncii din Yazaki
Carmen Petre a incercat sa directioneze responsabilitatea decesului Marianei Stancu, chiar in spinarea acesteia si sa scoata basma curata Yazaki Romania SRL. “Conform evaluarii de risc care se face, toate posturile de lucru sunt echilibrate, deci nu exista excese, sa spunem ca e un post solicitant, unul fata de altul. Deci doamna a lucrat pe o linie de productie, era pe post de asezare, parca, nu stiu exact. Deci o linie de productie are in jur de 40 de oameni si repartitia sarcinilor de munca <<sunt echilibrate>> pe toaste posturile. Se face control periodic pentru a preintampina imbolnavirea oamenilor si chiar doamna fusese programata pe 24 ianuarie. A fost gasita cu tensiune, atat. Era programata la cardiologie si la un examen de sange. Iar alte probleme chiar nu am avut din partea ei, vreo plangere si nimic. Nimeni nu stia, am investigat, am intrebat liderul, am intrebat colegi. Am inteles ca avea mari probleme pentru ca de patru ani o pararsise sotul si ducea singura povara cresterii celor doi copii. Din banii ei facea tot. Avea transportul asigurat, nu poti sa spui ca era un stres naveta, era cu masina companiei. Am stat de vorba cu familia ei cand am fost la inmormantare si am concluzionat ca e vorba de problemele ei cu despartirea de sot”, ne-a declarat, telefonic Carmen Petre, care ne-a promis ca ne contacteaza inapoi ca sa ne dea numaruld e mobil al directorului de Resurse Umane, Mihaela Cozea care, pare-se, era mai in tema. Asteptam de azi dimineata sa sune inapoi si asteptam degeaba. Din dispozitia directorului de resurse umane au fost dati afara un numar de 27 de persoane. Pe surse am aflat ca Mihaela Cozea le-a transmis ca nu cobteaza daca semenaza desfacererea contractului de munca, pentru ca oricum le va fi trimis prin posta, acasa. Din cate se pare, cei care au fost dati afara au intrat intr-un program de curatare a Yazaki, care vizeaza numai persoanele depistate ca fiind bolnave sau supecte de a fi bolnave.
e-a umplut de respect Carmen Petre, care ne-a spus ce sacrificii a facut Yazaki pentru cei doi copii si familia Marianei Stancu, mai ales ca era vorba despre o familie monoparentala: “I-am dat trei salarii si ajutor din partea salariatilor,care au strans ca si coleg, omeneste. I-am dat cumnatei, personal, in mana, suma de 7.000 de lei. Chiar ne-am propus ca de Pasti sa imbracam copiii, sa-I mai ajutam pe copii. Chiar am vorbit cu managerul de resurse umane si este si de acord. Adica pe parcurs sa ajutam direct copiii” . Ideal ar fi sa ajutati oamenii cat sunt in viata, nu dupa ce au murit!
Speram ca acest articol sa ajunga la familia Marianei Stancu si sa fim informati daca cei de la Yazaki se vor preocupa de cei doi copii minori, unul de 12 si celalat de 14 ani, ramasi acum si fara mama si fara tata.
Liderul de sindicat, Costin Aldescu, paralel cu problemele din Yazaki
Cel mai indreptatit sa ne dea un punct de vedere este Costin Aldescu, liderul de sindicat al angajatilor de la Yazaki Romania SRL. Din discutia pe care am avut cu acesta, am retinut ca nu prea era in tema, deoarece de-abia s-ar fi intors din spital. Era in tema cu disponibilizarea celor 27 de persoane, dar habar n-avea de moartea Marianei Stancu despre care nu avea certitudinea ca ar fi membru la sindicatul sau. Pentru Aldescu am avut o singura intrebare, daca tot spunea ca nu stie de deces: Este sau nu este supralicitata norma de munca la Yazaki?
Raspunsul liderului de sindicat a fost halucinant: “ N-as putea sa va zic daca e supralicitata norma de munca. Legea nu mai da voie sindicatelor sa aibe puncte de vedere asupra normelor. Acestea sunt apanajul angajatorilor”. In aceste conditii nu ne mai mira ca viata oamenilor din Yazaki nu valoreaza doi bani pentru conducerea sindicatului in egala masura cu a angajatorilor. Stim ca Aldescu are probleme de sanatate si ii uram numai bine, dar un asemenea raspuns ridca mari semne de intrebare cu privire la modul in care le sunt aparate interesele sindicalistilor din Yazaki. Acum a murit o femeie de 37 de ani, Carmen Petre invoca problemele familiale, Aldescu invoca faptul ca normarea este apanajul angajatorului. Copiii acelei femei au dreptul sa mai invoce ceva?
Claudiu Stoica, liderul Sindicatului Bergenbier il contrazice pe Aldescu
Raspunsul liderului sindicatului Yazaki ne-a bulversat, asa cum spuneam. Am vrut sa vedem daca normarea muncii este apanajul angajatorului si atat. Claudiu Stoica, liderul Sindicatului Bergenbier si director al Departamentului Sindicate, Protectie Sociala si Resurse Umane din cadrul Grupului de Dialog Social si Civic din Romania( G.D.S.C.R) ne-a explicat, cu lux de amanunte, exact contrariul a ceea ce ne-a spus Aldescu.
“Referitor la normarea muncii, un sindicat din orice societate comerciala din Romania, poate stabili clar regulile dupa care se desfasoara activitatea. Orice lege din Romania, inclusiv Codul Muncii, Legea Dialogului Social, toate au caracter minimal. De la acestea incolo tine de societate si de sindicat ce conditii de munca se stabilesc. Fie ca vorbim despre normarea muncii, despre programul de lucru, orice altceva care tine de angajatul pe care sindicatul il reprezinta, trebuie negociat. In cazul firmelor care desfasoara activitate cu caracter repetitiv, cum e cazul Yazaki, aici clar se pot discuta masuri de normare a muncii si de impartire a programului de munca, astfel incat pauzele sa fie mai dese. Asta, de fapt, se si specifica in programul cu munca repetitiva. Orice argument adus in favoarea angajatului este binevenit in contract. Nu trebuie neaparat sa ne raportam la un program de munca. Fiecare loc de munca are specificul lui. Cand exista un sindicat, sigurul raspunzator pentru cei care fac parte din sindicat este…sindicatul . El trebuie sa fie scutul intre angajat si angajator, el este singurul care poate sa apere interesul, mai ales ca traim intr-o perioada si intr-o societate in care, pe noi, legile, nu prea ne ajuta ca angajati”, ne-a spus Caludiu Stoica( vezi foto)
G.D.S.C.R, prin interemediul directorului Departamentului mentionat, Claudiu Stoica vrea sa se implice in cazul Yazaki si peste tot unde sunt probleme pentru sindicalisti. “Cei 27 de angajati care au fost dati afara vor fi aparati de Grupul de Dialog Social si Civic din Romania, prin departamentul pe care il conduc. La fel le vom apara interesele si celor care acum sunt in sindicatul Yazaki si simt ca nu le sunt respectate drepturile. Cei care se simt lezati in drepturile lor sa intre pe site-ul www.gdscr.ro unde au toate datele de contact ale Grupului si sa ne contacteze”, a mai adaugat Stoica.